Nieuws Technologie

Nederlandse healthtech-sector blijft ondanks record aan investeringen steken in startupfase

Uit onderzoek van Techleap.nl onder startup-oprichters en investeerders in de healthtech-sector, blijkt dat de overgrote meerderheid van de innovatieve startups in deze branche grote moeite heeft door te groeien. Dit terwijl de coronapandemie de urgentie van innovatie en snelle adoptie van nieuwe oplossingen duidelijk heeft onderstreept.

Van onze redactie 28 september 2021

Health tech startups techleap liggend

De Nederlandse healthtech-sector is een markt met buitengewoon veel potentie, aldus Techleap.nl. Foto: Shutterstock

Door het langzame groeitempo krijgen patiënten, artsen, wetenschappers en zorgverleners geen toegang tot de oplossingen, producten en diensten die relevant zijn voor de effectieve ontwikkeling van de gezondheidszorg en het in toom houden van almaar stijgende zorgkosten. Daarnaast blijft hierdoor een grote markt voor toekomstige werkgelegenheid onbenut.

Healthtech kan verandering aanjagen met effectieve wetenschappelijke innovaties

De Nederlandse healthtech-sector is een markt met buitengewoon veel potentie. Er zijn meer dan 1000 actieve healthtech-bedrijven waarvan 300 met tenminste enige mate van externe investering. Vergeleken met andere landen heeft Nederland een hoog aantal startups en had de sector in 2020 de meeste durfkapitaalinvesteringen van alle sectoren in Nederland. In april van dit jaar was er zelfs een record van meer dan 500 miljoen euro aan financiering jaar-op-jaar.

Aan de andere kant zijn de zorgkosten de afgelopen 40 jaar in Nederland gestegen met drie procent per jaar tot 3 miljard euro door trends als vergrijzing, meer chronische ziekten en de stijgende kosten van medicijnontwikkeling. Bovendien ligt de adoptie van innovatie en het gebruik van slimme technologie in de gezondheidszorg lager dan in andere sectoren. Healthtech-startups kunnen verandering en innovatie in de sector aanjagen door effectief en snel wetenschappelijke innovaties om te zetten in medische oplossingen. Om dit te kunnen realiseren moeten de marktomstandigheden geoptimaliseerd worden.

''We hebben de technologieën, de wetenschappers, de ondernemers en het kapitaal om een enorme impact te maken. We moeten nu handelen om het potentieel van healthtech in Nederland te ontketenen''

Maurice van Tilburg, Directeur Capital Techleap.nl

In elke fase loopt startup tegen uitdagingen aan

Het onderzoek van Techleap.nl toont aan dat Nederlandse healthtech-startups in elke fase tegen structurele uitdagingen aanlopen. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de conversie van startups naar scale-ups, die in Nederland (29 procent) een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in Israël (71 procent). Ondanks de recordinvesteringen blijkt het ophalen van financiering, ongeacht in welke fase het bedrijf zit, het grootste probleem voor oprichters.

Zo geeft 56 procent van de oprichters aan het een uitdaging te vinden om investeerders met de juiste expertise aan te trekken. 35 procent geeft aan dat ze geen investeerders kunnen vinden die voldoende financiering kunnen verstrekken passend bij hun groeifase. Ook zijn de geïnvesteerde bedragen in de Nederlandse healthtech-sector veel lager dan in andere toonaangevende ecosystemen. Naast de financieringsproblemen geeft 26 procent van de oprichters aan dat het certificeringsproces van hun product onduidelijk voor ze is en daarom veel tijd en geld kost. Als ze daarna willen opschalen naar een volgende fase, dan geeft 42 procent van de oprichters aan dat het inkoopbeleid van ziekenhuizen gefragmenteerd is en lang duurt.

Lees ook: Somnox zet met slaaprobot internationale stappen na kapitaalinjectie

Deze en de andere in het onderzoeksrapport genoemde knelpunten kunnen ervoor zorgen dat bedrijven met hun innovaties naar het buitenland vertrekken, waar de omstandigheden gunstiger zijn en meer financiering beschikbaar is. Dit is een gemiste kans voor Nederland, dat juist met grote succesvolle bedrijven als Philips, de ideale broedplaats voor medische innovatie zou moeten zijn.

Wat er nodig is om door te groeien naar scale-up

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse healthtech-startups op eenzelfde niveau kunnen schalen als hun vakgenoten in andere ecosystemen, is verandering op meerdere vlakken nodig. Om de huidige uitdagingen aan te pakken en resultaat te bereiken, moeten alle betrokken partijen, zoals beleidsmakers, gezondheidspioniers en leidinggevenden in de zorgsector in Nederland:

  • samenwerken voor opzet van een fast-track-programma voor startups;
  • een commercialiseringsstrategie omarmen;
  • meer coördinatie bewerkstelligen tussen ziekenhuizen;
  • een nationale infrastructuur opzetten voor data in de gezondheidszorg.

Lees ook: Prins Constantijn over startupklimaat: ‘Polderen in crisistijd, dat kan helemaal niet’

,,De vele innovatieve Nederlandse startups in de healthtech-sector hebben moeite om door te groeien, terwijl dit cruciaal is voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg", aldus Maurice van Tilburg, Directeur Capital bij Techleap.nl. ,,De behoefte aan verandering en het momentum om samen te werken om dit mogelijk te maken, is nog nooit zo groot geweest. We hebben de technologieën, de wetenschappers, de ondernemers en het kapitaal om een enorme impact te maken. We moeten nu handelen om het potentieel van healthtech in Nederland te ontketenen."

Lees ook: Oud-ceo Mollie investeert in fintech-startup Sprinque

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws