Nieuws Technologie

Meer geld hebben dan je kunt uitgeven, deze bitcoin-miljonair weet hoe het voelt

Een anonieme cryptomiljonair heeft een investeringsfonds opgericht waarin 5057 bitcoins (momenteel omgerekend ongeveer 68,5 miljoen euro) beschikbaar worden gesteld aan goede doelen over de hele wereld, schrijft AD. De gulle gever geeft slechts één simpele reden voor zijn of haar vrijgevigheid: 'ik bezit nu meer geld dan ik ooit zal kunnen uitgeven'.

Navin Bhagwat | Foto: ANP/George Frey 19 december 2017

Bitcoin George Frey 1

Een miljoen voor schoon water

De slimme investeerder noemde zijn fonds The Pineapple Fund, vanwege zijn grote voorliefde voor ananassen. Het fonds steunde tot nog toe zes verschillende goede doelen. Zo gaf het omgerekend ongeveer een miljoen dollar aan The Water Project, een stichting die zich inzet voor een schone en betrouwbare watertoevoer in een groot deel van Afrika.

Instituut MAPS kreeg hetzelfde bedrag. Deze non-profitorganisatie pleit voor de legalisering van psychedelische drugs en marihuana voor medicinaal gebruik.

Lees ook: Moet je mee met Bitcoin? 5 deskundigen geven advies

Stijgende prijzen

De persoon achter het fonds zegt dat hij een paar jaar geleden begon met het investeren van zijn tijd en moeite in de bitcoin. ,,Toen de waarde voor het eerst meer dan een dollar werd, dacht ik dat het een triomf voor de bitcoin was. Ik zag de prijs stijgen naar 15 dollar, 20 dollar, 30 dollar...wauw! Vandaag zie ik een waarde van 17.539 dollar per bitcoin. Ik geloof soms nog steeds niet dat het echt is.''

Het fonds accepteert momenteel aanvragen van elk goede doel dat zich aanmeldt via het formulier op de website. Ze moeten wel geregistreerd zijn als non-profitorganisaties in het land van herkomst. Individuen kunnen zich niet aanmelden. ,,Pineapple Fund doet aan vrijgevigheid, maar niet dat soort vrijgevigheid'', aldus de oprichter.

Geld, goederen en tijd

Volgens brancheorganisatie Goede Doelen Nederland kunnen barmhartige Samaritanen ook bitcoins doneren aan Nederlandse goede doelen. ,,In principe zijn goede doelen blij met alle steun uit de samenleving. Groot of klein, in geld, goederen of in tijd'', zegt directeur Gosse Bosma.

Hij houdt echter wel een slag om de arm. ,,Bitcoins echter fluctueren erg in waarde. Voor goede doelen is het belangrijk dat zij zekerheid hebben over de mogelijke bestedingen voor de financiering van hun projecten en activiteiten. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat goede doelen een gift in bitcoins direct omzetten in meer gangbare, waardevastere valuta'', zegt Gosse Bosma, directeur Goede Doelen Nederland.