Nieuws Technologie

Kapotte koptelefoons bij grofvuil? Dankzij deze ondernemers is dat niet meer nodig

Bij intensief gebruik gaat er wel eens wat stuk aan je koptelefoon. Al is het maar een klein onderdeel, vaak belandt het apparaat bij het grofvuil. Zonde, dachten ondernemers Dorus Galama en Tom Leenders van Gerrard Street. En dus bedachten ze een volledig modulaire koptelefoon. Makkelijk te repareren en daarom bijna geen afval meer.

Till Behne (AD) 22 maart 2021

Dorus Galama Tom Leenders koptelefoons Gerrard Street

Dorus Galama (links) en Tom Leenders van Gerrard Street. Foto's: Fred Leeflang

,,We leven in een wegwerpcultuur”, zegt bedenker Dorus Galama in het AD. ,,Elk jaar gooien we 50 miljoen ton aan elektronica weg. Vaak met maar kleine beschadigingen en vol met waardevolle, nog bruikbare materialen. Die worden nu voornamelijk verscheept naar ontwikkelingslanden waar ze worden verbrand. Wij zijn Gerrard Street gestart om te laten zien dat het anders kan.”

Vijf jaar geleden werd er al veel gesproken over een circulaire economie. Heel interessant, dachten Galama en compagnon Tom Leenders. ,,Maar wat ons opviel, was dat eigenlijk nog maar heel weinig bedrijven daar echt iets mee deden. Wij zijn toen vol overtuiging aan dit project begonnen.”

Lees ook: Noise cancelling voor thuiswerkers: Gerrard Street komt met nieuwe koptelefoon

Pilot in samenwerking met YesDelft! en succesvolle crowdfunding

Al in 2015 werd het bedrijf opgericht, vernoemd naar een straat in Londen waar omstreeks 1890 voor het eerst koptelefoons werden gebruikt. ,,Er was daar een plek waar je via een koptelefoon live naar opera kon luisteren. Heel vooruitstrevend”, zegt Galama.

Na een eerste pilot, in samenwerking met YesDelft! en een succesvolle crowdfunding, was medio 2019 de eerste modulaire koptelefoon een feit. In eerste instantie twee modellen: de Day, met snoer en de draadloze Boss. ,,Net op dat moment werd noise cancelling helemaal hip en wilden wij daar natuurlijk ook in mee. Sinds september vorig jaar is er nu dus ook de Prince, mét noise cancelling en een nog beter geluid.”

''We bieden ons product ook in abonnementsvorm aan. De verschillende modellen zijn voor 75, 100 en 125 euro per jaar te krijgen''

Dorus Galama, Gerrard Street

'Koptelefoons kunnen zich meten met betere werk van Sony en Bose'

De drie modellen zijn te koop voor respectievelijk 159, 239 en 325 euro. Volgens Galama zijn de koptelefoons van Gerrard Street ‘high end’ en kunnen ze zich meten met het betere werk van Sony en Bose. ,,We bieden ons product ook in abonnementsvorm aan. De verschillende modellen zijn voor 75, 100 en 125 euro per jaar te krijgen.”

Bij Gerrard Street zijn ze zo overtuigd van hun product dat ze de service ‘Free Repairs Forever’ bieden. Dat betekent dat als er een onderdeel van de modulaire koptelefoon stuk is, het gratis wordt vervangen. ,,Omdat de onderdelen die wel nog functioneren worden hergebruikt, is er veel minder afval en helpen we de circulaire missie. En deze belofte geeft ons als bedrijf ook de prikkel om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen.”

Ondernemers zijn bovengemiddelde muziekliefhebbers

Dat de twee bij koptelefoons uitkwamen was overigens geen grote verrassing. De twee zijn bovengemiddelde muziekliefhebbers. ,,Geen doorgeslagen puristen, maar twee muzikanten die hechten aan echt goed geluid. Daarbij was er de frustratie dat koptelefoons die we gebruikten niet te repareren waren. Alles was verlijmd en dus niet te hergebruiken. Naast het feit dat de koptelefoon modulair is, en dus duurzaam, is het ons gelukt een heel goed geluid te creëren. Diep, helder en met een groot bereik. We krijgen hele goede reviews, dat is heel fijn om terug te krijgen.”

Lees ook: Dit is de ontwikkeling die ons startup-ecosysteem doormaakt

In de toekomst ook oordopjes als AirPods modulair?

Met de betaalbare Day en Boss-modellen en de ‘high end’ Prince heeft Gerrard Street voor elke gebruiker topkwaliteit in huis. ,,Dit is voorlopig wel even het plafond”, legt Galama uit. ,,We zijn afhankelijk van technische ontwikkelingen en die gaan niet zo hard. En we zijn niet van plan steeds met nieuwe modellen te komen die maar een paar procent beter zijn. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk software te updaten en geluid op je eigen gehoor af te stellen. Wat we ook tof zouden vinden om in de toekomst te doen zijn oordopjes, zoals AirPods. Maar het is technisch best ingewikkeld om die modulair te krijgen. En als dat niet lukt, gaan we er niet aan beginnen. Dat is toch wel cruciaal voor ons merk.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws