Nieuws Technologie
Vijand kan onze militairen in het veld niet afluisteren, dankzij dit bedrijf uit Gouda
Het Goudse bedrijf Technolution gaat de radioapparatuur van Defensie versleutelen met cryptografie. Zo kunnen militairen in het veld veilig communiceren, zonder dat de vijand meeluistert. Bij Technolution zijn ze trots, maar vooral supergemotiveerd. ,,Dit kunnen doen voor Nederland is een enorme drijfveer.”

Het Goudse Technolution gaat de communicatie van militairen beveiligen. Enorm eervol, vinden Jan van der Wel (CEO), rechts, en Jonathan Hofman (vakspecialist). Foto: Pim Mul
Het bedrijf gaat niet over één nacht ijs. De verslaggeefster moet eerst aantonen dat ze echt belt namens de krant. Er wordt bewijs gevraagd en overlegd. Een kijkje nemen op de werkvloer is uitgesloten en daar foto’s maken al helemaal. Ook wil Defensie dit verhaal van tevoren lezen, om eventueel gevoelige informatielekken uit te sluiten. Safety first!
Super hightech, grensverleggende technologie
CEO Jan van der Wel (60) en vakspecialist Jonathan Hofman (40) zijn er inmiddels wel aan gewend. Screening hoort erbij. Wie denkt aan versleuteling van berichten, komt al snel uit bij criminelen met cryptotelefoons, die met PGP (pretty good privacy) zijn gecodeerd. Of verder terug in de tijd, bij de Enigma-code van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Maar zoiets is het niet, zegt Van der Wel tegen het AD. ,,Dit is super hightech, grensverleggende technologie. En natuurlijk gaan we het niet uitleggen, dat doet Defensie ook niet.”
Lees ook: Bescherm jouw bedrijf tegen cyberaanvallen: 10 tips voor cyberveiligheid
In het smartvest zit communicatieapparatuur
Zijn collega Jonathan Hofman, opgeleid aan de TU Delft, is technisch verantwoordelijk voor de cryptografie. Wat kan hij erover vertellen? ,,Je moet het zo zien: de militairen dragen een smartvest en communicatieapparatuur is onderdeel van dat vest. De beveiliging van die communicatie is onze opdracht.”
Volgens Hofman zijn er altijd partijen die willen meekijken en meeluisteren. ,,Wij werken preventief en defensief. Wij willen beschermen, zodat informatie niet bij de vijand terecht komt.” Wie die vijand is? ,,Criminele of terroristische groepen, buitenlandse overheden. Rusland of China? Zou kunnen.”
Technolution begon op een zolderkamer
Van der Wel spreekt over een ‘wereldwijde cyberoorlog’. ,,We moeten ons beveiligen tegen de meest geavanceerde partijen. Het is de Champions League op het gebied van beveiliging van digitale systemen.”
Het is een verhaal over passie voor technologie. Een plan van vier vrienden, op hun zolderkamers. ,,We hebben Technolution opgericht in 1987, ik was toen 26”, blikt Jan van der Wel terug. ,,Al ons spaargeld erin gestopt en een investeerder gevonden. We waren altijd aan het experimenteren. Nu zijn we een bedrijf met 240 medewerkers en werken internationaal, maar nog steeds staat creativiteit en enthousiasme voorop.”
"De techniek is heel interessant, maar de maatschappelijke waarde maakt het echt bijzonder”
Herprogrammeerbare chips spelen een grote rol
Terug naar cryptografie, de versleuteling. Het valt bij Technolution onder ‘High Assurance’. Een technologisch hoogstandje én maatwerk. Herprogrammeerbare chips, met miljarden schakelingen, spelen een grote rol. ,,Maar dat gaan we dus niet verder uitleggen”, zegt Hofman. ,,Het komt erop neer dat we een module die zorgt voor radioveiligheid integreren in de apparatuur.”
Ze willen wel kwijt dat het enorm eervol is. Hofman: ,,Het is werk wat er toe doet, Nederland veiliger maken. Dit is voor mij persoonlijk een enorme drijfveer. De techniek is heel interessant, maar de maatschappelijke waarde maakt het echt bijzonder.” Van der Wel is heel trots, zegt hij. ,,Ik ben trots op de passie en de inzet van onze mensen.”
Lees ook: Hoe zorg je als ondernemer voor een veilige online werkplek?
Technolution kreeg de opdracht vanuit een aanbesteding van Defensie. Een paar weken geleden hoorden ze dat ze hadden gewonnen. Gillend door de gangen? ,,Nee, dat nu ook weer niet. Wij zijn techneuten, hè?” grijnst Hofman. ,,Maar een wow-gevoel, dat hebben we zeker.”