Nieuws Technologie

Nederlands bedrijf brengt als eerste vliegende auto (500.000 euro) op markt

Wie 's ochtends in de file staan zat is, heeft geluk: het Nederlandse bedrijf PAL-V onthult volgende maand zijn eerste productiemodel van de vliegende auto, schrijft het AD. Je moet er wel even voor sparen: de instapprijs is 499.000 euro, exclusief belastingen.

Erik Kouwenhoven | Foto: PAL-V 13 februari 2018

Pal V

PAL-V, dat in de buurt van Raamdonksveer gevestigd is, werkt al ruim tien jaar aan een vliegende auto. Op de Autosalon van Genève wordt de auto onthuld. Het voertuig is ontwikkeld om zowel te voldoen aan de richtlijnen voor wegverkeer als die voor de luchtvaart en zou zowel in Europa als de VS gebruikt mogen worden. Volgend jaar mag de PAL-V hier de lucht in, als alles goed gaat.

PAL-V is het eerste bedrijf dat een vliegende auto op de markt heeft gebracht. ,,Er zijn inmiddels twee of drie andere bedrijven in Europa en Noord-Amerika die bezig zijn met iets soortgelijks", vertelt Joris Wolters, accountmanager bij PAL-V. ,,Verschil is dat wij van tevoren goed hebben gekeken naar reglementen en wetgeving, waardoor we onze vliegende auto vrij snel hebben kunnen lanceren." Inmiddels lopen de reserveringen binnen - in Nederland zijn er al tientallen PAL-V's gereserveerd.

Lees ook: Dit bedrijf investeert in mensen en technologie om groei mogelijk te maken

De PAL-V is vooral gebaseerd op de techniek van de gyrokopter met zijn duwpropeller aan de achterkant en rotor op het dak. De duwpropeller zorgt voor voorwaartse snelheid tijdens het opstijgen. Vervolgens gaat de rotor draaien door de luchtstroming. Deze rotor levert de aerodynamische lift, net zoals de vleugel van een vliegtuig. De rotor zelf is niet aangedreven.

Succesvolle proefvlucht

Dat het systeem niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk werkt, is zeker. Vijf jaar geleden werd een eerste succesvolle proefvlucht uitgevoerd met een prototype van de PAL-V vanaf vliegbasis Gilze-Rijen.

Voor de aandrijving zorgen twee Rotax vliegtuigmotoren. De transformatie van de wegvariant naar de luchtvariant en andersom hoort niet meer dan 5 à 10 minuten in beslag te nemen. Minder dan de gemiddelde tankbeurt dus. Over tanken gesproken: de Liberty kun je gewoon vullen met Euro 95.

Bekend

Het vlieg/voertuig van Pal-V kan enigszins bekend voorkomen. De vliegende auto is namelijk gebaseerd op de Carver van VandenBrink: een Nederlandse uitvinding van een kruising tussen een motorfiets en auto. Deze driewieler is rond de eeuwwisseling bedacht, maar werd nooit een groot succes. Net als de Carver kantelt de Liberty in bochten wanneer de rijmodus is ingeschakeld.

https://youtu.be/oWLhgSJaOnk

Tijdens het rijden zijn de mast en rotor van de PAL-V naar achteren ingeklapt. Om te vliegen, moet de bestuurder beide handmatig uitklappen. Voor het opstijgen heeft de PAL-V een startbaan zo’n 180 meter nodig; voor het landen slechts 30 meter. De PAL-V vliegt met een maximale snelheid van 180 km/h en kan met een volle tank ruim 400 kilometer afleggen.

Het voertuig voldoet aan de veiligheidsnormen voor een driewieler, die anders zijn dan bij gewone auto's. Zo zijn er geen botsproeven nodig. De PAL-V heeft ook geen airbags, want deze zouden tijdens de landing onbedoeld geactiveerd kunnen worden.

499.000 euro

Wie een exemplaar wil kopen, moet zowel beschikken over een vlieglicentie als een rijbewijs. Een instapexemplaar zal uiteindelijk 299.000 euro kosten, exclusief belastingen.

Lees ook: Zo leidt Corendon-baas Atilay Uslu zijn team

Maar voorlopig zal alleen de luxueus uitgeruste Liberty Pioneer Edition verkrijgbaar zijn, voor een prijs van 499.000 euro, exclusief belastingen. Daarvoor krijg je dan wel een interieur met ‘premium materialen’.

Het bedrijf uit Raamsdonksveer is al tien jaar bezig en kende vele tegenslagen, maar dat er nu eindelijk een productie-exemplaar klaar is van PAL-V, betekent dat het project hoogstwaarschijnlijk snel van de grond komt.