Nieuws Technologie

Dit stukje Dutch Design van Philips is misschien niet zo mooi maar wel heel slim

Tijdens de Dutch Design Week draait het allang niet meer om mooi, strak of hip. Ontwerpers zijn steeds vaker probleemoplosser. Zo maakten Philips-designers het een stuk eenvoudiger om met een slimme plakker patiënten thuis in de gaten te kunnen houden.

Bart-Jan van Rooij (AD) 18 oktober 2021

Healthdot slimme pleister philips dutch design eindhoven ziekenhuizen data patienten

De Healthdot van Philips. Foto: Philips

,,Ik vind 'm zelf eigenlijk niet eens zo mooi”, bekent de Philips-man tegenover het AD. Da's niet zo erg want dit is geen iPhone maar een slimme pleister. Die toch maar een week of twee zit opgeplakt, verstopt onder kleding. Maar het maakt wel direct duidelijk dat de designers van het concern vooral zorgden dat de patiënt geen omkijken heeft naar de plakker.

De plakker meet ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding

In de plakker zit een sensor die ervoor zorgt dat de patiënt niet na een operatie nog even 'ter controle’ in het ziekenhuis hoeft te blijven. Healthdot heet het Eindhovense apparaatje, dat iemand na bijvoorbeeld een operatie thuis in de gaten houdt. De plakker meet ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding van een patiënt.

De data wordt veertien dagen lang doorgestuurd naar het ziekenhuis dat zo op afstand een oogje houdt op de conditie van de patiënt. Het apparaat is net een fractie kleiner dan een luciferdoosje en wordt op de patiënt geplakt ter hoogte van de onderste linkerrib.

Opladen leek peulenschil maar bleek opgave

Projectleider Michael Heesemans van Philips legt uit hoe dergelijke sensoren vaak werken: ,,Die communiceren via bluetooth met een tablet. Die tablet moet dus altijd in de buurt zijn van de sensor om te kunnen meten. En dan moeten de gegevens worden doorgestuurd naar het ziekenhuis via een 4G-verbinding.” Maar na onderzoek bij mensen thuis bleek dat veel te ingewikkeld.

De één vergat de pincode van de tablet, de ander was 'm vergeten op te laden, bij weer iemand anders was er binnen nauwelijks 4G-bereik. ,,Mensen met artritis hebben soms ook grote moeite een laadkabel in een apparaat te steken.”

Lees ook: Nederlandse healthtech-sector blijft ondanks record aan investeringen steken in startupfase

Ook kon de geleverde tablet vaak geen verbinding maken omdat de sensoren te ver weg waren. Kortom: het moest anders, was de opdracht aan de designers van Philips.

Pleister stuurt patiëntgegevens via draadloze verbinding naar de arts

Heesemans: ,,Er waren verschillende technologieën om lichamelijke gegevens te meten, maar hoe krijg je de informatie in het ziekenhuis zonder dat de patiënt daar thuis iets voor moet doen of accu’s moet opladen? Aan deze technologie is de afgelopen jaren op de High Tech Campus in Eindhoven gewerkt, samen met onderzoeksinstituut Holst Centre, artsen van het Catharina Ziekenhuis en onderzoekers van Technische Universiteit Eindhoven.”

Via een draadloze verbinding waarvoor geen bluetooth, 4G of Wi-Fi nodig is, stuurt de pleister patiëntgegevens naar de arts. Of die nu in hartje Helmond of in de bossen van Knegsel woont. Philips is volgens Heesemans een van de eerste bedrijven in de wereld die op deze manier patiënten in de gaten houdt. ,,Ik heb in elk geval geen andere voorbeelden gezien.”

Lees ook: High Tech Campus Eindhoven verkocht: 'meer dan 1 miljard euro' voor Marcel Boekhoorn

Philips-pleister ingezet bij coronapatiënten

Maar het Healthdot-design draait niet alleen om de slimme verbinding. Het minikastje is zo ontworpen dat 'ie gemakkelijk in elkaar te zetten is, zonder soldeerwerk. Dat gebeurt dan ook niet in Azië maar op Strijp-S in Eindhoven, bij The Greenhouse van Philips waar normaal gesproken vooral producten in kleine series worden gemaakt. Philips denkt inmiddels na over het toevoegen van nieuwe sensoren die een onregelmatige hartslag detecteren en het zuurstofgehalte in het bloed meten.

De Healthdot wordt toegepast in het Catharina Ziekenhuis. Eerder dit jaar zette de Antonius Zorggroep in Sneek de Philips-pleister in bij coronapatiënten. Die konden daardoor eerder naar huis. Recent maakte het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam bekend patiënten met een longontsteking of ingewikkelde urineweginfectie op die manier op afstand in de gaten te houden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws