Nieuws Innovatie

Tractor met vleugels

Bert Hellegers 25 januari 2016

Devliegendetractordrone1065

De vliegende tractor komt eraan. Terwijl de boer in geen velden of wegen is te bekennen, besproeit of bemest een landbouwdrone de gewassen op de akker. Onlangs slaagde een proefvlucht, over een jaartje moet de drone op de markt komen, schrijft De Twentsche Courant Tubantia maandag.

De drone meet 2,5 bij 2,5 meter met daaronder een sproei-installatie, heeft acht rotoren, vliegt op elektriciteit en kan maximaal 150 kilogram tillen. "Daarmee kun je twee hectare besproeien,'' vertelt directeur-eigenaar Eelco Osse van de Osse Groep uit Almelo. "De drone zal straks zelf de lading kunnen bijvullen en zich bij het basisstation zelf kunnen opladen. Net zoals je robotmaaier thuis. Het betekent dat je met onze drone in totaal 80 hectare achterelkaar kunt bewerken, zonder dat de boer erbij hoeft te zijn. De patronen voor de vluchten kun je vooraf met coördinaten invoeren en de vliegende trekker kan dag en nacht zijn werk blijven doen,'' aldus Osse.

Geestelijk vader van de landbouwdrone is Winfried Rijssenbeek uit Voorthuizen. De vliegende trekker is vervolgens samen met Osse en onder meer de universiteiten in Twente en Wageningen verder ontwikkeld. Met het eerste prototype is onlangs een geslaagde proefvlucht gemaakt op een vliegveldje. ,,We gaan de komende tijd wat verbeteringen aanbrengen. We doen iets aan de design en willen toe naar onder andere een kleinere generator, gebruik van lichtere materialen en een robuustere uitvoering,'' zegt Osse, die samen met Rijssenbeek speciaal het bedrijf Drone4Agro heeft opgericht.

Grote aantallenOsse verwacht de eerste vliegende trekker over 1 jaar op de markt te kunnen aanbieden voor 60.000 euro. ,,We zullen in ieder geval de eerste productie hier bij Boessenkool in Almelo doen. Uiteindelijk kan het echt om grote aantallen gaan, denken we. Al snel om vele duizenden in Europa. Dat betekent dat we de komende jaren tientallen mensen extra nodig hebben."

Een groep van zeven Nederlandse biologische boeren klopte 3 jaar geleden aan bij Boessenkool, onderdeel van de Osse Groep. ,,Bij het traditionele boeren wordt het materiaal alsmaar groter, waardoor je steeds meer grond dicht rijdt. Vervolgens moet er nog dieper worden geploegd om weer losse grond te krijgen. De ultieme wens van de boeren was geen sporen op het land," vertelt de 41-jarige Osse uit Hoge Hexel. Met de vliegende trekker als resultaat. ,,Zover we weten uniek in de wereld. In China schijnt iemand er eentje te hebben ontwikkeld, maar die kan slechts 5 kilogram tillen. Onze drone kan 150 kilogram meenemen. Daarmee is het commercieel aantrekkelijk. Ploegen? Nee dat gaat nog niet vanuit de lucht. Maar wie weet wat de toekomst brengt?"

OctrooienGezien de ontwikkelingen op het gebied van drones rekent hij erop dat concurrenten snel aan de slag gaan met een vergelijkbare, vliegende trekker. De technologie van verschillende onderdelen van zijn landbouwdrone zijn dan ook met octrooien veiliggesteld.

Het vliegen met onbemande vliegtuigjes is nu in Nederland aan strikte regelgeving gebonden. ,,Je hebt momenteel zelfs nog een vliegbrevet nodig. Een van de betrokkenen bij ons project is dan ook een piloot. We gaan er echter van uit dat de regelgeving gaat veranderen voor vliegen boven eigen land. Dat biedt boeren en fruittelers de mogelijkheid onze drone in te zetten."