Kijk voor meer informatie over het boek hier. Bij aankoop van het boek krijg je ook meerdere downloads, waaronder een werkblad van een 7-stappenplan voor een efficiënte VR-totaalbeleving.
Ben je al op VR-safari geweest? Dat is mijn eerste tip voor iedereen die met VR begint. Daarmee bedoel ik dat je (veel) verschillende headsets en apps wil proberen en ervaren. En vooral dat laatste is key bij virtual reality. Je moet écht die bril opzetten en de apps ervaren. Pas dan begrijp je de effecten van deze interactieve en immersieve techniek. Je krijgt dan ook een beter beeld van de toepassingen en de huidige stand van zaken. Kijk daarom eens in je omgeving welke ondernemers al gebruik maken van VR en vraag of je een keer mag komen kijken. Vaak laten ze het met plezier zien. Uiteraard wil je straks ook weer de techniekbeurzen en arcades bezoeken. Hierna ben je klaar voor de volgende stappen.
Hardware kopen
Het kopen van een VR-bril lijkt een logische volgende stap. Dat is het niet. Schaf vooral een draadloos model aan om mee te spelen, maar wacht even voordat je een zakelijke investering doet. Je wil namelijk eerst bepalen hoe en waar je VR gaat gebruiken, want de toepassing en locatie beïnvloeden de keuze van hardware. Wanneer je VR-app bijvoorbeeld veel data gebruikt, heb je algauw een wired headset nodig. Als je de bril wilt meenemen naar klanten en het daar eventueel wil achterlaten, is een draadloze bril praktischer.
Ook de content speelt mee. Sommige interacties vragen soms namelijk om een specifieke controller. Zet daarom eerst je volledige plan op een rij. En houd er alvast rekening mee dat je soms concessies moet doen.
VR-content (laten) ontwikkelen
Ga, na het uitwerken van je plan, op zoek naar je content. Je hebt meerdere opties: kant-en-klare apps, op maat gemaakte content of SaaS.
Kant-en-klaar
Helaas is er nog niet één grote store voor alle zakelijke VR-apps. Je zal daarom bij verschillende aanbieders moeten kijken. Het aanbod van VR-apps is ook relatief klein en niet vergelijkbaar met het aantal mobiele apps. Maar het is wel de voordeligste keuze (in abonnementsvorm vanaf 50 euro per maand), dus begin hier.
Op maat
Op zoek naar iets specifieks? Laat dan een VR-app op maat ontwikkelen. Daarvoor kun je terecht bij de VR-contentproductiebedrijven. Dat kost wel meer, ga maar uit van minstens 10.000 euro. Dat komt omdat de ontwikkeling van VR-apps nog tijdrovender is. Van mobiele apps is immers allang duidelijk hoe een navigatieknop eruit hoort te zien en waar je die moet plaatsen. Google en Apple bieden voor Android- en iPhone-apps zelfs design guidelines aan. Voor VR-apps is die informatie er nauwelijks. Daarbij kost ook de ontwikkeling van 3D-omgevingen meer tijd.
Doe het zelf met Saas
Met Saas (Software as a Service) kun je zelf online, gestandaardiseerde VR-producten maken, zoals een VR-training of een 360-gradenvideo. Het is prima software om een proof of concept mee te ontwikkelen. In sommige gevallen is het ook geschikt voor professioneel gebruik.
Een 360-gradenvideo, bijvoorbeeld van een rondleiding door je bedrijf, is een vrij eenvoudige vorm van VR. Zoiets kun je makkelijk zelf produceren, denk je misschien. Maar dat valt tegen. Om te beginnen is een goede 360-camera best prijzig. Daarbij moet één van je medewerkers het apparaat leren bedienen en de film kunnen editen. Goed filmen is trouwens ook een kunst. Voor een eenmalig project kost dit alles te veel tijd en geld. Je kan het dan beter aan een pro overlaten. Qua kosten kom je hierbij uit tussen de vorige twee mogelijkheden, vanaf 5.000 euro kun je als indicatie voor de investering aanhouden.
De totale VR-beleving plannen
Met de juiste content en hardware ben je er nog niet. Want het succes van je VR-toepassing hangt van meerdere factoren af. Het begint bijvoorbeeld met het opzetten van de bril. Waar is je gebruiker? Moet je die plek aanpassen of aankleden? En is er een begeleider? Zo ja, wie is dat en wat moet hij zij weten of kunnen? On- en offboarding zijn belangrijke aandachtspunten en hebben effect op de totaalervaring en efficiëntie. Loop daarom alle onderdelen van je project na en stem de details op elkaar af. Daarna is er eigenlijk nog maar één ding wat je moet doen: gewoon beginnen met je project.
Een paar stappen terug
Gaat dit allemaal een paar stappen te ver? Weet je nog te weinig over VR en de zakelijke toepassingen? Verdiep je daar dan eens in. Veeg de techniek niet meteen van de tafel, want veel twijfels zijn gebaseerd op verouderde informatie en misverstanden. Ook jij zou dus eens op VR-safari moeten gaan. Voordat je dat doet, is het wel goed om eerst meer te leren over de termen, de theorie en de achtergrond. En ja, het lezen van 'VR door een zakelijke bril' is dan een goede eerste stap.
Kijk voor meer informatie over het boek hier. Bij aankoop van het boek krijg je ook meerdere downloads, waaronder een werkblad van een 7-stappenplan voor een efficiënte VR-totaalbeleving.