Nieuws Innovatie

TMC Eindhoven verwacht groei naar 1000 man

TMC verwacht dit jaar serieus te groeien in het buitenland. In België, Frankrijk, Italië en Spanje zal het aantal technisch specialisten van de Eindhovense detacheerder stevig oplopen. "We gaan in totaal richting de 1000 man", zegt topman Thijs Manders tegen het ED.

Peter Scholtes 20 juni 2016

Thijs manders tmc 10675

TMC zag zijn bezetting, aan stafpersoneel en gedetacheerde specialisten, vorig jaar toenemen tot bijna 750 mensen. De omzet steeg met 15 procent tot 66,5 miljoen euro. De nettowinst dikte aan van 2,8 tot 3,4 miljoen euro.

Manders toont zich tevreden over de 'solide basis' die vorig jaar in Nederland is gelegd. De omzet in eigen land groeide met ruim 10 procent tot zo'n 63 miljoen euro. In België nam de omvang toe van een half naar 3 miljoen euro.

Economisch klimaatTMC profiteert van een gunstiger economisch klimaat. "Investeringsbeslissingen worden met meer vertrouwen gemaakt", heeft Manders gemerkt bij de opdrachtgevers.

TMC ziet de schaarste aan ingenieurs 'hand over hand toenemen'. Veel vraag ontstaat door de voortgaande digitalisering. "Machines en diensten worden steeds meer aangestuurd door software. Er zijn veel mensen nodig die in producten of diensten kunnen programmeren."

Ook mechatronici en analytische consultants voor big data zijn veelgevraagd, constateert TMC. Met een nieuw internetportaal probeert het bedrijf de benodigde specialisten wereldwijd te mobiliseren. "In twee maanden hebben we 10.000 bezoekers getrokken. We hebben nu zo'n 200 mensen in procedure."

KansDe recente afschaffing van de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers is een 'kans voor TMC', meent financieel manager Luc Prevoo. De verwachting is dat grote opdrachtgevers niet langer in zee willen gaan met zzp'ers. Ze zouden vanwege onduidelijkheid over de nieuwe modelcontracten het risico op een naheffing van loonbelasting willen voorkomen.

TMC hanteert het model van werkondernemerschap, waarbij de technisch specialisten in vaste dienst zijn, ondernemend gedrag dienen te vertonen en meedelen in de winst. Bij zijn eigen, relatief geringe aantal zzp-ers merkt TMC nu dat ze hun status willen inruilen voor het werkondernemerschap.

Innovatief modelManders gelooft heilig in de exportkansen van zijn innovatieve model. De gedegen resultaten in eigen land verschaffen TMC de financiële middelen voor buitenlandse expansie, stelt Manders.

Na de doorgroei in België en de start in Frankrijk, Italië en Spanje oriënteert het bedrijf zich op de mogelijkheden voor kantoren in Zuid-Duitsland en Zwitserland.

Ook vestigingen in de Verenigde Staten en China staan op het verlanglijstje. Een Amerikaans kantoor zou dit jaar al kunnen worden geopend, verwacht Manders.