Nieuws Technologie
Parabolica restaureert iconische F1-auto's voor het nageslacht
Parabolica restaureert de meest iconische raceauto's, vertelt over de geschiedenis, ook om ze weer terug op het circuit te brengen. De Arrows F1 van het jonge bedrijf van F1-marketeer Roel Schoondermark en F1-motorengineer Ernest Knoors is nu te zien in het Louwman Museum.

De F1 Arrows A8 van Thierry Boutsen is voor publiek te zien in het Louwman Museum. Foto: AD/Frank Jansen.
Zelfs Max Verstappen zou waarschijnlijk moeite hebben om dit racemonster in toom te houden: Met zijn 1200 pk en een gewicht van 550 kilo is de Arrows F1 uiteindelijk té snel bevonden voor de Formule 1 en verboden: ‘Net alsof je in een spaceshuttle wordt gelanceerd'. Ter vergelijking: de Red Bull van Verstappen weegt bijna 800 kilo en heeft met zijn hybride motor rond de 1000 pk. De Arrows F1 heeft zoveel vermogen per kilo dat de coureur die er in de jaren 80 in reed, de Belg Thierry Boutsen, zelfs na de eerste bocht omhoog richting het Casino in Monaco nog wielspin had. De wagen is echter vooral bekend van de race in San Marino in 1985. Vlak voor de eindstreep kwam de coureur zonder benzine te zitten.
,,Hij deed zijn veiligheidsgordels af. Al duwend kreeg hij zijn bolide alsnog over de finishlijn”, vertelt Roel Schoondermark van Parabolica. ,,Dat is nog altijd een historisch moment.” Boutsen eindigde met deze historische actie ook nog op het podium op een tweede plek goed voor zilver.
'Max Verstappen in deze auto? Ik weet niet of je dat moet willen. Het is door die turbo echt levensgevaarlijk'
Raket op wielen
Racen tegen Max Verstappen op het circuit van Zandvoort binnenkort, zit er voor deze wagen niet meer in. ,,Het is een raket op wielen. Zo rijdt die ook echt. Als je op het rechte stuk van een parcours rijdt, schiet je naar voren. Net alsof je in een spaceshuttle naar boven wordt gelanceerd. Je wordt echt naar achter gedrukt in de stoel. En dan moet je nog proberen te sturen. Een bocht maken. Tegenstanders inhalen. Ja, het is een hele heftige auto. Daar kan je niet zomaar iemand in laten rijden.”
Volgens Schoondermark zou Verstappen deze rappe bolide best kunnen besturen, maar is het niet verstandig. ,,Ik weet niet of je dat moet willen. Het is door die turbo echt levensgevaarlijk. Als je het gaspedaal intrapt, weet je niet of die het binnen een tiende, een halve of een hele seconde doet. Doe je dat iets te vroeg in een bocht, eindig je tegen de vangrail. Nee”, concludeert hij. ,,Het is niet de veiligste auto van de wereld. Ook er zit geen crashstructuur in die de benen beschermt.”
Roel Schoondermark: 'Het is mooi om het verhaal van deze auto te vertellen. Zeker ook doordat door Max Verstappen er een grote schare nieuwe fans is. We laten zien waar dit vandaan komt. Ook dat de veiligheid die er nu is in de Formule 1, niet altijd vanzelfsprekend was.'
Het voertuig is dan ook niet meer toegestaan. Omdat de Arrows A8 té hard ging. Op zijn topsnelheid op het circuit haalde die de 338 kilometer per uur. Er zat een motor van BMW in. Die had tijdens de kwalificatie 1400 pk. Daarnaast een turbo én speciale benzine. Niet benzine die je kan tanken bij een pompstation, maar een soort raketvloeistof. Daardoor ging de bolide ook zo hard als een raket. Kwam er te veel druk op de motor, kon die exploderen.
,,BMW gebruikte alleen maar motoren voor de Formule 1 die meer dan 100.000 kilometer hadden gelopen. Ze zetten die een jaar lang buiten in de regen om te harden. Het gerucht gaat dat zelfs engineers in hun lunchpauze naar buiten gingen om eroverheen te urineren. Zodat het nog harder werd. We hebben nooit kunnen achterhalen of dat ook echt waar was”, aldus Schoondermark.
Parabolica: F1-auto's voor nageslacht
In het Louwman Museum is de tentoonstelling F1 Legends tot en met 4 september te zien. De Arrows A8 is beschikbaar gesteld door Parabolica. Zij proberen iconische Formule 1-auto’s te bewaren voor het nageslacht. Eigenaren Roel Schoondermark en Ernest Knoors geven meerdere lezingen in het museum over de techniek van de Arrows A8.
,,Het is mooi om het verhaal van deze auto te vertellen. Zeker ook doordat door Max Verstappen er een grote schare nieuwe fans is. We laten zien waar dit vandaan komt. Ook dat de veiligheid die er nu is in de Formule 1, niet altijd vanzelfsprekend was.”
Toch is de hoop dat de racewagen ooit weer op het circuit van Zandvoort rijdt. ,,Dat lijkt ons geweldig. Deze auto reed daar ook in 1985, de laatste race die daar was tot vorig jaar. Dat we alsnog er een keer een rondje kunnen rijden.”
Lezingen Parabolica in Louwman Museum
Vrijdag 26 augustus om 11.00 en 14.00 uur én dinsdag 30 augustus 14.00 uur geven Roel Schoondermark en Ernest Knoors een lezing in het Louwman Museum over de techniek van de Arrows A8. Meer informatie en aanmelden via deze link.
Roel Schoondermark is bovendien te gast bij De Ondernemer Live, het radioprogramma op New Business Radio dat dinsdag 30 augustus van 11.00 tot 13.00 uur live wordt uitgezonden vanuit de grote hal van het Louwman Museum.