Nieuws Technologie

Toekomst van retailbetalingen? Betalen met een onderhuids geplaatste chip

Klanten van The Tattooist in Tilburg kunnen hun pinpas of portemonnee thuislaten. Betalen kan er met een onderhuids geplaatste chip. ,,Op deze manier heb ik altijd geld op zak.”

Stan Schrijen (AD) 28 oktober 2021

Betalen chip hand brigitte gestel tattooist

Brigitte van Gestel met een chip. Foto: Jan van Eijndhoven

,,Een klant van ons heeft zijn alarm, sloten, verlichting, gordijnen, het hele besturingssysteem van zijn huis op een chip in zijn hand staan. Als hij de kamer uitloopt, gaat vanzelf de televisie uit”, zegt Brigitte van Gestel (49), mede-eigenaar van The Tattooist in het AD. ,,Via de chip gaan er signalen naar zijn telefoon. Over een half uur gaat het regenen, uw dakluiken sluiten nu automatisch, krijgt hij dan te horen.”

Welkom in de wereld van de onderhuidse chips. En het voorbeeld dat Van Gestel hierboven beschrijft, is eigenlijk al niets nieuws meer. ,,Dat gaat bijvoorbeeld om de Next-chip, die zetten we sinds anderhalf jaar en daar zijn er al tientallen van geplaatst. Mensen komen ervoor uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland”, zegt Van Gestel. ,,Die chip werkt met twee frequenties. Op de lage frequentie kan ik mensen bijvoorbeeld het visitekaartje van de zaak laten zien, als ik dat op de chip gezet heb. De andere frequentie is bijvoorbeeld voor het openen van toegangssystemen.”

Lees ook: Retail van de toekomst? Aldi opent kassaloze winkel

Creditcard-betalingen via chip

Wat wel nieuw is, is de chip die Walletmor samen met Dangerous Things ontwikkelde. ,,Hiermee kun je overal ter wereld waar creditcards geaccepteerd worden betalen”, zegt Van Gestel. ,,Je houdt je hand enkele seconden loodrecht op het pinapparaat. Dan wordt het signaal gecodeerd, zodat er verder niets mee gedaan kan worden of gehackt”, zegt Van Gestel, die een Next-chip in haar hand heeft en deze week ook de nieuwe chip van Walletmor liet plaatsen door haar man Frank.

,,Het is nog wel wat gezwollen, maar ik heb er verder geen last van en ben gewoon naar de sportschool geweest. Maar pas als de zwelling weg is, kan ik de chip gebruiken om te betalen”, zegt Van Gestel over het plaatje van siliconen met chip, dat 28 millimeter lang, 7 millimeter breed en 4 millimeter dik is.

Lees ook: Innovatie: hoe en waarom in hotels citizenM nu werkelijk alles contactloos gaat

Gebruikers downloaden de applicatie van Icard en scannen hun gezicht en identiteitskaart. Als dat gecontroleerd is, kan er geld op het account en dus de chip worden gezet. Voorlopig is The Tattooist de enige zaak in Nederland die de chip van Walletmor plaatst. Dat gebeurde al meer dan tien keer. ,,Voordat we de chip plaatsen, controleren we of die werkt. Bij bedragen boven de 50 euro is er nog steeds een pincode nodig, voor het geval mensen plannen maken om handen af te gaan hakken.”

Lees ook: Primeur in retail: bij Score een spijkerbroek afrekenen met cryptogeld

Altijd geld op zak

,,Ik heb er 1000 euro op gezet. Niet dat ik van plan ben om er dagelijks mee te gaan betalen, maar dan heb ik de zekerheid dat ik altijd geld op zak heb als het echt nodig is. Er kan van alles gebeuren, je weet nooit waar je tegenaan loopt. Als je moet vluchten, beroofd wordt of van een schip valt”, zegt Van Gestel over haar beweegredenen om de chip te laten zetten. ,,Maar mensen laten het ook zetten zodat ze geen pasje meer nodig hebben. Handig als je aan het zwembad of strand ligt. Of denk aan oudere mensen die bang zijn dat hun pincode wordt afgekeken.”

Plaatsing van de chip kost 350 euro. ,,Die blijft 8,5 jaar werken en dat wordt in de toekomst nog langer. Toen de chip net uitkwam, was dat nog een jaar. Het hangt ook af van de ontwikkeling van betaalautomaten. Bij oudere betaalapparatuur merk je soms al dat het moeilijk of niet werkt”, besluit Van Gestel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws