Nieuws Technologie
Startup Cinnux wil met Opgelucht-app slachtoffers van ongewenst gedrag steun in rug bieden
Opgelucht is de eerste app die de drempel om grensoverschrijdend gedrag te bespreken met een vertrouwenspersoon daadwerkelijk verlaagt. Hoe? Door via de chat direct contact te leggen met de vertrouwenspersoon. Psycholoog Sarah Boshuizen van de Groningse startup Cinnux is de bedenker ervan.

Beeld: Shuttertstock
Met een eerdere app zag Sarah Boshuizen dat chatten de drempel verlaagt om een psycholoog te benaderen. Die app is inmiddels duizenden keren gebruikt. Met die ervaring in het achterhoofd is het initiatief voor Opgelucht ontstaan, dat begin juli in de app-stores is te vinden.
Medewerkers zitten volgens de ondernemer annex psycholoog vaak lang in hun maag met een ongewenste situatie voordat ze naar een vertrouwenspersoon stappen. Zeker jonge medewerkers ervaren bovendien een enorme drempel om de telefoon te pakken. Meteen een formele melding doen blijkt voor medewerkers met vervelende ervaringen dan een te grote stap. Zij twijfelen vaak eerst aan zichzelf voordat ze contact zoeken. De chat via de app met Opgelucht als veelzeggende naam verlaagt de drempel door eerst een-op-een met een vertrouwenspersoon te kunnen bespreken wat de situatie is en wat de volgende stap kan zijn. Deze eerste stap kan zelfs anoniem.
''Zeker voor jonge mensen is de drempel om te bellen, of bij de vertrouwenspersoon van de organisatie zelf binnen te lopen, vrij hoog''
Waarom chatten met je vertrouwenspersoon?
Een eerste versie van de app werd begin juni gepresenteerd op het congres van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen, waar de app op veel positieve reacties kon rekenen. Begin juli is de app als download beschikbaar in de app stores. Bedrijven kunnen er een abonnement voor afsluiten.
De belangstelling voor de app Opgelucht neemt snel toe. Veel gehoorde eerste reactie: het werd tijd! Sarah Boshuizen legt uit: ,,We weten uit allerlei onderzoek dat medewerkers vaak heel lang blijven rondlopen met onwenselijke situaties op het werk. Zeker voor jonge mensen is de drempel om te bellen, of bij de vertrouwenspersoon van de organisatie zelf binnen te lopen, vrij hoog. Zo kan ongewenst gedrag op het werk soms onnodig lang onopgemerkt blijven en dus doorgaan. Medewerkers voelen zich er dan alleen voor staan. Vaak twijfelen ze of hetgeen ze hebben meegemaakt of gezien nou echt zo erg is als het voor hen voelt. Ook dan is het belangrijk de drempel voor een gesprek daarover te verlagen. Met onze app heb je via de chat direct contact met de vertrouwenspersoon. Op die manier kunnen melders meteen bespreken wat ze met hun melding kunnen en willen doen.”
Psycholoog Sarah Boshuizen is de bedenker van de Opgelucht-app. Foto: Cinnux
Hoe hebben jullie deze app bedacht?
,,Afgelopen jaren hebben we bij Cinnux als startende onderneming al een goed werkend platform opgebouwd waarmee medewerkers van grote bedrijven kunnen chatten met een bedrijfspsycholoog. Daar werkt een heel team van programmeurs, ontwerpers en beveiligingsexperts aan. Omdat het over gevoelige gegevens ging, hebben we beveiliging en vertrouwelijkheid vanaf het begin heel serieus genomen. Onze programmeurs kunnen door de versleuteling bijvoorbeeld niet zelf bij de inhoud van de gesprekken.''
,,De ervaringen uit de eerste app komen goed van pas voor onze nieuwe app. Daarmee bouwen we verder op wat we al hadden. Medewerkers die ergens mee zitten, met onwenselijk gedrag of een structurele misstand (denk aan klokkenluiders), kunnen rechtstreeks, veilig en anoniem contact hebben via de chat met hun eigen vertrouwenspersoon. We hebben voor deze dienst een toegankelijke en veelzeggende naam gekozen: Opgelucht.app.”
''We hebben er alle vertrouwen in dat Opgelucht een begrip gaat worden bij bedrijven, instellingen, scholen, verenigingen''
Wat zijn de eerste reacties?
,,Twee weken geleden hebben we de app gepresenteerd op een congres van de landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen. De reacties waren enthousiast! Mensen begrepen de toegankelijke opzet die we bedacht hebben. Ze waarderen ook de mogelijkheid om op een soort dashboard meldingen slim te categoriseren. Daar kun je als organisatie je beleid op afstemmen - en als het nodig blijkt in actie komen.''
,,Het is natuurlijk wel een compleet nieuwe dienst, op deze manier was het er eigenlijk nog niet, dus het duurt natuurlijk even voordat het tot nieuwe klanten leidt. Ook aarzelen sommige organisaties omdat ze bang zijn dat er door de drempelverlagende app ineens te veel meldingen aan het licht komen. Nou, dat laat al meteen onze toegevoegde waarde zien.”
Lees ook: KLM krijgt 'een aantal' meldingen van grensoverschrijdend gedrag
Krijgen vertrouwenspersonen het dan niet veel te druk?
,,We denken dat dat wel meevalt. Misschien leidt het in het begin tot een piek in het aantal vragen. Als je niet vroegtijdig in actie komt, krijg je op een later moment meerwerk van onwenselijke situaties - zie wat er nu in de media gebeurt. Als het nodig is kunnen we zelf bijspringen via ons netwerk van erkende vertrouwenspersonen en ook met coaching verder helpen. We doen veel meer dan het gemiddelde techbedrijf dat alleen apps maakt.”
Hoe nu verder?
,,We hebben er alle vertrouwen in dat Opgelucht een begrip gaat worden bij bedrijven, instellingen, scholen, verenigingen. Iedereen die al een tijdje op zoek was naar een waterdichte oplossing voor onwenselijk gedrag, mag zich natuurlijk bij ons melden!”
Lees ook: Vrouwen EU ervaren drie keer vaker seksueel wangedrag op werk