Nieuws Innovatie

Geheim asfalt-recept Circuit Zandvoort komt van dit bouwbedrijf uit Zwolle

Als bij de Grand Prix op Zandvoort de finishvlag valt zal de champagne vloeien bij VolkerWessels in Rijssen en Zwolle. Wie er ook wint. Door het aanbrengen van twee kombochten en bijzonder asfalt naar geheim recept door het bouwbedrijf is Zandvoort een van de meest uitdagende circuits geworden op de Formule 1-kalender.

Lucien Baard (AD) 5 september 2021

Asfalt kws zandvoort circuit

De tussenlaag wordt neergelegd in één van de kombochten. Foto: AD/Isra van Velzen.

Max Moerke van KWS (onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur) heeft het asfalteren van het circuit haast als een militaire operatie moeten uitvoeren. Met succes, want eigenlijk heeft het bedrijf z’n eigen grand prix al gewonnen. Toen Max Verstappen en Arie Luyendijk vorig jaar bij de heropening namelijk hun eerste testrondes op de klok zetten, wist Moerke zeker dat de operatie geslaagd was, meldt het AD.

Circuit Zandvoort: het moest supersnel zijn, maar ook veel grip geven

De dochterbedrijven KWS en Van Kessel van VolkerWessels stonden voor een grote uitdaging. Vanwege de kombochten met een helling van 34 en 32 procent - uitzonderlijk in de Formule 1 - moest het bedrijf z’n asfalteermachines aanpassen. Dromo Circuit Design heeft het asfaltmengsel samengesteld: VolkerWessels heeft het na veel gesprekken en aanpassingen gemaakt. Het moest supersnel zijn, maar ook veel grip geven. Zodat de coureurs op topsnelheid door die kombochten kunnen, zonder dat ze hun banden snel ruïneren. Nergens ter wereld ligt een mengsel zoals dit: Flying Dutch heet het.

"We zijn wel wat gewend maar dit was ook voor ons een extreme klus. Na veel testen, trainen, falen en evalueren raakte het team goed op elkaar ingespeeld voordat de deklaag erop ging"

Het recept is net zo geheim als dat van Coca Cola. Moerke laat er geen woord over los.

„De Formule 1 stelt enorm hoge eisen aan het asfalt en er moest een baan worden gelegd met een hellingshoek van 32 graden. Dat was nog niet eerder gedaan en vereist echt uitzonderlijke techniek. En daarbij: er was door ons nog nooit met een dergelijk mengsel gewerkt en het moest nota bene in de wintermaanden aangelegd worden om de strakke renovatieplanning van Zandvoort te halen. Met veel wind en stuifzand. De GP ging vorig jaar uiteindelijk door corona niet door. Maar achteraf is het mooi wonen, zeggen we hier altijd. We konden natuurlijk niet op eventueel uitstel anticiperen.”

Foto: ANP.

Zo strak als een biljartlaken

Cruciaal was dat Flying Dutch er echt in één keer goed op kwam liggen, zo strak als een biljartlaken, zonder correcties achteraf. Het werk is daarom eerst getest op een speciaal aangelegd proefbaan, die daarna is afgebroken en in de onderlaag van het circuit is verwerkt. „De techniek was echt dé uitdaging. De verwerkingstemperatuur van dit asfalt is kritisch. En je moet er zeker van zijn dat je materieel op die helling blijft staan. Hun zwaartepunt moest zo laag mogelijk worden gemaakt, zodat de machines niet zouden gaan schuiven of zelfs kiepen. Maar ook zonder dat de machines tijdens het asfalteren met hun kont gaan ‘uitzakken’, met een vla-effect in het asfalt. Dat wil je al helemaal niet. Bovendien moest het ook absoluut veilig gebeuren.”

Veiligheidsmaatregelen

Waar de machines permanent schuin stonden waren speciale veiligheidsvoorzieningen getroffen voor het personeel. „We hebben het gedaan met ongekende veiligheidsmaatregelen. We zijn wel wat gewend maar dit was ook voor ons een extreme klus. Na veel testen, trainen, falen en evalueren raakte het team goed op elkaar ingespeeld voordat de deklaag erop ging. Toen wisten we dat het goed kwam.”

Op dat moment was zijn spanning ook weg. „Het was toch wel een once in a lifetime-uitdaging. We hebben al veel bijzonder asfalt gelegd, maar dit staat toch wel in mijn persoonlijke top 3.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws