Video Technologie

Nederlandse ondernemers in de VS: hoe Vivian de mannelijke tech-industrie opschudt

Ondernemen aan de Amerikaanse Westkust: wie droom er nu niet van? Voor Vivian Golfin-de Ruijter is het werkelijkheid. Als vrouwelijke investeerder in de tech-industrie is ze een uitzondering in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

Interview & video: Loeke de Waal 3 mei 2023

Diversiteit leidt tot meer innovatie, efficiëntie en een sterkere economie. Het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap is een van de manieren om dit te bereiken. De Amerikaanse westkust heeft een voortrekkersrol op dit gebied en dat trekt ook veel ondernemende Nederlandse vrouwen. In deze nieuwe videoserie hoor je van zeven Nederlandse vrouwen in San Francisco en Los Angeles hoe zij hun American Dream waarmaken.

Lees ook: De Oversteek: deze Nederlandse ondernemers maken het in techwalhalla San Francisco

De eerste in deze serie is Vivian Golfin-de Ruijter. Ze is Senior Associate bij Intuitive Ventures, een durfkapitaalfonds dat investeert in de ontwikkeling van minimaal-invasieve chirurgie. Ze werd aangetrokken tot de westkust van de Verenigde Staten vanwege het grote ecosysteem voor zorginnovatie. ,,Voor mij was er dus geen twijfel om hier mijn specialisatie te doen", zegt Vivian.

Als vrouw in de tech-industrie, en vooral als vrouw in durfkapitaal, heeft Vivian het gevoel dat ze een concurrentievoordeel heeft omdat de sector zo door mannen wordt gedomineerd. ,,Ik kon echt mijn eigen pad kiezen, in plaats van te proberen anderen te volgen", zegt ze.

Ze erkent dat er een zekere mate van comfortabel zijn met ongemakkelijk zijn nodig is, vooral in de wereld van durfkapitaal. ,,Ik weet nooit welke deals morgen op mijn bureau belanden. Maar weet je wat? Ik heb twee tot vier weken om het uit te zoeken", zegt ze.

Lees ook: De Oversteek: deze ondernemers willen naar Los Angeles, of zijn er al begonnen

In deze 7-delige videoserie voor De Ondernemer hoor je van ondernemende Nederlandse vrouwen hoe je zaken kunt doen op de Amerikaanse Westkust. In samenwerking met het Nederlandse Consulaat in San Francisco komt er wekelijks een nieuwe video online. Het consulaat helpt Nederlandse ondernemers bij het zakendoen in de Verenigde Staten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws