Academy Technologie
Nieuw personeel? Deze type medewerkers worden vervangen door robots
Zijn boek ‘Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing’ zorgde twee jaar geleden voor flink wat ophef. Het maakte van de voorheen onbekende Andrew Yang een nationale bekendheid in de Verenigde Staten die het zelfs schopte tot de debatten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn pitch: grote delen van de arbeidsmarkt zullen weggevaagd worden door automatisering. Ook bij jouw bedrijf worden daarom stevige veranderingen verwacht. Om je concurrentie de stap voor te blijven een blik op de nieuwe wereld die Yang schetst in zijn boek.

In zijn boek zoomt Yang in op de belangrijkste beroepsgroepen die totaal zullen veranderen door automatisering. Laten we ze in het kort bekijken.
Tweederde van al het administratief werk wordt geautomatiseerd
Administratief werk is de meest voorkomende beroepsgroep, en daar zullen de effecten enorm zijn. Volgens consultancybureau McKinsey kan tussen de 64 en 69 procent van de administratieve werkzaamheden geautomatiseerd worden in de komende jaren. Chatbots die de traditionele klantenservice wegvagen is een beeldend voorbeeld, maar de echte impact zit in het optimaliseren van elke administratieve baan. Als je van elke baan de helft van de taken kunt automatiseren, kun je ieders takenpakket hervormen en de helft van je medewerkers laten gaan. Dat “laten gaan” is in Nederland gelukkig niet altijd even makkelijk, maar als er één periode is waarin dit in een stroomversnelling kan komen is het wel in de wederopbouw van de economie na een grote crisis.
Robot-chef vervangt zaterdaghulp in keuken
Hoe vaak kom jij in de keuken van een restaurant als je uit eten gaat? Waarschijnlijk nooit. Dat maakt keukenpersoneel perfect vervangbaar voor robots. En dan hebben we het niet over koks in de betere restaurants, maar over het keukenpersoneel in bijvoorbeeld fastfoodketens. Bijkomend voordeel: in een wereld na corona zullen veel mensen het als een enorme pre zien als je pizza of hamburger nooit door mensen is aangeraakt voordat hij op jouw bord belandt.
Zelfrijdende vrachtwagens en auto’s gaan onze transportsector overnemen
De grootste verandering: zelfrijdende auto’s en vrachtwagens. De techniek is zo goed als af en de laatste haken en ogen zullen ook binnen afzienbare tijd opgelost worden. Als eerste zullen vrachtwagenchauffeurs worden vervangen. Dat gaat in fases. Eerst gaan vrachtwagens in colonne rijden waarbij de voorste vrachtwagen nog een chauffeur heeft. Daarna kunnen chauffeurs via een live verbinding ingrijpen bij vrachtwagens die menselijke hulp nodig hebben, zodat elke chauffeur tientallen tot honderden vrachtwagens op de weg kan houden. En als de laatste vrachtwagenchauffeur van de weg verdwijnt, betekent dat ook direct het einde van alle horeca en hotels naast snelwegen die afhankelijk zijn van de vervoersindustrie.
De laatste stap is dat ook personenvervoer computergestuurd kan. Je rijdt met je Tesla naar kantoor, terwijl jij werkt verdient je auto een mooi extraatje voor je bij als taxi, en aan het einde van de werkdag word je zelf weer opgehaald. En ’s nachts rijdt je auto nog een paar keer op en neer naar Schiphol. Mooi voor jou, minder mooi voor miljoenen taxichauffeurs die hun beroep in rook zien opgaan.
Doemdenker of ras optimist?
Je zou bij het lezen van Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing bijna denken dat Yang een enorme doemdenker is. Het tegenovergestelde is gelukkig waar. Yang gaan niet op de handrem staan, maar laat ook de enorme maatschappelijke winst zien die de aanstaande innovaties zullen hebben.
Denk aan de economische groei die bereikbaar wordt als vrachtwagens niet meer acht uur per dag stilstaan terwijl de chauffeur slaapt. De duizenden jaarlijkse verkeersongevallen die voorkomen worden door AI. Of de enorme winst voor het milieu als vrachtwagens computergestuurd rijden.
Dat er banen verdwijnen hoeft niet erg te zijn. De tweede helft van het boek komt Yang met een hoop voorstellen hoe we hier als maatschappij profijt van kunnen hebben. Hij noemt dit Mensgericht Kapitalisme. Wat als we met die bril op eens naar Nederland kijken? We hebben het afgelopen jaar miljarden uitgegeven om onze economie te redden, maar negeerden ondertussen grote groepen in de samenleving die in steeds grotere misère belandden.
Hoe anders hadden de steunpakketten voor ondernemers eruit gezien als ministers Wiebes en Hoekstra iets meer naar mensen en iets minder naar Excel sheets hadden gekeken? Met het boek van Yang in de hand waren er ongetwijfeld andere keuzes gemaakt.