Nieuws Technologie

Nederland grote magneet voor fintech-bedrijven

Litouwen, Nederland, Zweden, Duitsland en Spanje hebben in de afgelopen vijf jaar respectievelijk het hoogst aantal nieuwe fintechbedrijven weten aan te trekken. Dat blijkt uit het onderzoek van adviesbedrijf KPMG naar de belangrijkste drijfveren voor fintech-toetreders om zich te vestigen in de Europese betaalmarkt.

Van onze redactie 13 april 2022

Fintech smartphone kpmg

Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor fintechbedrijven. Foto: Shutterstock

Toegang tot kennis en talent, een sterke digitale economie, marktpotentieel en acceptatie van digitale betaaldiensten, investeringsbereidheid, het belastingklimaat en het gemak van toetreding zijn de belangrijkste factoren voor de landkeuze van buitenlandse fintechbedrijven, zo meldt KPMG in het rapport ‘The Netherlands: Europe’s number one fintech hub?’.

Tussen 2017 en 2022 zijn volgens de EBA (European Banking Authority) 852 nieuwe fintechbedrijven op het vlak van betalingsverkeer toegetreden tot de Europese markt. Dat zijn betaalinstellingen (530), elektronisch geldinstellingen (219) en zogeheten Account Information Service Providers (103). Bekende voorbeelden zijn Google, WeChat en Alipay.

Nederland vooral geroemd om beschikbaarheid van kennis en talent en marktacceptatie

In Nederland hebben 84 fintechbedrijven zoals Uber, Yolt, Modulr en Floryn een autorisatie gekregen om zaken te doen in dit domein. Volgens het KPMG-onderzoek wordt Nederland vooral geroemd om de beschikbaarheid van kennis en talent en marktacceptatie van digitale (betaal)diensten. Ruim 20 procent van de nieuwe fintechbedrijven in Nederland heeft een buitenlands hoofdkantoor.

''Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor fintechbedrijven. Zij zien ons land veelal ook als eerste toegang tot de rest van Europa''

Roderik Jongbloed, senior manager Digital Strategy Fintech KPMG

,,Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor fintechbedrijven. Zij zien ons land veelal ook als eerste toegang tot de rest van Europa. In vergelijking met landen als Litouwen en Luxemburg kan Nederland nog verder verbeteren. Onder andere op het vlak van het autorisatieproces en het bieden van ondersteuning bij het betreden van de nieuwe markt. Nu moeten fintechbedrijven vaak een rigide en langdurig autorisatieproces ondergaan. Dat is voor veel nieuwe met name kleinere toetreders een hoge drempel,” vertelt Roderik Jongbloed, senior manager Digital Strategy Fintech bij KPMG.

Lees ook: Amsterdam waardevolste techstad van Europa: ‘Nieuwe economie? Dit is dé economie’

Adyen, Klarna en het Litouwse Revolut dragen bij aan succes fintech-hub Europa

De Europese Commissie heeft eerder de ambitie uitgesproken Europa te positioneren als wereldwijde fintech-hub. Na Brexit, de Europese PSD2-wetgeving en de grote invloed van technologiebedrijven in de financiële sector, is de fintechmarkt snel gegroeid. Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen, het Zweedse achterafbetaalbedrijf Klarna en het Litouwse Revolut dragen bij aan dit succes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws