Aangeboden door Van Bergen Industriebouw

Branded Content Innovatie

PLUS: 'Intensief samenwerken in bouwteam levert hogere doorloopsnelheid en kostenbesparing op'

Vertrouwen als drijvende kracht, met een optimaal projectresultaat als doelstelling. En daarbij ook nog meer transparantie, tevredenheid, kostenbesparingen en een hogere doorloopsnelheid. Kan dat? Ja, zegt Arnold Derks, directeur van supermarkt PLUS in Overasselt. „Intensieve samenwerkingsvormen, zoals een bouwteamconstructie, zijn de sleutel tot succes.”

Crissy Mulder 3 maart 2022

Derks Plus Overasselt 3 min

Voor zijn spiksplinternieuwe PLUS-supermarkt, koos ondernemer Derks voor een samenwerking in een bouwteam: een contractvorm waarbij de opdrachtgever, aannemer (Van Bergen Industriebouw) en deskundigen nauw met elkaar samenwerken. Foto: VanAssenDelft

Voor zijn spiksplinternieuwe PLUS-supermarkt, koos ondernemer Derks voor een samenwerking in een bouwteam: een contractvorm waarbij de opdrachtgever, aannemer (Van Bergen Industriebouw) en deskundigen nauw met elkaar samenwerken. Dat wil zeggen dat deze partijen, al vanaf de ontwerpfase, met elkaar in contact staan. Samen kijken zij, nog voordat er bindende afspraken over de realisatie gemaakt worden, naar de beste en meest efficiënte wijze om dit te doen. Het succes van zo’n bouwteam? Dat zit hem volgens Derks in gelijkwaardigheid, onderling vertrouwen, de juiste samenstelling van kennis en vaardigheden en misschien nog wel het meest belangrijkst: het voor ogen houden van het gemeenschappelijke doel.

Hecht familiebedrijf sinds 1844

De PLUS van Derks kent een lange familiegeschiedenis. „Al sinds 1844 verkoopt mijn familie eten en levensmiddelen in Overasselt. Sinds 2020 doen we dat onder de PLUS-formule. Mijn broer staat in de bakkerij, mijn schoonzus in de supermarkt en mijn vrouw en ik doen het management en de administratie. Met onze eerste locatie zaten wij in het centrum van Overasselt, maar daar groeiden we uit ons jasje. We wilden groter en kregen een locatie, net buiten het dorp, op het oog. Na goedkeuring van de gemeente, zochten we naar een aannemer. Onze nummer één eis? De locatie moest eigenlijk al klaar zijn nog voor de bouw begon, want elke week dat je later opengaat, kost je omzet.”

1000 vierkante meter

Overasselt telt slechts zo’n 3300 inwoners. Dus een supermarkt van duizend vierkante meter lijkt misschien wat groot voor zo’n dorp. Toch is het een hele bewuste keus, zegt Derks. „Overal zie je dat parkeerplaatsen onder druk komen te staan, want er moeten woningen gebouwd worden. Maar hier hebben we 77 parkeerplaatsen bij de winkel. Zo willen wij ook mensen van buiten Overasselt aantrekken en een regionale functie vervullen.”

Stukje Oostenrijk in Overasselt

PLUS gaf Derks het vertrouwen de regie in eigen handen te nemen. Daarmee werd hij het eerste aanspreekpunt met aanvragen richting het gebouw; van ontwerp tot uitvoering en van nieuwbouw tot afbouw. Vanuit die verantwoordelijkheid koos Derks voor een samenwerking in een bouwteam. „Dezelfde partijen waren betrokken en continu met elkaar in gesprek over het proces. Dat versnelde de procedure. Daarbij waren wij, dankzij de hechte samenwerking met Van Bergen Industriebouw, beter in staat de risico's te overzien en te beheersen. Dankzij het bundelen van ervaring en kennis, kwam het project op de meeste efficiënte wijze tot stand.”

‘’Het resultaat? Een ruime supermarkt, zonder plafond en met een grote open bakkerij, geheel volgens de Oostenrijkse look”

Arnold Derks, directeur van supermarkt PLUS in Overasselt

Het resultaat? Een ruime supermarkt, zonder plafond en met een grote open bakkerij. Geheel volgens de Oostenrijkse look. „Een beetje gekscherend zeggen wij weleens dat we twee koeienstallen tegen elkaar aan gezet hebben, want in de praktijk komt het daar ook op neer. Mijn broer en ik deden de inspiratie voor dat concept in Oostenrijk op. Daar zie je veel ruim opgezette supermarkten met een lunchroom en open bakkerij. Die look & feel combineerden we met de PLUS formule 2.0.”

In vier maanden een nieuwe supermarkt

Dankzij dit concept straalt de winkel rust uit, zegt Derks. En dat trekt mensen aan. „De omzet stijgt wekelijks en we werken nu al ver boven onze begroting. Daarbij zijn we in 2021 genomineerd voor ‘Mooiste nieuwe supermarkt van Nederland.” Toch moest Derks in de eerste bouwfase nog even wennen. „Ik weet nog dat ik dacht: ‘Er gebeurt helemaal niets’, maar toen begreep ik nog niet dat Van Bergen Industriebouw van het ‘doordacht plannen’ is. Eerst de planning en de inkoop gereed, nog voordat er één schep grond verzet wordt. En jawel hoor, die werkwijze wierp al snel zijn vruchten af. In slechts vier maanden tijd stond en een spiksplinternieuwe PLUS. Van Bergen Industriebouw kreeg het zelfs voor elkaar om drie weken eerder klaar te zijn met de ruwbouw, zodat PLUS er nog eerder in kon voor de afbouw.”

‘’Wat je met de heren afspreekt, komen ze ook na”

Arnold Derks, directeur van supermarkt PLUS in Overasselt

De reden van dat snelle succes? Dat zijn toch die korte lijntjes, zegt Derks. „Van Bergen Industriebouw was altijd bereikbaar en dacht nooit in problemen, maar altijd in oplossingen. Tijdens het hele proces, van begin tot eind, verliep de samenwerking prettig. De afspraken die gemaakt werden, werden nagekomen. Van prijs tot planning. Natuurlijk wilde ik als ondernemer zo snel mogelijk open. Het liefst al begin in plaats van eind juni, maar daar was Van Bergen Industriebouw duidelijk over: dat kan niet, want dat gaat ten koste van de kwaliteit. Nee, deze mannen hielden mij geen ‘mooie praatjes’ voor. Wat je met de heren afspreekt, komen ze ook na.”

Dit artikel kwam tot stand samen met Van Bergen Industriebouw. Kijk voor meer informatie op https://www.vanbergenbouw.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws