Nieuws Technologie

Solar Monkey haalt miljoenen op voor versnelling van transitie naar zonne-energie

Het Nederlandse Solar Monkey heeft 4 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald om de organisatie én de impact op de wereld uit te breiden. De investering werd geleid door het Finse Helen Ventures en Eneco. Samen met de huidige investeerders 4impact capital en InnovationQuarter staan zij het bedrijf uit Den Haag bij om de groei en impact in Europa verder te vergroten.

Van onze redactie 24 augustus 2022

Solar Monkey managementteam

Het managementteam van Solar Monkey. Foto: Solar Monkey

Solar Monkey versnelt de transitie naar zonne-energie met software, waarmee installateurs veel effectiever werken. Dit is belangrijk, omdat installateurs weinig tijd hebben en gebukt gaan onder een enorme werkdruk. De software biedt volgens de jonge onderneming een manier om tijd te besparen op het ontwerpen, offreren en monitoren van zonnepaneelsystemen.

De software is gebaseerd op geavanceerde algoritmen, luchtfoto’s en 3D-modellen. Toch is het eenvoudig te gebruiken door iedereen zonder technische kennis. Door minder tijd te besteden aan operationele processen, kunnen de klanten van Solar Monkey hun output verdubbelen, zo belooft het bedrijf.

''Wij gebruiken onze kennis om impact te genereren in de rest van Europa. Dankzij deze investering kunnen we het realiseren van onze ambitie in de hoogste versnelling doorzetten''

Jan Pieter Versluijs, ceo Solar Monkey

Sinds 2017 is het Solar Monkey marktleider in Nederland

Het bedrijf is in 2015 opgericht door Jan Pieter Versluijs (ceo), Tino de Bruijn (cto) en Mels van Hoolwerff (voormalig cfo). Sinds 2017 is het bedrijf marktleider in Nederland, waardoor één op de vier installaties in het land worden gefaciliteerd door deze software. Als je een offerte voor zonnepanelen in je mail krijgt, dan is de kans groot dat de software van Solar Monkey daarvoor is gebruikt.

,,Daar zijn we ontzettend trots op”, zegt De Bruijn. ,,Onze klanten maken hierdoor meer impact en kunnen winstgevender te werk gaan. Met onze software werken installateurs in enkele minuten uit wat voorheen uren kostte. De software draagt bij aan onze missie om de transitie naar zonne-energie zo snel mogelijk te laten verlopen.”

Het team van Solar Monkey met de investeerders. Foto: Solar Monkey

Bedrijf actief in Nederland, België en Spanje en binnenkort in Duitsland en Engeland

Het groeikapitaal is bedoeld voor verdere internationale expansie en versterking van het productaanbod. Momenteel is Solar Monkey actief in Nederland, België en Spanje en binnenkort ook in Duitsland en Engeland. ,,We zien dat Nederland voorop loopt in solartech-innovatie op het gebied van software. Wij gebruiken onze kennis om impact te genereren in de rest van Europa. Dankzij deze investering kunnen we het realiseren van onze ambitie in de hoogste versnelling doorzetten'', vertelt Jan Pieter Versluijs.

Versluijs: ,,In de afgelopen vijf jaar is de Nederlandse markt explosief gegroeid van 0,3 GWp (Global Warming Potential, een relatieve maat die het aardopwarmingsvermogen van een broeikasgas aangeeft vergeleken met dat van koolstofdioxide, red.) naar maar liefst 2 GWp (ongeveer 200.000 installaties) per jaar. We hopen hetzelfde te bereiken in andere landen, waar het potentieel nog steeds enorm is.''

Lees ook: Meewind investeert 15 miljoen euro in snellaadnetwerk voor bedrijfswagens LEAP24

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws