Branson, zelf ook dyslectisch, vertelt dat deze beperking er in zijn carrière voor heeft gezorgd dat hij destijds bepaalde stappen heeft gezet. ,,Als ik niet dyslectisch was geweest, zou ik niet zo geworsteld hebben en gestopt zijn met school, om vervolgens Student magazine en daarna Virgin Records op te richten.” Inmiddels is Virgin Records uitgegroeid tot Virgin Group, waar meer dan vierhonderd bedrijven in dertig verschillende landen tot behoren in verschillende sectoren.
Onderzoek
De succesvolle, Britse ondernemer geeft aan dat mensen met dyslexie juist voordelen heeft. ,,Dyslectische kinderen kunnen fantastische dingen doen, dus we moeten hen niet vragen te conformeren. We moeten hen juist aanmoedigen om hun talenten verder te ontwikkelen en hen stimuleren om hun dromen te volgen”, vindt Branson.
Lees ook: Jamie Oliver opent restaurant in Arnhem
Volgens Branson komt dyslexie juist goed van pas in de ‘echte wereld’. Veel bekende ondernemers zijn dyslectisch. Uit een onderzoek van het Yale Center for Dyslexia and Creativity (YCDC), gepubliceerd in het Management Executive magazine in 2015, bleek dat in de Verenigde Staten maar liefst 35 procent van de ondernemers symptomen van dyslexie vertoont. In Groot-Brittannië ligt dit percentage rond de 20 procent. En dat terwijl 5 tot 10 procent van de wereldbevolking uit dyslectici bestaat.
Grootste dingen
,,Enorm veel succesvolle ondernemers, schrijvers en leiders hebben dyslexie en hebben grootste dingen bereikt”, legt Branson uit. Denk bijvoorbeeld aan topkok Jamie Oliver, maar ook Nederlandse mediamagnaat Joop van den Ende.
Zo vertelt Van den Ende op de website van Stichting HOI: ,, Op de lagere school vonden de leerkrachten dat ik maar een vak moest leren waarin ik iets met mijn handen kon doen. Een timmermansopleiding, want voor iets anders was ik niet geschikt. Wat zij niet zagen was dat ik dyslexie had.”
Stichting HOI wil een wereld creëren waarin de unieke manier van denken van iemand met dyslexie beter begrepen en gewaardeerd wordt. En dat strookt precies met wat Branson bedoelt: ,,Dyslexia is just an alternative way of thinking.”