Nieuws Technologie

Premier Rutte: 'Bedrijven moeten meebetalen aan klimaatakkoord'

Het bedrijfsleven moet “fair” meebetalen aan de uitvoering van het klimaatakkoord. Ook een heffing op de uitstoot van CO2, zoals de PvdA en GroenLinks willen, sluit hij niet uit.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 16 januari 2019

Rutte vragenuurtje klimaatakkoord

In het ontwerp-akkoord is volgens Rutte bewust niet gekozen voor een vervuilingsheffing omdat die slecht zou zijn voor de concurrentiepositie van bedrijven. Tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat hij meer voelt voor het stimuleren van nieuwe technieken om de uitstoot terug te brengen. Ook sprak hij over forse boetes voor bedrijven zich niet voldoende inzetten.

Hoewel het niet zijn eerste keuze zou zijn, sluit de premier zijn ogen niet voor initiatieven zoals de CO2-heffing voor het bedrijfsleven, zoals PVDA voorstelde. De rekening voor de burgers kan volgens PvdA omlaag met een CO2-heffing voor bedrijven. PvdA-leider Asscher vraagt het Centraal Planbureau de koopkrachteffecten daarvan door te rekenen.

Lees ook: Deze sectoren willen investeren in duurzaamheid

Ook het ontwerp-akkoord, dat het kabinet heeft gesloten met verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties zal worden doorberekend. Rutte benadrukte dinsdag dat er na de doorrekening gekeken wordt welke maatregelen worden overgenomen om de doelstelling (in 2030 49 procent minder CO2-uitstoot dan 1990) te halen. "En een van de toetsstenen zal zijn of het bedrijfsleven eerlijk meedoet. Bedrijven mogen niet unfair worden bevoordeeld", zei hij.