Nieuws Technologie

Startup Paebbl kan miljoenen tonnen CO2 opslaan door hergebruik in bouwmateriaal

Koolstofdioxide is een groot bijproduct van industrialisatie, waardoor zich momenteel grote hoeveelheden CO2 in lucht en water bevinden. De afgelopen anderhalf jaar heeft de Nederlands-Scandinavische startup Paebbl gewerkt aan een oplossing die de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal versnelt. Wat de planeet eeuwen zou kosten, kan het bedrijf naar eigen zeggen in een uur.

Van onze redactie 7 augustus 2023

Paebbl team

Op links Marta Sjogren, Pol Knops en de rest van het Paebbl-team in Rotterdam. Foto: Paebbl

Aan de basis van dit iverwerkingsproces ligt maar liefst twintig jaar wetenschappelijk onderzoek. En met een recente investering van 8 miljoen euro kan het bedrijf doorbouwen naar het uiteindelijke doel: jaarlijks miljoenen tonnen CO2 omzetten in herbruikbaar steenpoeder.

Het afvangen en permanent opslaan van koolstofdioxide vindt plaats op steeds grotere schaal, maar weinig daarvan wordt hergebruikt. Paebbl houdt zich bezig met wat bekend staat als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Afgevangen koolstof wordt door Paebbl met minimaal energieverbruik gecombineerd met mineralen, wat resulteert in een grondstof die geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld papier en beton.

Deze versnelde mineralisatie staat garant voor het permanent vastleggen van CO2, terwijl tegelijkertijd een koolstof-negatief materiaal ontstaat. Kortom: twee vliegen in één klap in het koolstofvrij maken van de planeet. Met de nieuwe investering wordt in de onderzoeksfaciliteit in Rotterdam onder meer gewerkt aan een recept voor koolstof-negatief cement.

''De aarde profiteert al miljarden jaren van een natuurlijk proces om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wij bootsen dat na maar dan wel een flink stuk sneller''

Paul Knops, Paebbl

Investering in de toekomst

Nederlandse wetenschapper Pol Knops, een van de oprichters van Paebbl: ,,Wij zetten CO2 om van gas naar vaste carbonaten. De aarde profiteert al miljarden jaren van een natuurlijk proces om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wij bootsen dat na maar dan wel een flink stuk sneller.''

,,Onze mineralisatie versnelt het natuurlijke geologische proces met een factor van meer dan een miljoen. We kunnen dus echt een verschil maken. Wereldwijd wordt jaarlijks vier miljard ton cement gebruikt en dat zorgt voor zo’n 8 procent van de totale CO2-uitstoot. Als we een deel daarvan kunnen vervangen door Paebbl’s cementeus minerale vulmiddel, wordt een baanbrekend dubbel koolstof-voordeel behaald. Een investering in de toekomst van ons allemaal'', legt Knops uit.

Lees ook: Science fiction? Carbyon haalt met grote 'stofzuigers' CO2 uit de atmosfeer

'Waar de aarde zelf eeuwen over doet, kan Paebbl in een uur'

Paebbl is opgericht in 2021 met als doel het afvangen, permanent opslaan en hergebruiken van koolstofdioxide – beter bekend als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). De mensen achter deze internationale startup zijn Nederlandse wetenschapper Pol Knops, Zweedse investeerder-ondernemers Jane Walerud en Marta Sjogren en Finse ondernemer Andreas Saari.

Paebbl gebruikt een gecontroleerd chemisch proces met gesloten kringloop, dat de natuurlijke CO2-mineralisatie versnelt. Waar de aarde zelf eeuwen over doet, kan Paebbl in een uur. Wat overblijft is steenpoeder dat niet alleen CO2 permanent vasthoudt, maar tevens gebruikt kan worden als bouwmateriaal of voor andere industriële toepassingen. En dat alles is volgens de startup mogelijk op de schaal die onze planeet nu nodig heeft: miljoenen tonnen per jaar.

Lees ook: Lukt het deze Brabantse bedrijven ons uit de klimaatcrisis te innoveren?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws