Nieuws Technologie

Deze jonge Enschedese ondernemer (20) verovert plek op prestigieuze Forbes-lijst

UT-student Anand Chowdhary (20) is door het Amerikaanse zakenblad Forbes opgenomen in de lijst met 30 veelbelovende jonge ondernemers uit Azië. Chowdhary bedacht een methode die lezen op internet makkelijker maakt voor mensen met dyslexie en slechtzienden, schrijft het AD.

Gerben Kuijtert | Foto: Annina Romita Fotografie en Beeld 3 april 2018

Anand Chowdhary

Forbes is bekend van de lijst met 500 rijksten ter aarde, die het jaarlijks uitbrengt. Maar het zakenmagazine publiceerde deze week ook per werelddeel lijsten met '300 jonge innovators en disruptors', verdeeld in 10 categorieën. Disruptors zijn startende bedrijven die veranderingen kunnen bewerkstelligen in de markten waarin ze actief zijn. Chowdhary en zijn vriend en zakenpartner Nishant Gadihoke (17) horen bij de 30 veelbelovende 'sociale ondernemers' uit Azië. In januari stond Chowdhary ook al in de lijst met 50 innovatieve jonge ondernemers van het Financieele Dagblad.

Creatieve technologie

Anand Chowdhary kwam afgelopen zomer na het voltooien van highschool in New Delhi naar Enschede. Speurend op het internet stuitte hij op de opleiding creatieve technologie. "Dat was precies waar ik naar op zoek was, naar een mix tussen ontwerpen en ICT-wetenschap. Maar ik had nog nooit van de Universiteit Twente gehoord, dus ik ben eerst informatie gaan verzamelen. De berichten die ik binnen kreeg over de UT waren goed. Toen heb ik de stap gewaagd." Het bevalt hem in Enschede. "Wel een stuk rustiger dan New Delhi, haha. En vaak wat koud, maar ik vind het verder fijn om hier te leven en te studeren."

Lees ook: UT-studente ontwikkelt methode voor plaatsen van pacemaker

Oswald Labs

Met Chowdhary verhuisde ook zijn bedrijf Oswald Labs mee naar Enschede. De naam van de start-up verwijst naar Oswald Berkhan, de Duitse psychiater die in 1881 voor het eerst het verschijnsel dyslexie omschreef. "Tijdens een hackathon in New Delhi, waar we in 2016 aan meededen, kregen we twee dagen de tijd om iets nieuws te bedenken."

Software

"Met Nishant en een andere vriend hebben we toen software geschreven, die het voor mensen met dyslexie en slechtzienden eenvoudiger maakt om teksten te lezen op internet. En wie heel veel moeite heeft met lezen, kan de tekst afluisteren omdat er ook een voorleesprogramma in zit", vertelt Chowdhary, die door Forbes voor een exclusieve bijeenkomst met andere getalenteerde jonge Aziatische ondernemers in Hongkong is uitgenodigd.

Verdienmodel

Oswald Labs stelt de software via de website Oswaldlabs.com gratis ter beschikking aan particulieren, zodat iedereen ter wereld het kan gebruiken. Het verdienmodel voor de start-up zit in de vergoeding die grote bedrijven, overheden en universiteiten voor gebruik van de software moeten betalen.

Hulp van multinationals

Hij geeft een demonstratie met z'n laptop. "Kijk hier: je kunt er de afstanden tussen woorden en regels mee vergroten, er woorden 'dikker' mee maken en de tekst tegen een gele achtergrond zetten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met dyslexie 65 procent sneller lezen als de tekst een gele achtergrond heeft. Er zit ook een vertaalprogramma in, dat tekst in 120 talen kan omzetten. De multinationals Amazon en IBM hebben ons geholpen dat vertaalprogramma te bouwen, want dat is een enorme klus." Een blauwfilter haalt bovendien het blauw uit het scherm en vervangt dat door sepia. "Zo voorkom je slaapproblemen als je lang achter de laptop of pc zit."

Lees ook: Twente als vestigingsregio technobedrijven onder druk

Kennis vergaren

"Weet je wat hier zo mooi aan is", vraagt Anand Chowdhary retorisch. "In India heeft zelfs de armste boer een smartphone. En zelfs als die niet goed lezen kan, kan die arme boer door het vertaalprogramma en de voorleesfunctie in principe alles wat er op internet staat toch tot zich nemen. Zo kunnen ook arme mensen kennis vergaren. En meer kennis betekent vaak een beter leven."

https://www.youtube.com/watch?v=wxbEd0lo4vY

In India heeft zelfs de armste boer een smartphone. En zelfs als die niet goed lezen kan, kan hij door het vertaalprogramma en de voorleesfunctie in principe alles wat er op internet staat toch tot zich nemen

Anand Chowdhary, Oswald Labs