Nieuws Technologie

Onthulling eerste zonneauto van Helmondse Lightyear in juni

Het prototype van de eerste elektrische auto die specifiek is ontworpen als zonneauto, wordt 25 juni onthuld. De Lightyear One, zoals het eerste model heet, vormt het tastbare startpunt van de missie van het Nederlandse Lightyear om schone mobiliteit voor iedereen en overal ter wereld beschikbaar te maken. Het is de eerste keer dat de Lightyear One aan de wereld wordt getoond.

Redactie De Ondernemer / MVO 14 mei 2019

Lightyear One

Lightyear is opgericht in 2016 door vijf studenten die Stella hebben ontworpen; de eerste gezinsauto op zonne-energie. De auto won de World Solar Challenge in Australië en de ‘Best Technology Achievement’, uitgereikt tijdens de Crunchies. De auto maakte het mogelijk van LA naar San Francisco te rijden met maar één laadmoment en zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Lightyear is opgericht met het belangrijke streven betrouwbare en duurzame mobiliteit voor iedereen en overal beschikbaar te maken. Het doel is om binnen de komende tien jaar auto’s te leveren met lage gebruikskosten en een lange levensduur, zodat de kosten per gereden kilometer extreem laag zijn. Op dat moment wordt elektrisch rijden toegankelijk voor een veel grotere groep mensen dan nu het geval is.

Laadpaal

De auto is vanaf begin af aan ontworpen om de twee grootste nadelen van elektrische auto’s op te lossen: de actieradius en het laadproces. De fourwheeldrive kan een lange tijd rijden zonder gebruik te hoeven maken van een laadpaal.

De batterij heeft een range van zeshonderd tot achthonderd kilometer, afhankelijk van het gebruik. Wanneer de auto wel opgeladen moet worden, zorgt het energie-efficiënte design ervoor dat dit twee tot drie keer zo snel gaat dan bij andere elektrische voertuigen. Dit houdt in dat e-rijders tot vierhonderd kilometer ’s nachts kunnen opladen via een regulier stopcontact. De Lightyear One kan hierdoor ook rijden op plekken waar nog geen laadinfrastructuur aanwezig is.

De revolutionaire engineering van de Lightyear One beperkt zich niet tot het vermogen. De geoptimaliseerde aerodynamica, het lichte gewicht en de vier onafhankelijke motoren die geïnstalleerd zijn in de wielen, zorgen ervoor dat er weinig weerstand is en de auto maximaal gebruik maakt van de opgewekte energie.

Première

Op 25 juni aanstaande wordt het rijdende prototype van de Lightyear One onthuld in Katwijk. Er wordt door auto- én milieuliefhebbers uitgekeken naar dit bijzondere moment, om nog maar te zwijgen over de bijna honderd mensen die de Lightyear One al hebben gereserveerd.

Eerder dit jaar stapte Lex Hoefsloot, ceo van Lightyear, bij presentator Roland Tameling in voor een aflevering van onze videoserie Werkverkeer. Kijk mee:

https://youtu.be/C65Nf3BLv6o

Lightyear (standplaats: Helmond) heeft als missie schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen en overal ter wereld. Lightyear ontwikkelt elektrische auto's met geïntegreerde zonnepanelen, waarmee automobilisten twintigduizend kilometer per jaar op zonlicht kunnen rijden. Het snelgroeiende bedrijf werd opgericht in 2016 en heeft inmiddels meer dan honderd werknemers. Het team (foto: ceo Lex Hoefsloot) bestaat uit een mix van jong talent en ervaring uit de auto-industrie. In minder dan twee jaar haalde het bedrijf een funding op van vijftien miljoen euro. Info: www.lightyear.one.