Nieuws Technologie

Nederland kickstarten? Zo geven Techleap.nl, Picnic en Felyx bedrijfsleven boost

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 is op initiatief van Techleap.nl het manifest KickstartNL opgesteld. Het manifest is een uitnodiging aan politici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden om met Techleap.nl en de techsector het gesprek aan te gaan over de cruciale rol van startups en scale-ups bij de kickstart die Nederland nu nodig heeft.

Van onze redactie 7 oktober 2020

Kickstart startups boost

Foto: Unsplash

In het manifest pleiten meer dan 100 organisaties, waaronder Picnic, Felyx en Slingshot Ventures voor 10+1 maatregelen die Nederland klaar moeten maken om zich uit de crisis te innoveren. Oftewel 10 maatregelen die sowieso doorgevoerd moeten worden en daarnaast 1 bonusmaatregel. Voor deze bonusmaatregel roepen de organisaties anderen op om iets aan te dragen.

,,Startups en scale-ups hebben de ideeën en de energie die ons land juist nu nodig heeft. Zij kunnen in deze moeilijke tijd zorgen voor de kickstart die ons land weer in beweging brengt", schrijven de ondertekenaars.

Techsector snelgroeiende banenmotor

De techsector is de snelst groeiende banenmotor van Nederland. De werkgelegenheid bij startups en scale-ups groeit drie keer sneller dan het gemiddelde van alle sectoren. In de corona-crisis is bovendien meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk de techsector is, om te blijven werken, onderwijs en zorg te ontvangen, boodschappen geleverd te krijgen en met elkaar verbonden te blijven.

''Dit manifest is een oproep om Nederland beter uit de crisis te laten komen. Door te investeren in mensen, technologie en ondernemers''

Constantijn van Oranje, Special Envoy Techleap.nl

De ondertekenaars pleiten ervoor de arbeidsmarkt te vernieuwen en inclusiever te maken, zodat startups en scale-ups hun groeiend aantal openstaande vacatures met het beste nationale en internationale talent kunnen vervullen. Daarnaast moet worden voorzien in laagdrempelige toegang tot wetenschappelijke kennis en passende financiering om ondernemers de kans te bieden hun bedrijf te laten schalen. Ook moet kennis over technologie binnen de overheid beter geborgd worden.

Investeren in mensen, technologie en ondernemers

Constantijn van Oranje, Special Envoy Techleap.nl: ,,Dit manifest is een oproep om Nederland beter uit de crisis te laten komen. Door te investeren in mensen, technologie en ondernemers. In bedrijven die nieuwe banen scheppen en de concurrentiekracht van Nederland versterken."

Lees ook: Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

Michiel Muller, co-founder Picnic, vult Van Oranje aan: ,,De huidige crisis heeft de toekomst naar voren gehaald, zo doen bijvoorbeeld steeds meer mensen hun boodschappen online. Maar ook op het gebied van onderwijs en zorg zijn enorme stappen gezet. We hebben de potentie van technologie de afgelopen maanden gezien en nu moeten we doorbouwen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.