Nieuws Technologie

Sander (23) en Menno (26) ontwikkelen 'Netflix-omgeving' voor traumaverwerking met vr-bril

Sander (23) en Menno (26) Kamphuis uit Nijverdal hebben een platform ontwikkeld met tools voor psychologen en andere therapeuten om patiënten te kunnen helpen bij trauma- en angstverwerking. Een beeldbibliotheek, een ‘Netflix-achtige omgeving’, is daar onderdeel van. De twee ondernemers zijn in gesprek met zorgverzekeraars over vergoeding van de digitale behandelmogelijkheden.

Gerben Kuitert (AD) 6 januari 2021

Menno en Sander Kamphuis van Moovd digitale behandeling van angst stress vr bril traumaverwerking

Menno en Sander Kamphuis van Moovd, gespecialiseerd in digitale behandeling van angst- en traumaverwerking. Foto: Lenneke Lingmont

De beeldbibliotheek bestaat uit 26 thema’s die tot een trauma kunnen leiden. Van seksueel geweld tot verkeersongevallen en van overvallen tot straatgeweld, in verschillende gradaties. Over elk thema minimaal tien video’s. Allemaal opgenomen met een 360 gradencamera, zodat de gefilmde situaties ‘levensecht’ lijken als de patiënt de virtualrealitybril (vr-bril) opzet. Hun bedrijf Moovd realiseert de video’s technisch, maar dat gebeurt in samenspraak met instellingen die helpen bij de invulling van het thema, het script en de inhoud.

PTSS en angststoornissen beter behandelen

„Een doorbraak in 2021, waarbij alle behandelaars onze programma’s kunnen gebruiken, daar werken we aan. Met digitale instrumenten kunnen therapeuten een angst- of posttraumatische stressstoornis beter behandelen”, zegt Sander Kamphuis in het AD. Ze begonnen in 2017 al met Moovd, toen ze nog aan Hogeschool Saxion studeerden. Maar sinds ze hun diploma op zak hebben, geven de broers echt gas. Vier medewerkers telt Moovd nu en deze maand komen er nog twee bij, onder wie een psycholoog.

"Met een vr-bril op beleven de patiënten via deze levensechte sessies hun trauma opnieuw, waardoor zij beter behandelbaar worden"

Menno Kamphuis, mede-eigenaar Moovd

Fobieën en angststoornissen

De innovatieve behandelmethode van Moovd voor PTSS zoekt naar punten die het herbeleven van het trauma in gang zetten. Menno Kamphuis: „De 360 gradenvideo die de patiënt te zien krijgt, roept ervaringen op. Met een vr-bril op beleven de patiënten via deze confronterende, levensechte sessies, hun trauma opnieuw. Dit kunnen verschillende triggers zijn, waardoor zij beter behandelbaar worden. De bril is na een sessie vaak kletsnat van de tranen. Onze digitale ondersteuning helpt ook bij behandeling van fobieën en angststoornissen.”

In het verzekeringspakket

Circa 155 therapeuten maken op dit moment gebruik van de methodiek van Moovd. De instellingen en praktijken waar die werken doen rechtstreeks zaken met Moovd. Om de behandelmethode voor alle cliënten in de GGZ makkelijker bereikbaar te maken, zou die in het verzekeringspakket van zorgverzekeraars moeten worden opgenomen.

Lees ook: Dolfijntherapie: met virtual reality-bril de wereld over

Tandartsangst

Sander Kamphuis: „CZ Verzekeringen heeft afgelopen jaar een project van ons tegen tandartsangst gefinancierd. Dat was geslaagd. We zijn nu serieus in gesprek met andere zorgverzekeraars. Er loopt nu ook een samenwerking met één van hen bij vier grote GGZ-instellingen. Als de resultaten daarvan ook goed zijn, gaat die verzekeraar het opnemen in het pakket. Uiteindelijk leidt een snellere en betere behandeling tot minder zorgkosten.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.