Nieuws Technologie

Jeroen Wijering bouwt met zijn videoplayers aan een wereldwijd imperium

Een op de zes mensen in de wereld gebruikt de videoplayer van Jeroen Wijering (37) uit Losser. Zijn bedrijf, JW Player, had al vestigingen in Eindhoven, Londen en New York. Het voegt er nu een vierde aan toe: in Sydney. "Als je achterover leunt, word je ingehaald", zegt hij in Tubantia.

RUTGER BORGERINK | Foto: Carlo ter Ellen 14 maart 2018

Jwplayer

Eindhoven, de stad van technologiebedrijven als Philips en ASML. Op de tweede verdieping van een bedrijfspand in het hart van de stad, is de Nederlandse vestiging van JW Player, het bedrijf van oud-Lossernaar Jeroen Wijering gehuisvest. In het compacte kantoor is een tiental mensen aan het werk. Een groot contrast met de locatie in New York, waar JW Player in een gebouw nabij Times Square inmiddels ruim 250 mensen in vaste dienst heeft. In vijf jaar tijd is het personeelsbestand er vertienvoudigd.

Het bedrijf van Jeroen Wijering verkoopt technologie aan bedrijven en organisaties die video's publiceren op internet. "Als je bijvoorbeeld naar NOS.nl gaat en dan bij een van de filmpjes op play klikt, gebruik je de JW Player. De component waarin de video wordt afgespeeld, is door ons ontwikkeld", vertelt Wijering, die inmiddels wereldwijd bekende organisaties als klant heeft. The Washington Post, FOX News, BBC, Champions League, NASA, het Duitse Bild en Der Spiegel, NOS, Talpa: allemaal gebruiken ze de player van Wijering. En in de tijd van Obama stond zelfs het Witte Huis op de klantenlijst van de geboren Lossenaar. Wereldwijd is JW Player na YouTube en Facebook de grootste speler.

Lees ook: Zo verdienen de 10 rijkste YouTubers miljoenen, en dit kun jij van ze leren

Via de technologie van de Lossernaar worden maandelijks 20 miljard filmpjes bekeken, goed voor een speelduur van 500 miljoen uur. Via 1,8 miljard verschillende apparaten. Daarmee gebruikt een op de zes wereldburgers de player bijna dagelijks. Het zijn duizelingwekkende getallen die het voorstellingsvermogen van menigeen te boven gaan. Wijering zelf blijft er Twents nuchter onder. "Ja, dit zijn wel mooie cijfers", zegt hij met een bescheiden lach.

Design Academie

Maar het kan niet anders dan dat achter die houding ook slimheid, doorzettingsvermogen en ondernemerschap schuilgaan. Op 19-jarige leeftijd verliet de Lossernaar z'n geboortedorp om aan de Design Academie in Eindhoven te gaan studeren. "Toen was ik al veel bezig met video en programmeDren", vertelt Wijering. "Onlinevideo stond in die tijd nog in de kinderschoenen met programmatuur die ik niet vond werken. Dus begon ik uit een soort van frustratie mijn eigen videoplayer te bouwen. Mijn player was open source, dus gratis te gebruiken, en dat trok al snel veel mensen aan. Ook schreef ik vrij veel over video, waardoor ik hoog in de zoekmachines kwam te staan."

Na twee succesvolle jaren ging Wijering in 2007 in zee met twee Amerikaanse partners. Bang om opgeslokt te worden door andere bedrijven, waagde de Lossernaar de oversteek naar de andere kant van de oceaan. "Zeker in die tijd was Amerika de grootste markt voor digitale video's. En als Nederlander wilde ik niet de Hyves onder videoplayers worden", zegt Wijering, doelend op het Nederlandse socialmediaplatform dat ten onder ging aan het succes van Facebook.

Internationaal

De eerste grote oversteek - naar Amerika dus - bleek een gouden greep, want het bedrijf maakte in korte tijd een flinke groei door. Zelf vertrok Wijering in 2013 voor vijf jaar naar de VS. Het personeelsbestand daar is uitgebreid van 20 werknemers in 2013 naar ruim 250 nu. "Het gaat mooi organisch", zegt Wijering, die inmiddels een duidelijk Amerikaans accent heeft, maar tegenwoordig weer in Eindhoven woont. "Van dag tot dag is er niet echt het besef dat we zo groot zijn geworden. Juist nu, bij dit soort interviews, dringt het even door."

Bijzonder: in 2005, in de begintijd van de onlinevideo dus, klopten de twee oprichters van YouTube bij Wijering aan. "Ze zochten een goede tool om een video mee af te spelen, en die had ik", vertelt hij. Aan die licentie hield Wijering een zegge en schrijve 15 euro over, niet wetende dat YouTube zou uitgroeien tot het grootste videomerk ter wereld en een jaar later voor 1,7 miljard euro zou worden gekocht door Google. "Achteraf denk je: 1 procent aandeel van het bedrijf was leuk geweest", lacht Wijering. "Maar in die tijd had je honderden van die websites."

Lees ook: VDL Groep ziet omzet, resultaat en aantal medewerkers groeien

Wijerings JW Player profiteert trouwens flink van het veranderende mediagebruik. "Jongeren van nu kijken geen televisie meer, ze doen alles online." Dus is volgens hem ook uit te rekenen hoelang het nog duurt voordat er niemand meer 'gewoon' televisie kijkt. Wijering wijst op de spagaat waarin veel mediabedrijven volgens hem momenteel zitten. "Alles wordt online. Ik zie hoe tv-zenders, dagbladen en magazines daarmee worstelen. Er zit veel druk op. Wij profiteren daarvan, ja. Wat dat betreft hebben we de wind nu wel in de rug."

De ontwikkelingen op het gebied van onlinevideo gaan nu zelfs zó snel, dat Wijering vakmensen tekortkomt. "Als ik vandaag tien goede programmeurs aan kan nemen, zou ik dat gelijk doen", zegt hij. "Helaas heeft dit werk nog steeds een nerdy imago. Terwijl online toch de toekomst is, daar ben ik van overtuigd. Tien jaar geleden had ook nog bijna niemand een smartphone."

Australië

De vestiging in New York staat inmiddels als een huis, zegt hij. Wijering richt zich nu op het uitbreiden van de locatie in Eindhoven en het openen van een nieuwe vestiging in Sydney. "Zodat we ook in Australië en landen als China en Japan stevig voet aan de grond kunnen krijgen."

Achterover leunen zit er dus niet in voor Jeroen Wijering. "Als je op je lauweren rust, komt de klad erin. Het gaat allemaal heel snel in dit wereldje." Ondanks z'n drukke bestaan zoekt hij nog regelmatig de rust van Twente op, de regio waar zijn familie woont. Zeker een keer of zes per jaar. Het is de streek waar hij het 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' met de paplepel kreeg ingegoten. "Ja, die Twentse nuchterheid houdt me wel met beide benen aan de grond."

Players van toen werkten slecht. Dus bouwde ik er zelf een

Jeroen Wijering