Aangeboden door Multifix
Branded Content Technologie
Meer dan 30 jaar 'veelzijdigheid' als grootste kracht
Begonnen in de schroefjes en boutjes, is Multifix uit het Brabantse Bergeijk uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 400 man in dienst. De veelzijdigheid en vakspecifieke kennis zijn volgens oprichter Arthur Brugmans dé sleutel tot het succes.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Multifix. Meer weten over wat Multifix voor jou kan betekenen? Kijk dan op multifix.nl
Een werknemer van Arthur Burgmans reed rond 1995 op weg naar een klant langs een aantal windmolens - toen nog vrij ongebruikelijk in het landschap. Hij dacht: moeten wij daar niet iets mee? Multifix zat toen al een aantal jaar in de 'bevestigingsmaterialen', zoals dat heet: moeren, bouten en schroeven. Een windmolenblad moet uiteindelijk ook vast komen te zitten aan de turbine, dus ging Burgmans op onderzoek uit. ,,Het begin was supermoeilijk. Zo'n bout moet bij -40 graden niet uit elkaar barsten, maar ook +50 graden aankunnen. Bovendien staan de hele dag die enorme krachten van de draaiende wieken erop: dat is echt niet zomaar een boutje."
Alle concurrenten haakten af, ze vonden het te ingewikkeld. Maar Burgmans zette door en kon zodoende de bevestigingsmaterialen leveren voor een klant in Almelo die één van de eerste windmolenparken zou bouwen. De klant ging failliet, maar de Nederlandse opzet vormde wel de blauwdruk voor opstartende windmolenparken wereldwijd - inclusief de moeren en bouten van Multifix. Dus verkochten ze aan Spanje, Schotland en Ierland, en vanaf 2000 ook aan grote spelers als India en China. Nog steeds zorgen de windparken voor een kwart van de omzet van Multifix. Is dat een gevalletje geluk? Van op het juiste moment op de juiste plek zijn? ,,Dat is geen geluk, dat is kennis" zegt Burgmans stellig. ,,Je moet die windmolenbladen zien liggen, dat opmerken, het benoemen en dan vervolgens doorpakken om het te realiseren. Dat zou ik zeker allemaal niet puur 'geluk' noemen. Als je de staatsloterij wint, dán heb je geluk."
Ondernemersfamilie
Arthur Burgmans (58) richtte Multifix op in 1988. Het ondernemen zit Burgmans in het bloed: zijn opa had een groot bouw- bedrijf en al zijn twaalf ooms en tantes zijn later óók een bedrijf gestart. Burgmans eigen vader had een verzekeringsbedrijf, maar overleed op zijn 41ste - Arthur was toen twaalf. Vanuit een gevoel bij te willen dragen aan het gezin, heeft hij vanaf toen altijd baantjes en bedrijfjes gehad. Via een kennis belandde hij in de bevestigingsmaterialen. ,,De bruto marges daarop waren best groot, dus daar zag ik wel kansen in." Nu, 32 jaar later, is Multifix een bedrijf met 400 medewerkers en een jaaromzet van zo'n 45 miljoen euro. De twee grootste locaties staan in het Brabantse Bergeijk, waar Burgmans is geboren en getogen. Daarnaast is er een sociale werkplaats in Brunssum, een productielocatie in Slowakije en Shanghai.
Multifix is allang niet meer het bedrijf van alleen schroefjes en boutjes. Naast materialen voor de windenergiesectoren, maken ze bevestigingsmaterialen op maat en zetten het eindproduct vervolgens ook in elkaar. Die veelzijdigheid maakt volgens Burgmans dat Multifix altijd weerbaar is geweest tegen crises. ,,Specialiseren heeft ook wel wat, maar mijn visie is toch dat het beter is om op meerdere paarden te wedden. Onze concurrenten die zijn blijven hangen in alléén de bevestigingsmaterialen zitten nu in zwaar weer door de sterke concurrerende de markt. In de crisis in 2009 ging het slecht met de bevestigingsmaterialen, maar hadden we wel een grote, gesubsidieerde order voor een windpark in China. Dat maakt onze bedrijfsvoering sterk."
Hard werken en niet zeuren
Al van jongs af aan werkt Burgmans onder het credo: hard werken en niet zeuren. Hij reisde maandelijks naar landen als India of China, werkte in de avonden en het weekend. ,,Ik zat een keer met Koninginnedag op kantoor en om 10 uur dacht ik: waar is iedereen? Had ik helemaal niet door dat het een vrije dag was." Het werd 'een beetje te gek', zoals Burgmans nu zelf zegt. Dus kwam er een directie, en daaronder nog een managementslaag. Zelf is hij er tegenwoordig vooral om de continuïteit van Multifix te bewaken. In een gewone werkweek, van 40 uur. De tijden zijn sowieso anders, ziet Burgmans. Zijn werknemers willen niet alleen maar werken; ze verwachten meer van een bedrijf. Ze willen weten waaróm ze iets moeten doen en rekenen op een zekere toewijding. Dat vindt Burgmans een goede zaak, hij heeft er bovendien voordeel van. ,,Als een medeweker zegt: is het niet handiger als dat schroefje er automatisch ingaat, dat scheelt mij weer een paar minuten werk - draagt dat ook weer bij aan de ontwikkeling van ons bedrijf."
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Multifix. Meer weten over wat Multifix voor jou kan betekenen? Kijk dan op multifix.nl