Nathan Howe
Deze blog is geschreven door Nathan Howe, de Head of Transformation Strategy EMEA bij cloudbeveiligingsbedrijf Zscaler.
Afhankelijk van hun reactie op deze crisis zullen de getrokken conclusies over de effectiviteit van hun strategieën erg variëren tussen de verschillende organisaties. Organisaties die al vooruitgang boekten met hun digitalisering zullen hun werknemers snel naar huis hebben kunnen sturen met de garantie dat zij ook thuis veilige toegang hadden tot data en applicaties op het bedrijfsnetwerk of in de cloud. In de best-case scenario’s zal de infrastructuur zich zonder frictie hebben kunnen aanpassen aan de stijgende vraag. In deze organisaties hoeft de infrastructuur slechts gefinetuned te worden om de laatste problemen uit te bannen.
Profiteren van cloud-oplossingen of upgraden bestaande hardware
Andere organisaties zullen de crisis en de snelheid waarmee veranderingen plaats moeten vinden, hebben gebruikt om digitalisering-initiatieven sneller uit te rollen dan gepland. Projecten werden ineens bovenaan de agenda gezet en kregen zo toegang tot budgetten die voorheen niet beschikbaar waren. Organisaties die kozen voor cloud-gebaseerde oplossingen voor toegang op afstand - waarmee ze zichzelf de lange wachttijd op nieuwe hardware bespaarden - bevonden zich op de juiste weg. Deze organisaties konden snel hun testen met een cloud-oplossing voor toegang op afstand omzetten naar een werkende oplossing, waardoor zij konden profiteren van de flexibiliteit van de cloud.
Lees ook: 'Dag extra thuiswerken levert jaarlijks 3,9 miljard euro op'
Een derde groep zal hebben gekozen voor het upgraden van de bestaande hardware-infrastructuur. In deze organisaties zijn grote budgetten in recordtijd goedgekeurd, wat het mogelijk maakte te investeren in de uitbreiding van hun toegangstechnologie. We zien dat bij deze bedrijven de bestaande netwerk- en connectiviteitsinstellingen vaak onvoldoende bleken. Zo liepen ze tegen problemen aan om de plotselinge toename in vraag naar bandbreedte en VPN-capaciteit op te vangen, wat resulteerde in het toepassen van noodoplossingen, in afwachting van de levering van nieuwe hardware.
De toekomst: vergaderlocaties en gedeelde kantoren?
Deze crisis heeft organisaties gedwongen snel oplossingen te bedenken waarmee werknemers vanuit huis konden werken. Deze haastig geïmplementeerde concepten moeten nu geherevalueerd worden wat betreft hun uitvoerbaarheid, kosten, security en toekomstbestendigheid. In de meeste gevallen zal duidelijk zijn geworden dat werknemers ook vanuit huis productief zijn en dat de business op afstand onderhouden kan worden als werknemers, zonder restricties, toegang hebben tot de applicaties die zij nodig hebben.
Als het net zo snel en gemakkelijk is om toegang te krijgen tot data vanuit huis of onderweg, zullen werknemers zich niet vastgeketend voelen tot hun bureau op kantoor
Nathan Howe
Terwijl sommigen niet kunnen wachten terug te keren naar kantoor, zullen veel anderen de flexibiliteit van het thuiswerken zijn gaan waarderen. Zij zullen dan ook vast willen houden aan de voordelen van het werken op afstand. Daarnaast kunnen organisaties besparen op kantoorruimte als ze besluiten niet langer vaste werkplekken te bieden voor elke werknemer. Als het kantoor alleen nog wordt gebruikt voor team-meetings of klantbezoeken worden shared office-modellen ineens interessant.
Snelle en veilige IT-omgevingen om overal te kunnen werken
Bij flexibele werkmodellen is het essentieel dat gebruikers snelle en veilige toegang krijgen tot de werkomgevingen die zij nodig hebben. Deze omgevingen zouden er hetzelfde uit moeten zien vanaf ieder apparaat en vanaf elke locatie, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt en wanneer zij toegang vragen tot applicaties of data. Hoe eenvoudiger het is voor gebruikers om de IT-omgeving te gebruiken, hoe hoger het acceptatieniveau zal zijn. Als het net zo snel en gemakkelijk is om toegang te krijgen tot data vanuit huis of onderweg, zullen werknemers zich niet vastgeketend voelen tot hun bureau op kantoor.
Lees ook: Verminder cyber-risico’s met deze veilig thuiswerken-checklist
Om een gebruikerservaring te creëren die consistent is vanaf elke locatie moeten organisaties simpele en veilige processen ontwikkelen om het aantal hindernissen te verlagen tot een absoluut minimum. Om dit te realiseren moeten verschillende afdelingen samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Daarbij is IT verantwoordelijk voor de technologie die veilige toegang tot applicaties voorziet, data-compliance garandeert en samenwerktools biedt, terwijl de HR-afdeling het raamwerk voor werktijden, gezondheid en veiligheid ontwikkeld. Te midden van al deze processen is de nummer één prioriteit het minimaliseren van frictie tussen de verschillende werkomgevingen.