Nieuws Technologie

Investeerder tegen topondernemers Jitse Groen en Pieter van der Does: 'Help jonge bedrijven'

Een groep Nederlandse techondernemers gaat investeren in jonge technologiebedrijven. Dat doen ze onder de naam 'Operator Exchange', zegt investeerder Jelle Prins. Samen met nog veertien andere succesvolle ondernemers wil hij startende innovatieve bedrijven een helpende hand bieden.

De Ondernemer / ANP 18 augustus 2020

Investeren tech startups jelle prins

Foto: Unsplash

,,In Silicon Valley is het gebruikelijk dat succesvolle oprichters aan de slag gaan met de volgende generatie techbedrijven. Door hun kennis te delen, een netwerk te introduceren en geld te investeren. Die cultuur ontbreekt in Nederland, en dat willen wij veranderen", zegt Prins, die eerder bij Uber werkte aan de app-ontwikkeling, tegen NRC. ,,Dat is hard nodig, want nog steeds komt ruim 80 procent van de miljardenbedrijven uit de VS en China. We willen een land waar ervaren techondernemers de cultuur verder helpen en niet gaan huisjesmelken."

Prins doet de oproep samen met Micha Hernandez van Leuffen (ex-Oracle), Robert Gaal (ex-Google) en Stef van Grieken (ex-Google X, het innovatielab van Google).

''Als Jitse 1 procent van z’n vermogen (naar schatting 1,4 miljard euro) zou investeren, kan hij honderden startups helpen''

Jelle Prins, investeerder

Chatgroep met ondernemers

Volgens Prins begon het idee een jaar geleden. ,,We zijn eerst een chatgroep gestart met ondernemers die seed-investeringen doen. Daar delen we pitches van bedrijven die we interessant vinden. Iedereen die geïnteresseerd is in een investering kan zich opgeven en meedoen. Dat gaat meestal om zo’n 50.000 euro per persoon." Door de krachten te bundelen hoopt Prins vaker in een succesvolle startup te kunnen investeren.

Lees ook: Cijfers KPMG: investeringen in Nederlandse startups lopen razendsnel terug

Oproep aan topmannen Adyen en Just Eat Takeaway

De investeerder zegt in de krant het jammer te vinden dat sommige oprichters van grote Nederlandse techbedrijven niet investeren in startups. Hij noemt in het bijzonder Pieter van der Does van Adyen en Jitse Groen van Just Eat Takeaway, die beiden miljardair zijn. ,,Ze hebben een schat aan ervaring die ze kunnen overdragen op die manier. En zo risicovol is het niet. Als Jitse 1 procent van z’n vermogen (naar schatting 1,4 miljard euro) zou investeren, kan hij honderden startups helpen."

Lees ook: Amsterdam-Delta in top drie beste startupecosystemen Europa

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.