Nieuws Technologie

Met Tapperuse betalen klanten per minuut voor attracties en sportscholen

Klanten die vlak voor sluitingstijd nog even van jouw sauna, sportschool of attractiepark gebruik willen maken? Met de Tapperuse-app kun je ze per minuut laten betalen. ,,Nederlanders zijn heel gevoelig voor korting.’'

Annemiek Brandriet, Terence Garnier | Martin Sharrott Fotografie 22 juli 2019

Tapperuse betaal minuut attracties sportscholen sauna

AD schrijft dat in het Groene Hart sinds de lancering van Tapperuse vorig najaar, drie Alphense bedrijven zijn aangesloten: Vogelpark Avifauna, Orange Wellness en CrossFit Limes. Cijfers over hoeveel bezoekers er nu daadwerkelijk per minuut betaald hebben, heeft Avifauna niet. ,,Dat zijn nog maar heel kleine aantallen”, zegt woordvoerder Pamela Stolze. ,,Ik geloof heilig in het concept; voor bepaalde doelgroepen kan het heel interessant zijn.”

Tapperuse is een app die je downloadt op je telefoon. Vervolgens kun je bij de aangesloten attracties kijken wat je er op dat moment per minuut zou betalen voor een bezoek. Dat bedrag kan per dag verschillen. ,,Ons doel is om 3500 tot 4000 attracties in heel Nederland aan ons te binden”, zegt oprichter Wilbert Witkamp. ,,Tot nu toe zijn dat 185 locaties.”

Lees ook: Na tickets en hotels: veilingsite voor restaurantmaaltijden

Betalen per minuut doet terugkomen

Toch trekt Witkamp vast voorzichtige conclusies. ,,Je ziet, zeker bij Avifauna, dat mensen nog komen op een moment dat je dat eigenlijk niet meer zou verwachten. Met een dagkaart zou je normaal gesproken om 15.00 uur niet meer naar binnen gaan, maar als je per minuut betaalt, doen mensen dat dus wel. We zien ook dat veel bezoekers nog eens terugkomen.”

Onder app-gebruikers is een onderzoekje gehouden, zegt Witkamp. ,,Als de prijs goed is, blijven mensen langer, zegt 73 procent. We zien ook dat 43 procent bewust kiest voor een dalmoment. Dat zorgt nu al voor een spreiding in de bezoekersstromen. Voor een park zorgt het ervoor dat het ook op rustige momenten bezoekers verwelkomt.”

Lees ook: Techbedrijf valt op in de VS dankzij 'digitale dolfijn' die IT-landschap ordent

Tapperuse 'zal dagkaart doen vervallen'

Ook bij Orange Wellness ziet Witkamp dat bezoekers later binnenkomen. ,,Bijvoorbeeld om 21.45 uur. Anders zouden bezoekers dat nooit doen. Het is op maat genieten. Uit een leisure update van ABN AMRO blijkt dat betalen voor gebruik de nieuwe maatstaf wordt. De dagkaart als middel voor entree zal uiteindelijk komen te vervallen.”

Nederlanders zijn dol op korting, weet Goof Lukken. Hij is docent aan de opleiding Attraction Theme Park Management van de Breda University. ,,Bijna niemand betaalt meer de volle mep aan de deur”, zegt Lukken. ,,Als je een beetje zoekt op Google, vind je wel een kortingsactie en dat weten mensen. Dit is echt een onderdeel van de attractieparkcultuur in Nederland.” In Duitsland werkt het heel anders, geeft Lukken aan. ,,Duitsers denken dat een product niet goed is als ze er korting op krijgen.”

Per minuut betalen past bij huidige consument

Het idee om per minuut te betalen voor je bezoek aan een sportschool, sauna of attractiepark past dan ook goed bij de huidige consument, zegt hij. ,,Mensen krijgen op deze manier de kans om ergens een kijkje te nemen. Op die manier bepalen ze ook hoe lang ze op zo’n plek willen blijven en wat ze daaraan willen uitgeven.”

Lees ook: ‘Wake Up Call’: hoe Nedap onze veestapel met technologie fitter maakt

Uitproberen zonder abonnement

De Alphense sportschool CrossFit Limes merkt dat Tapperuse vooral jongeren aanspreekt die de fitnesswijze willen uitproberen zonder vast te zitten aan een abonnement. ,,Er vloeien ook wel extra abonnementen uit voort. Maar het wordt vooral gebruikt door mensen die bijvoorbeeld tijdelijk in Alphen zijn en een keer mee willen sporten”, zegt Bob van der Panne.

Tapperuse nog geen succes in saunaland

Bij sauna- en fitnesszaak Orange Wellness is het betalen per minuut nog niet echt een doorslaand succes. ,,Onze overkoepelende organisatie ging met Tapperuse samenwerken en vroeg of we dit wilden. We waren wel benieuwd”, zegt Iris van Ginhoven. ,,Maar niet echt veel klanten gebruiken het. Het is een goed bedacht systeem, maar het loopt nog niet. We zitten er zelf ook niet echt bovenop en misschien slaat het in saunaland nog niet aan.”

Docent Lukken volgt Tapperuse en is benieuwd naar de ontwikkelingen. ,,De eeuwige discussie in de attractiewereld is het gevaar dat je een stukje van je eigen markt kannibaliseert. Dat risico zit er altijd in. Een park als De Efteling zal er niet snel mee gaan werken. Dat probeert juist om de bezoekers langer binnen te houden, met eindshows en de bouw van hotels. De rest van de attractiewereld zal best meekijken.”