Nieuws Technologie

KPN versnelt invoer Internet of Things-toepassing

DeOndernemer.nl schrijft geregeld over het Internet of Things, een fenomeen dat niet meer is weg te denken uit de samenleving. KPN rolt vanwege grote belangstelling een nieuw netwerk versneld uit.

Van onze redactie 19 april 2016

Wegwijzers internet of things

"In november introduceerden we ons LoRa-netwerk, een speciaal netwerk voor IoT-toepassingen die een geringe hoeveelheid data communiceren en daardoor een laag energieverbruik hebben," zegt Erik Peeters, directeur Internet of Things bij KPN. "Omdat we direct werden overspoeld met verzoeken van bedrijven, zijn we ons LoRa-netwerk versneld gaan uitrollen. Nu bieden we deze zomer al landelijke dekking in plaats van eind 2016."

EncryptieKPN plaatst ruim duizend extra antennes op locaties die het bedrijf al voor andere netwerken gebruikt. "Die zijn namelijk beveiligd; je wilt niet dat onbevoegden toegang krijgen tot het netwerk. Ook kunnen we ze op die locaties snel koppelen aan ons netwerk en aan de glasvezel in de grond. Naast de fysieke beveiliging verzorgen we ook de encryptie. Dat is een belangrijke meerwaarde van KPN's LoRa-netwerk."

HackersMet die encryptie wil KPN voorkomen dat hackers de bedrijfsprocessen van onze klanten kunnen overnemen. Peeters: "Voor alle vragen hebben we een helpdesk. Een mooie en zinnige IoT-toepassing vind ik bewegwijzeringborden met een slimme sensor. Op last van de overheid moeten alle borden – en dat zijn er een paar miljoen – elk jaar fysiek worden geïnspecteerd om te kijken of ze er nog hangen. Dankzij LoRa kunnen de borden van een kleine sensor worden voorzien, waarna ze zichzelf melden. Met deze volumes scheelt dat straks behoorlijk in kosten voor personeel en brandstof, en dus ook in CO2 -uitstoot. Een duurzame toepassing dus.’’

Lees ook: Internet of Things kan bedrijven veel geld opleveren