Nieuws Technologie

Gaat vlot vol technisch vernuft van Bart en Bram de strijd tegen giftig blauwalg winnen?

Blauwalg kan zwemmers doodziek maken. Een door de twee mannen ontwikkeld vlot moet water zuiveren en zo de groei van blauwalgen tegen gaan. Hebben de ondernemers Bart Keurhorst (28) en Bram van Zandvoort (31) uit Twello daarmee dé oplossing bedacht?

Chris Ververs (AD) 17 juli 2023

Bart Keurhorst Bram van Zandvoort blauwalg

Hebben Bart Keurhorst (28, links) en Bram van Zandvoort (31) het antwoord op de blauwalgenproblematiek? Foto: Maarten Sprangh

Vissers, hondenbezitters en wandelaars hebben hem al lang gezien. Sinds een week drijft er een futuristisch ogend vlot in de vijver van het Zuiderpark in Apeldoorn. Het metalen gevaarte van 2 bij 2,5 meter is voorzien van zonnepanelen, maakt een zacht brommend geluid en beweegt langzaam heen en weer. Maar wat is het?

Twee informatiebordjes langs de waterkant maken duidelijk dat hier sprake is van een experiment. Het vlot moet water zuiveren en zo de groei van blauwalgen tegen gaan. Het is een ontwikkeling van BBTS Engineering & Technical Solutions, in samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe, schrijft het AD.

''De machine behandelt het water, waardoor de kwaliteit verbetert en blauwalg geen kans krijgt te groeien''

Bart Keurhorst

Eerste testfase van het prototype loopt

Bart Keurhorst en Bram van Zandvoort zijn de trotse bedenkers van het nieuwe wapen tegen de zwempretbederver. ,,Tijdens onze studie waren we al bezig met een duurzame oplossing tegen de blauwalgproblematiek”, vertelt Keurhorst. ,,Toen we in de jaren erna steeds nieuwsberichten zagen over afgesloten zwemplassen, zijn we er opnieuw ingedoken.”

Niet zonder succes, want de eerste testfase van het prototype loopt. Het vlot bestaat uit twee zonnepanelen, die twee grote accu’s laden en een luchtpompje op diepte van energie voorzien. Het pompje maakt luchtbelletjes, die het water mee naar boven nemen. Het water wordt aan de ene kant van het vlot naar binnen gezogen, door kratten met schelpenfilters geleid en aan de andere kant weer naar buiten geblazen. ,,Een preventieve aanpak”, verklaart Keurhorst. ,,De machine behandelt het water, waardoor de kwaliteit verbetert en blauwalg geen kans krijgt te groeien.”

Waterschap Vallei en Veluwe kijkt met grote interesse mee. Mochten de resultaten veelbelovend zijn, dan kan het zomaar eens de oplossing zijn tegen het giftige organisme. ,,Dit is een jaarlijks terugkerende blauwalgenvijver”, verklaart Keurhorst de testlocatie. ,,Het is relatief klein, waardoor we makkelijk testresultaten kunnen krijgen.”

Op 46 zwemlocaties in Nederland geldt een waarschuwing voor blauwalg

Blauwalg kan gevaarlijk zijn en vormt al jaren een probleem, met name in zwemplassen. Aanraking kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaar en kunnen onbewust blauwalgen in hun mond stoppen, waarschuwt Rijkswaterstaat. In Nederland stierven zelfs drie honden door vergiftiging.

Miguel Lurling is universitair hoofddocent aan Wageningen Universiteit en doet onderzoek naar blauwalg. Hij stelt dat de cyanobacteriën een groot probleem zijn. Momenteel geldt op 46 zwemlocaties in Nederland een waarschuwing voor blauwalg en is er op 10 locaties een negatief zwemadvies, meldt zwemwater.nl.

''In Brazilië zijn in 1996 in een nierdialysecentrum mensen gedialyseerd met water waar blauwalg in had gezeten. Toen zijn er 75 patiënten overleden''

Miguel Lurling, universitair hoofddocent Wageningen Universiteit

Filtreren van water zal ongetwijfeld voordelen hebben

,,Voedselrijk water is ’s zomers een ideale voedingsbodem voor giftige blauwalgen”, weet de expert. ,,Dan is het een probleem als we naar buiten willen gaan en verkoeling zoeken.” Volgens Lurling zijn er in Nederland onder mensen nooit doden gevallen door de bacterie. ,,In Brazilië zijn in 1996 in een nierdialysecentrum mensen gedialyseerd met water waar blauwalg in had gezeten. Toen zijn er 75 patiënten overleden.”

Of de mannen uit Twello de ultieme oplossing hebben gevonden? ,,Het ei van Columbus bestaat niet”, vreest de algenkenner. ,,Zorg eerst dat je weet waardoor het probleem veroorzaakt wordt. Dan kun je werken aan een oplossing. Filtreren van water zal ongetwijfeld voordelen hebben ten aanzien van blauwalg”, weet Lurling.

Lees ook: Prins Constantijn blijft tot 2026 ambassadeur voor Techleap

Waterschap is enthousiast over het initiatief van de jonge ondernemers

Testresultaten zijn er nog niet en het is dan ook te vroeg om te stellen of de proef geslaagd is. ,,Het is lastig te herleiden of deze proef werkt”, erkent Van Zandvoort. ,,Er is in de afgelopen acht jaar in deze vijver zes keer blauwalg aangetroffen. Nu is het schoon, maar komt dat door ons vlot of door de omstandigheden?”, vraagt Keurhorst zich hardop af. ,,We hebben geen goede nulmeting, maar we moeten ergens beginnen.”

Het waterschap is enthousiast over het initiatief van de jonge ondernemers. ,,We houden het in de gaten en kijken zeker mee naar de resultaten”, bevestigt woordvoerder Henk van de Kamp. ,,We zijn benieuwd: je leert hier altijd van met zijn allen.”

Mocht het project aanslaan, dan staan de ingenieurs open voor samenwerking met biologen. ,,Wij zijn slechts techneuten, dan kunnen wij ons focussen op het bouwen van de vlotten.”

Lees ook: Financiering YES!Delft-startup Sensible voor de ontwikkeling van een diabetes-glucosesensor

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws