Nieuws Technologie

Met deze 3 Bitcoin-alternatieven verdienen beleggers bakken met geld

De prijs van de cryptomunt Bitcoin gaat sneller omhoog dan de gemiddelde raket. Of ’s werelds bekendste virtuele munt in waarde blijft stijgen, is de grote vraag. In het kielzog van de Bitcoin bestaat een grote markt voor online munten, de zogeheten cryptovaluta. Deze drie soortgenoten van de Bitcoin zijn in opkomst.

Tijmen de Groen 15 december 2017

Bitcoin cryptovaluta cryptocoin ethereum ripple

Bitcoin zelf is de bekendste van alle cryptomunten. De afgelopen tijd is de aandacht voor deze munteenheid – samen met de muntwaarde – gigantisch gestegen. Toch is Bitcoin al in 2009 in het leven geroepen door de mysterieuze Satoshi Nakamoto. Wie of wat Nakamoto is, is tot op de dag van vandaag onbekend. Meerdere mensen hebben al geclaimd de oprichter te zijn, maar de echte persoon of groep is een mysterie.

Ripple

Naast Bitcoin heeft Ripple de afgelopen week een explosieve stijging meegemaakt. Vorige week was de munt nog zo’n 20 cent waard, nu is dat 67 cent. Een toename van maar liefst 235 procent.

Lees ook: In 9 stappen wijzer met deze Bitcoin-handleiding

Analisten hebben twee mogelijke verklaringen voor de prijsexplosie. Ten eerste dat investeerders naar iets anders zoeken dan de Bitcoin. Daar zoeken zij naar door de exorbitant hoge prijzen van de bekendste digimunt en een verspreiding van hun eigen investeringen. Door hun geld te verspreiden over meerdere cryptovaluta verkleinen zij hun risico.

De tweede verklaring is een technischer verhaal. Ripple heeft in tegenstelling tot Bitcoin een onbeperkte hoeveelheid munten die in verloop van tijd op de markt komen. Lange tijd vonden investeerders daarom dat de munt niet schaars genoeg was. Vorige week donderdag heeft Ripple echter bekend gemaakt een manier uit te rollen om een gigantische hoeveelheid munten ontoegankelijk te maken. Die Ripple’s zijn slechts tijdelijk ontoegankelijk maar door deze zet lijken investeerders weer hongerig om de munten te kopen. In jargon heet dit een cryptografische lock-up.

Ethereum

Ethereum is lange tijd de nummer twee geweest van de cryptovaluta, in de relatieve media stilte achter Bitcoin. Voor één Ethereum betaal je op het moment van schrijven 680 dollar. Daarmee heeft ook deze cryptomunt een prijsexplosie doorgemaakt; op 1 januari van dit jaar betaalde je nog 7.98 dollar voor de digimunt.

Behalve de toename in bedragen die er worden betaald voor één Ethereum zie je nog een lijn stijl omhoog gaan. Net als bij de andere ‘grote’ cryptovaluta gaan de volumes ook omhoog. Per dag wordt er bijna honderd maal meer gehandeld in Ethereum.

Litecoin

Toen dat de Bitcoin minder interessant werd voor beleggers van de éérste dag was Litecoin de eerste plek waar zij hun heil zochten. Op het moment is de Litecoin zo’n 300 dollar per stuk waard. Aangezien de munt tijdens de afgelopen jaarwisseling voor zo’n 5 dollar over de digitale toonbank ging, komt dat neer op een koersstijging van meer dan 5.500 procent.

Geen reden voor een feestje bij Charlie Lee (de oprichter). Hij gaf een waarschuwing uit die voor alle cryptovaluta geldt: investeren in deze munteenheden is extreem risicovol. Lee schreef verder over Litecoin: “Ik verwacht dat we de komende jaren qua waarde sterk op en neer gaan. Zoals toen Litecoin recent nog 90 procent in waarde daalde. Als je het niet kunt dragen als Litecoin nog maar 20 dollar per stuk waard is, moet je er niet instappen!”