Nieuws Technologie

Lange to-do-lijst? Dit zijn de 5 beste apps om je te helpen

Ons dagelijkse leven, zowel privé als op het werk, lijkt soms niet meer dan een aaneenschakeling van taken die moeten worden afgevinkt. Je smartphone kan daar een onschatbare hulp in worden. Het AD tipt de vijf beste to-do-apps die er te vinden zijn.

Ronald Meeus | Foto: Startup Stock Photos 30 mei 2018

To do list

Bij het bekijken van alle digitale to-dolijsten in dit overzicht heeft het Vlaamse magazine Nina een heel eenvoudig criterium gehanteerd: heeft wat je ermee kan doen een meerwaarde ten opzichte van de klassieke papieren to-dolijst? Iets neerkrabbelen is namelijk vaak sneller en makkelijker dan een app opengooien, zoeken door de interface van het ding en vervolgens je taken optikken. Eerlijk: qua snelheid gaan deze takenplanners het niet gauw winnen van het klassieke blaadje papier. Maar ze hebben gelukkig nog een hoop andere talenten die de traditionele methode niét heeft.

Lees ook: Met deze 8 slimme zakelijke apps bespaar je tijd en geld

Todoist

Nee, die letter L zijn we niet vergeten: Todoist, de nieuwkomer onder de taakbeheer-apps, heeft gewoon het vandaag ongemeen hippe ‘-ist’-achtervoegsel in zijn naam. Ook de vormgeving van het ding is flitsend en het hele opzet van het openingsscherm is om zo snel mogelijk tot ‘Todoist Zero’ te geraken, het taakbeheer-equivalent van ‘Inbox Zero’ bij je e-mails. Nieuwe taken invoegen gaat snel en de app leent zich uitstekend voor zowel persoonlijke als professionele taken en projecten. Wat die laatste betreft: er zitten vrij krachtige mogelijkheden in om taken te delen met (snel toevoegbare) andere gebruikers. Een app zonder te veel tierelantijnen, al zal hij voor gebruikers die alleen maar hun persoonlijke takenlijsten willen bijhouden, misschien een beetje te veel overtollige features hebben. Voor dat soort gebruikers: skip naar het onverwoestbare Remember the Milk.

nl.todoist.com / Voor iOS en Android

Google Tasks

Google had al een takenplanner in zijn Gmail-dienst zitten, maar lichtte die daar een dikke maand geleden uit tot een losstaande app. Wat heb je daaraan? In de eerste plaats een veel minder drukke omgeving, waarin je alleen maar wat openstaande taken hoeft weg te tikken. Er is ook in slimme mogelijkheden voorzien, zoals het opdelen van taken in themalijsten en het toevoegen van onderliggende taken, maar alles blijft mooi in een nette interface. Gmail-gebruikers, vooral zij die Googles mailoplossing voor hun werktaken gebruiken, kijken het best als eerste naar Google Tasks.

tasks.gmail.com / Voor iOS en Android

Lees ook: Met deze apps kunnen je klanten de portemonnee voortaan thuislaten

Microsoft To-Do

Beetje hetzelfde verhaal als bij Google Tasks: als u Microsofts Office gebruikt, inclusief mail- en agendatoepassing Outlook, is Microsofts To-Do — tenminste voor uw professionele taken — wellicht een van de betere keuzes. To-Do is een voortzetting van Wunderlist, een taken-app die eerder dit jaar werd overgenomen door de informaticagigant, en erft daar ook de eenvoudige opmaak van over: alles draait om de lijst, zonder te veel extra elementen die in de weg lopen op het centrale scherm. In het centrale ‘Mijn dag’-scherm worden ook taken voorgesteld die u het beste als eerste uitvoert, onder meer op basis van de prioriteit die u — misschien weken geleden, in Outlook — eraan had gegeven. Maar evengoed laat het u zelf kiezen waarvoor u momenteel de meeste energie hebt.

todo.microsoft.com / Voor iOS en Android

Remember The Milk

Voor de luiwammesen onder ons: Remember the Milk heeft een handige knop ‘Uitstellen’ om bepaalde taken meteen op de langere baan te schuiven. En met langer bedoelen we ook meteen lánger, want het kan van een dag tot meteen een maand. Verder hebben taken drie verschillende prioriteitsniveaus en is er een handige kolom ‘te laat’, met een dwingend cijfer van gemiste deadlines, die je toch nog bij de les houdt. Remember The Milk is een gevestigde waarde geworden: de digitale to-dolijst bestaat al zo’n veertien jaar en heeft zes miljoen wereldwijde gebruikers. Maar ze blijft schitteren door haar onge­ëvenaarde eenvoud en haar al even ongeziene flexibiliteit in de chaos die soms komt kijken bij het afwerken van uw taken. Verder beschikt ze over een paar krachtige mogelijkheden, zoals het doorgeven van taken aan andere gezinsleden en het aangeven van locaties. Maar we kunnen de dienst, gezien de iets diepere mogelijkheden van de drie voorgaande, alleen aanraden voor gezinsgebruik.

www.rememberthemilk.com / Voor iOS en Android

Lees ook: Deze 3 Nederlandse ondernemers ontwikkelen succesvol medische apps

MyShopi

Alleen voor shoppinglijsten is er, tot slot, nog de Belgische trots MyShopi. Die app schaarde ondertussen zo’n 3,5 miljoen wereldwijde gebruikers om zich heen, en dat klinkt niet zo vreemd wanneer je hem gebruikt. Niet alleen kan je makkelijk shoppinglijsten per product maken, die ook nog eens verdeeld zijn per winkel, maar met de handige streepjescodescanner in de mobiele app kan je ook nog eens nieuwe producten toevoegen aan uw toekomstige shoppinglijsten in dezelfde winkel. Maar je spaart er ook geld mee: MyShopi heeft digitale versies van alle folders in de winkels in de buurt, zodat je kunt uitzoeken welke producten er in reclame zijn. En MyShopi werkt ook, in samenwerking met de winkelketens, met eigen promoties, waarbij je geld terug op je rekening krijgt wanneer je de aangeprezen producten hebt gekocht. Maar de grootste kracht van MyShopi blijft hem in zijn aftikbare shoppinglijsten zitten.

www.myshopi.com / Voor web, iOS en Android