Nieuws Technologie

Start-ups Datacadabra en 20Face superslim met kunstmatige intelligentie

Hans d'Hollosy (50) en Peter Hoekstra (47) zijn serial enterpreneurs; ze richten techbedrijfjes op, laten die groeien en stappen uit. De ondernemers noemden hun negen werknemers tellende bedrijf Briegel - naar de geblokte Duitse verdediger met hun beider voornamen. Ze zijn oprichter van Datacadabra en 20Face in Enschede.

Gerben Kuitert 17 december 2019

Datacabra startup Enschede

Peter Hoekstra (links) en Hans d’Hollosy (midden) zijn oprichters van Briegel, Renee Roeleveld (rechts) is consultant bij Datacadabra. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Systemen voor gezichtsherkenning zijn er te kust en te keur. De Chinese overheid controleert er de eigen bevolking mee. Toch zegt 20Face in Enschede wat toe te voegen aan wat er al is. ,,Bij onze technologie bepalen mensen zelf of de camera ze mag herkennen of niet.”

Gezichtsherkenning op 512 punten

Met 20Face haalden ze onlangs nieuw investeringskapitaal binnen via Oost NL en Value Creating Capital (VCC). Bovendien waren Hoekstra en d’Hollosy met 20Face genomineerd voor de prijs van ‘Beste start-up van Twente’, een prijs die ze in 2016 met Sci-Sports al in de wacht sleepten. Komend jaar denkt 20Face, na drie jaar van ontwikkelen, voor het eerst zwarte cijfers te schrijven. De Enschedese start-up ontwikkelde een systeem dat het gezicht op 512 punten kwalificeert en herkent. Maar alléén als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Volgens Hoekstra en d’Hollosy de enige manier voor maatschappelijke acceptatie van gezichtsherkenning.

Techniek via licenties verkopen

20Face gaat geen complete systemen verkopen, maar de technologie in licentie aanbieden aan bedrijven die zijn gespecialiseerd in onder andere toegangsmanagement. ,,Daarbij moet je denken aan TKH in Haaksbergen”, zegt Peter Hoekstra in het AD. ,,Met TKH doen we momenteel een proef voor toegangscontrole bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In feite wordt met onze technologie het toegangspasje vervangen. We willen gezien worden als een soort Intel, wiens processors in héél veel computers zijn gebouwd. Onze technologie is dus een ingrediënt.”

''We willen gezien worden als een soort Intel, wiens processors in héél veel computers zijn gebouwd''

Peter Hoekstra, 20Face

Opslag in persoonlijke kluis

Eigenaren van het gezichtsherkenningssysteem kunnen niet zelf beschikken over de ‘gezichten’ die met de technologie van 20Face worden geregistreerd. D’Hollosy: ,,Die worden versleuteld opgeslagen in een persoonlijke kluis van de man of vrouw om wie het gaat. De gegevens worden opgeslagen op wereldwijd verspreide verschillende computers, waardoor ze buitengewoon veilig zijn.”

Persoon moet zelf toestemming krijgen

Het onderscheidend vermogen van de technologie van 20Face zit er volgens Hoekstra in, dat personen die toegang willen tot bijvoorbeeld een bedrijf het systeem vooraf toestemming moeten geven om herkend te worden. ,,Ze doen dat via een app op hun telefoon.” In China hangen in de openbare ruimte overal camera’s om te controleren of de bevolking zich wel gedraagt. Wie er door rood voetgangerslicht loopt en wordt ‘herkend’ krijgt strafpunten. Hoekstra: ,,Daar willen we ons verre van houden.”

Voordeel voor 20Face is, zo merken de oprichters op, dat het om technologie gaat die in West-Europa is ontwikkeld. ,,Dat blijken potentiële klanten duidelijk prettig te vinden. Sommigen hebben toch liever dat de databank door een Europees bedrijf wordt beheerd.”

Lees ook: Investeringen in talentvolle start-ups rond kunstmatige intelligentie 'te mager'

Meeldauw is de vijand van alle wijnbouwers. De schimmel tast wijnranken aan. Met hulp van kunstmatige intelligentie kan dat worden voorkomen. Datacadabra experimenteert met het signaleren van meeldauw bij Wijngaard Hof van Twente in Bentelo.

Kunstmatige intelligentie heilige graal

Kunstmatige is de verzamelnaam voor het verkrijgen van intelligentie uit de enorme hoeveelheid digitale informatie (big data) die op internet en in databanken voor handen is. Kunstmatige intelligentie is de heilige graal van de huidige tijd. Wie uit de enorme berg gegevens de juiste intelligentie weet te halen en daarmee de mens weet te verrijken, is spekkoper.

,,Bij vroege ontdekking van meeldauw hoef je niet de hele wijngaard te bespuiten”, zegt d’Hollosy. ,,Wij werken met Datacadabra aan computer vision-technologie om meeldauw te herkennen. Sensoren in de grond herkennen de optimale condities voor schimmelgroei en geven daarna een drone de opdracht om beelden van de wijngaard te maken, die wij dan analyseren met onze kunstmatige intelligentie.”

Een overschot aan stikstof in de bodem verandert de vegetatie, in de media komt de stikstofcrisis dagelijks voorbij. Volgens Hoekstra kan kunstmatige intelligentie helpen toekomstige stikstofcrises voorkomen door vroegtijdig te signaleren. ,,Wij werken voor start-ups in agritech die we op dit vlak bijstaan.”

''Wij werken met Datacadabra aan computer vision-technologie om meeldauw te herkennen''

Hans d’Hollosy, Datacadabra

Voorspellen wat een hit wordt

Het signaleren van meeldauw in een wijngaard is maar één toepassing van kunstmatige intelligentie. Datacadabra werkte ook een jaar voor Sony om te voorspellen welke muziek het in zich heeft om een hit te worden en hoe een playlist het best samengesteld kan worden. Daarvoor groef Datacadabra zich door een enorme berg digitale informatie. Variërend van downloadgegevens van Spotify tot de playlists van radiostations en van verkoopcijfers tot analyse van muziekinstrumenten die werden gebruikt in nummers die een hit werden.

Big data verkleint kans op mislukking

D’Hollosy: ,,De vraag of mensen een liedje mooi vinden, hangt af van variabelen zoals dansbaarheid, tekst, sfeer, ritme, maar ook het jaargetijde.” Big data ondersteunt mensen die in de muziekindustrie artiesten begeleiden en playlists maken, zegt Hoekstra. ,,Het vergroot hun kennis en verkleint de kans op mislukkingen.”

Bezig met energietransitie

Op korte termijn richt Datacadabra zich op de energietransitie. Op de UT verrijst een aantal zogeheten tiny houses, huisjes met een oppervlakte van nog geen 50 vierkante meter in een ‘wijkje’ dat ook qua energie zelfvoorzienend moet worden. ,,Dan moet je dus wel weten hoe het staat met energieconsumptie van bewoners van al bestaande tiny houses en wat te doen om dat te verbeteren. Daarvoor schrijven we dan analyses.”

Lees ook: Branche mist politieke daadkracht richting start-ups en scale-ups