Nieuws Technologie

Ludo Jacobs (27) scoort met 'airbnb' onder bijles-apps

Ludo Jacobs (27) ontdekte op de middelbare school hoe lastig het is om een passende begeleider te vinden voor bijlessen. Met zijn app moet daar verandering in komen. ,,Studentvoorstudent is eigenlijk een soort Airbnb voor bijles, wij bieden een platform en bemiddelen tussen vraag en aanbod.''

Jacqueline van Ginneken (AD) 20 januari 2020

Student voor student app bijles jong ondernemen

Ludo Jacobs (links) en Tim Bult van platform Studentvoorstudent. (Foto: Miriam Rohde)

Het Nijmeegse platform Studentvoorstudent wil de komende jaren fors groeien. De opmars van het bedrijf dat bijles en scriptiebegeleiding biedt aan studenten en scholieren, krijgt een flinke impuls met de komst van een investeerder. ,,De concurrentie zal het gaan merken”, voorspelt Ludo Jacobs in het AD.

De 27-jarige Nijmegenaar is oprichter van de website studentvoorstudent.nl. Hij runt het bedrijf samen met Tim Bult, met wie hij vanaf zijn 13de goed bevriend is. Studentvoorstudent heeft mede dankzij een investering van AIVA Corporate groeikapitaal opgehaald.

''We gaan de komende weken ons platform lanceren in acht steden''

Ludo Jacobs, Studentvoorstudent

Zo simpel mogelijk

Het geld - het bedrag wordt niet bekendgemaakt - gaat voor een belangrijk deel naar marketing en naar de ontwikkeling van een app. En dat alles met het doel om het geven en vinden van bijles zo simpel mogelijk te maken, zodat studenten en scholieren hun vakken kunnen halen. ,,We gaan de komende weken ons platform lanceren in acht steden”, zegt Jacobs. Maar hij denkt al groter: over drie jaar wil hij met Studentvoorstudent de grens over.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In thuisstad Nijmegen gaat Studentvoorstudent samenwerken met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). ,,Alle 35.000 studenten van de HAN krijgen toegang tot het platform met 10 procent korting.” Er is onder studenten onder meer vraag naar extra begeleiding voor de vakken bedrijfseconomie, statistiek en hulp bij het schrijven van een scriptie.

De prijs zou vaak een drempel zijn voor studenten om bijles te nemen. Studentvoorstudent biedt al bijles vanaf 5 euro per uur. Maar de meeste bijlessen hebben een uurtarief van tussen de 15 en 25 euro. Het kan echter nog duurder: zo kost Datascience maar liefst 49,50 euro per uur.

Lees ook: Zo denken deze studenten over ondernemen

Persoonlijke klik

Jacobs: ,,Studentvoorstudent is eigenlijk een soort Airbnb voor bijles, wij bieden een platform en bemiddelen tussen vraag en aanbod. Op de site bieden studenten hulp aan andere studenten en scholieren aan, ieder met zijn eigen specialisatie en met zijn eigen prijs, want de tutoren, zoals wij de begeleiders noemen, stellen hun eigen uurtarief vast. Als student kies je je eigen begeleider, dat maakt het allemaal een stuk persoonlijker. Je kan chatten met een aantal begeleiders en kiest dan degene met wie je een persoonlijke klik hebt. Ook fijn dat ouders weten van wie hun zoon of dochter bijles krijgt. In de regel spreken bijlesgever en student met elkaar af bij een onderwijsinstelling, thuis of in een bibliotheek.”

Op de website wordt bijles geven gezien als ‘dé ideale studentenbijbaan'. De bijlesgevers krijgen 85 procent van het uurtarief dat ze zelf bepalen. Studenten die bijles willen geven, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze minimaal een 7 hebben gehaald voor de vakken waarin ze bijles willen geven. Inmiddels zijn er ruim vijfhonderd bijlesgevers die met hun uitgebreide profiel op de site staan.

200 miljoen euro

De markt van bijles en begeleiding is groot, volgens Jacobs gaat er jaarlijks 200 miljoen euro in om. De markt wordt volgens hem gedomineerd door grote bedrijven met hoge tarieven en lange wachttijden. Bij Studentvoorstudent.nl is daar geen sprake van, en dat maakt het succesvol, zegt hij. ,,Wij hebben niet veel nodig, we hebben geen grote kantoren. We zitten hier met zeven mensen in het gebouw van StartUp tegenover het centraal station in Nijmegen.''

''Wij hebben niet veel nodig, we hebben geen grote kantoren''

Ludo Jacobs, Studentvoorstudent

Jacobs, zelf nog student aan de HAN, bedacht het bedrijf samen met studiegenoten tijdens de studie ondernemerschap en retailmanagement. Een idee ontstaan uit ergernis, want hij ontdekte hoe lastig het is om een lesbegeleider te vinden die bij je past. Zelf heeft de Nijmegenaar op de middelbare school bijles gehad in wiskunde en biologie. ,,Dat was nooit één op één begeleiding. Je zat gewoon met tien anderen in een lokaal huiswerk te maken.''

Van wiskunde tot rechten

Op de website studentvoorstudent.nl staan profielen van alle bijlesgevers. De bijlessen variëren van wiskunde, natuurkunde, cognitieve psychologie en rechten tot hulp bij programmeren, Duits, Nederlands, biologie en bedrijfseconomie. Studentvoorstudent is behalve in Nijmegen ook te vinden in onder meer Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

Lees ook: Hoe tegenslag en naïviteit ondernemer Khosrou Golzad verder hebben geholpen