Nieuws Technologie

Startup Mego Mobility ontwikkelt systeem voor draadloos en contactloos laden

Startup Mego Mobility een draadloos en contactloos laadsysteem voor licht elektrische voertuigen ontwikkeld. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert. Deze wereldprimeur met de merknaam Swell Electric is binnenkort te bewonderen op de ‘World of eMobility’ in de Expo Haarlemmermeer.

Van onze redactie 4 oktober 2022

Draadloos en contactloos voertuigen opladen

De gebruiker kan de voortgang van het laden bijhouden via twee ledstrips aan de voorzijde van de oplader. Foto's: Mego Mobility

Terence Carter, oprichter van Mego Mobility, zocht naar een universele laadoplossing voor de elektrische vloot van zijn KlusHubs – waarover later meer. Deze oplossing bleek er nog niet te zijn. De al bestaande laadtegels zijn voornamelijk geschikt voor de lagere vermogensoverdrachten, bijvoorbeeld een elektrische fiets. Maar deze systemen zijn niet universeel en de vermogensoverdracht is niet toereikend voor grotere voertuigen zoals brommobielen.

Daarom besloot Carter, die deelnemer was aan het startupprogramma Mobility Lab in 2021, zelf een laadoplossing te ontwikkelen, in samenwerking met elektrotechnici van de TU Delft. Het resultaat: de Swell Electric. Dit laadsysteem kan draadloos en contactloos voertuigen opladen, tot over een afstand van tien centimeter – de Airgap – en tot een energiebehoefte van maar liefst 1 Kilowatt. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert.

Lees ook: Deze ondernemers bedachten de oplossing tegen brandende accu’s van e-bikes

Vermogen wordt opgewekt in de vorm van een elektromagnetisch veld

Het unieke van Swell Electric is volgens Carter dat hij licht elektrische voertuigen (LEV’s) met verschillende vermogensbehoeften kan laden: van bijvoorbeeld een bakfiets, met een relatief lage batterijcapaciteit, tot een brommobiel. De zender in de lader herkent het voertuig en past het benodigde vermogen daarop aan. Het vermogen wordt opgewekt in de vorm van een elektromagnetisch veld (inductie). Dit veld wordt opgevangen door een spoel, die is bevestigd aan de onderzijde van het voertuig.

Door middel van de zelf ontwikkelde elektronica wordt het vermogen omgezet in de juiste vorm voor het betreffende voertuig/de batterij. De gebruiker kan de voortgang van het laden bijhouden via twee ledstrips aan de voorzijde van de oplader. Wanneer de batterij voldoende is opgeladen, of wanneer het voertuig wordt verplaatst, stopt het laden automatisch.

Terence Carter van Mego Mobility.

Testers en investeerders Swell Electric gezocht

De elektronica is dus universeel, maar moet wel eerst per voertuigtype getest worden om optimaal te werken. In deze eerste fase heeft Mego Mobility de Swell Electric geoptimaliseerd voor de elektrische scooter van het Chinese merk Niu.

Carter: ,,Deze scooter wordt veel gebruikt in deelsystemen. Een draadloze laadoplossing voor deze scooter bestaat nog niet en momenteel moeten fleet-operators de batterijen steeds verwisselen. Dit is een kostbaar onderdeel van de operationele kosten. Swell Electric biedt dus kansen voor deelmobiliteit-aanbieders, en ook voor pakketbezorgdiensten die momenteel in de transitie zitten van bestelbus naar een combinatie van LEV’s voor bezorging in de binnenstad. Daarom zijn wij nu op zoek naar partijen die de lader willen testen in de vorm van een pilot en zo bijdragen aan de transitie naar licht elektrisch vervoer. Ook zoeken we investeerders die willen bijdragen aan de financiering van deze transitie.”

''Swell Electric biedt dus kansen voor deelmobiliteit-aanbieders, en ook voor pakketbezorgdiensten die momenteel in de transitie zitten van bestelbus naar een combinatie van LEV’s voor bezorging in de binnenstad''

Terence Carter, oprichter Mego Mobility

Startup wil aan de slag met de Birò

In de volgende fase wil Carter de lader stapsgewijs testen en optimaliseren voor andere voertuigen, om te beginnen met de Birò. Deze brommobiel kan – behalve via een kleine, uitneembare batterij of via een normale stekker – niet gemakkelijk opgeladen worden in de stad. ,,De gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat dit voertuig niet aangesloten mag worden op laadpalen bestemd voor auto’s. Tegelijkertijd groeit het aanbod aan LEV’s snel, doordat steden autoluw en emissievrij worden, er is dus zeker behoefte aan dit systeem”, aldus Carter.

Zelf gaat Carter de Swell Electric gebruiken voor het laden van de LEV’s die hij verhuurt op zijn KlusHubs. Op overstaplocaties rondom grote steden kunnen vakmensen deze voertuigen per dagdeel huren: een elektrisch ondersteunde bakfiets, een elektrische scooter of een elektrische brommobiel, de Birò. Klanten parkeren hun auto of bus op de Hub en rijden emissieloos, zonder files of parkeerproblemen de stad in. Met de verhuurde vervoermiddelen richt Mego Mobility zich op vakmensen in de bouw-, onderhouds- en installatiesector. De eerste KlusHubs zijn inmiddels gerealiseerd rondom Amsterdam en Rotterdam.

Lees ook: Ruim een miljoen euro voor Eindhovense zoutbatterij

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws