Aangeboden door Livingprojects
Branded Content Technologie
Livingprojects deelt hét geheim van een succesvol zelfsturend team
Een zelfsturend team, dé trend van dit moment. Maar wat is precies de aantrekkingskracht van een schip zonder kapitein? Wat zijn de voordelen? En de valkuilen? Willem Smetsers, commercieel directeur bij Livingprojects, deelt inzichten en tips. Binnen zijn organisatie voerde hij het principe van zelfsturende teams door.

Op de foto Lieuwe de Bont, monteur lichttechniek en Willem Smetsers, commercieel directeur. Foto: Livingprojects
Managementgoeroe Ricardo Semler is de grondlegger van het zelfsturende organisatieprincipe. Toen hij het bedrijf van zijn vader overnam, stelde hij zichzelf een aantal vragen: waarom zijn de privileges alleen voor de top weggelegd? En waarom kunnen werknemers wel op zondagavond hun mails lezen, maar niet op maandag met hun kinderen naar de bioscoop gaan? Semler besloot het radicaal anders te gaan doen.
Hij maakte zijn organisatie plat, legde de verantwoordelijkheid onderin, bij de werknemers en schreef daar een bestseller over. Smetsers las het boek en wist: dit organisatieprincipe heeft de toekomst. „De weg naar zelforganisatie is voor ons bedrijf een belangrijke strategie die bijdraagt aan het overkoepelende doel: honderd procent kippenvel ervaringen bedenken en maken met technieken in licht, geluid, beeld en geur.”
Magisch moment
Sinds 2018 werkt Livingprojects hard aan een sterke merkpositionering. Vanuit die visie koos Smetsers heel bewust voor zelfsturende teams. Het bleek een schot in de roos. „Ja, er is tijd en doorzettingsvermogen voor nodig, maar als het principe eenmaal staat, dan is het magisch. Natuurlijk zijn er ook een aantal valkuilen. Bijvoorbeeld: ingrijpen, terwijl je weet dat het beter is om dat niet te doen. Je moet echt leren om mensen hun eigen problemen te gunnen. En ja, daar is geduld voor nodig.”
Op de foto Willem Smetsers, commercieel directeur. Foto: Livingprojects
Kracht én kwetsbaarheid als basis
Hoe je een succesvol zelfsturend team samenstelt? Op basis van kracht én kwetsbaarheid, zegt Smetsers. „Zelforganisatie vraagt om een ander soort leiderschap. Daarom schrijft iedereen bij ons een persoonlijk ontwikkelingsplan, op basis van een ME.scan. En een eigen teamplan, dat bijdraagt aan het overkoepelende businessplan van Livingprojects. De ME.scan biedt inzicht in de natuurlijke en kwetsbare krachten van een individu. Op basis van die uitkomsten, stimuleren wij iedere medewerker zijn of haar talenten in te zetten, om zo het maximale uit zichzelf en het team te halen. Waar de focus voorheen vooral op de output van het werk lag, draait het nu veel meer om de mensen. Dus niet: wat doe je? En wanneer doe je het? Maar: hoe doe je iets? En hoe doen we dat zo goed mogelijk samen? Zo weet iedereen hoe hij of zij aan het grote geheel kan bijdragen.”
‘’Je krijgt als het ware een spiegel voor: een verslag van hoe jij in elkaar zit”
Marketingmedewerker Alissa Iriks ziet de ME-scan als een ‘cadeautje’. „Je krijgt als het ware een spiegel voor. Een verslag van hoe jij in elkaar zit. Je ontdekt waar je energie van krijgt. Dat weet je diep van binnen wel, maar dankzij die bevestiging, krijg je ook echt zin om er meer mee te doen. Tegelijkertijd leer je waar de frustraties, die je weleens ervaart, vandaan komen. Wanneer je leert werken vanuit je authentieke kracht, kom je (samen) zo veel verder. Binnen een team word je als het ware je eigen mini-ondernemer.”
Samen ondernemen
Dat samen succesvol willen zijn, als een groep mini-ondernemers, is volgens Smetsers hét geheim van een zelfsturend team. „Wij geloven: als we onze mensen op één zetten, doen zij datzelfde voor onze klanten. Succes valt of staat immers met mensen. En met jezelf kwetsbaar kunnen en durven opstellen en je veilig voelen in een omgeving. Als dat gebeurt, ontstaat er een groepsdynamiek en een gezamenlijke intelligentie om problemen op te lossen.”
‘’Succes valt of staat met mensen. Met jezelf kwetsbaar kunnen en durven opstellen en je veilig voelen in een omgeving”
Lieuwe de Bont, monteur lichttechniek, deelt die mening. „In een zelfsturend team werk je, dag in dag uit, met dezelfde mensen samen. En dat is prettig, want je weet precies wat je aan elkaar hebt en bij wie je moet zijn voor bepaalde vragen of opmerkingen. In mijn team streven we bij elk project naar het ultieme wow-gevoel. Iedereen draagt daar op zijn of haar eigen manier een steentje aan bij. Van begin tot eind zijn we met het hele team bij een project betrokken. Die combinatie van meedenken en voorbereiden, plus de uitvoering en oplevering, vind ik echt heel tof."
Op de foto Alissa Iriks, marketingmedewerker. Foto: Livingprojects
Kippenvel voor klanten én medewerkers
Om de belofte van honderd procent kippenvel voor zowel klanten als medewerkers waar te maken, gelooft Livingprojects in een bedrijf met een sterke groeicultuur, waarbij leiderschap vanuit de werknemer zelf centraal staat. Of Livingprojects op de goede weg is? Absoluut, zegt De Bont. „De vrijheid die ik bij Livingprojects krijg, zie je niet op veel plekken. Hier staat het woord ‘hiërarchie’ niet in het woordenboek. Iedereen is gelijk en wordt ook zo behandeld. Je kunt altijd bij iedereen binnenlopen voor vragen of een praatje. Daarnaast wordt er ontzettend veel geïnvesteerd in de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Dat kost in sommige gevallen veel tijd en moeite, maar betaalt zich uiteindelijk ook weer terug. Daar ben ik van overtuigd.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Livingprojects. Meer info: livingprojects.nl