Podcast

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Startup siliconvalley high tech innovatie

Van onze redactie 17 januari 2021

,,Ik heb de discussie willen aanzwengelen, en dat samen met Eva Schram met wie ik Het Geheim van Silicon Valley heb geschreven. Er zijn veel reacties op gekomen, we zijn in gesprek met diverse spelers", vertelt Wibe Wagemans over zijn open brief aan de overheid in de podcast, hieronder te beluisteren. Zijn achtergrond: als eerste ter wereld bouwde hij een AI-bot en een online videogame op mobiel. Zijn werk bij onder meer Angry Birds en Bigh Fish leverden hem de Cannes Golden Lion-award, het wereldrecord nummer 1-hits in de Appstore op. Hij werkte onder meer bij Nokia.

'Wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter'

,,Scale-ups zijn het stokpaardje van Techleap, daar moet zeker aandacht aan besteed worden, maar wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter. En dan niet alleen geld naar scale-ups, maar ook naar tech-startups. In ons boek tonen we aan dat de grootste bottleneck in het begin zit, daar ligt voor de overheid een taak, maar daar zit een heel ecosysteem achter, met ook andere investeerders. Finland doet dat goed, zij doen anderhalf miljard aan tech-startups, ook Singapore, Zuid-Korea doen het erg goed, de overheid speelt er een enorm grote rol."

'Macht van de grote bedrijven in Silicon Valley neemt alleen maar toe'

In de podcast komen ook de recente gebeurtenissen in Washington DC aan bod, en de overgang Trump-Biden. Wagemans vindt de berichtgeving daarover in ons land 'heel beperkt, ook qua kleur' en zegt onder meer: ,,Corona heeft een grotere invloed op ondernemers dan wat er in Washington DC gebeurt. De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen."

Voor de regering-Biden is er meer dan olie als het om ondernemen gaat; er wordt flink geïnvesteerd in Silicon Valley. Wagemans ziet de macht van de grote bedrijven daar alleen maar toenemen. ,,Dat heeft positieve, maar ook negatieve kanten, denk aan het privacydebat en monopolieposities."

Tekst gaat onder foto (Google, in Silicon Valley) verder:

"De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen"

Effect corona: 'Silicon Valley is voor startups toegankelijker geworden'

,,Silicon Valley is toegankelijker geworden in deze coronacrisis. Waar je voorheen het vliegtuig moest pakken om hier ergens aan de koffie te komen, zijn er nu Zoom-meetings. Er zijn hier echt genoeg mensen die startups willen helpen, die zijn ook echt bereikbaar, ook bijvoorbeeld via Holland in the Valley of Techleap. Ik zou tech- startups sowieso adviseren een advisory board op te zetten met mensen uit Silicon Valley, bijvoorbeeld op wetenschappelijk gebied, of als je iemand nodig hebt om de markt hier te ontdekken, of als je leidersvragen hebt. Nogmaals: er zijn hier genoeg mensen die willen helpen."

Bestel via deze link het boek van Wibe Wagemans en Eva Schram, Het Geheim van Silicon Valley.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Boekencast De Ondernemer Leest

De Blauwe Fabel: hoe trots mogen we op de KLM zijn?

Wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de KLM? De presentatoren van De Ondernemers Boekencast vragen het zich af naar aanleiding van het boek De Blauwe Fabel van klimaatjournalist Ties Joosten. Trots op de Blauwe Zwaan? De hosts zijn kritisch. Waarom? Ze leggen het haarfijn uit in deze nieuwe aflevering van de podcast.

Details
Aandachtstrekkers

Waar ligt de sweetspot van jouw lokale onderneming?

Lokaal ondernemer en ben je op zoek naar de 'sweetspot' van je bedrijf? En is het verstandig een webshop te beginnen als je alleen lokaal of regionaal actief bent? Vragen, vragen, vragen. Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels zouden geen Aandachtstrekkers zijn wanneer ze niet met antwoorden en adviezen komen in hun altijd weer inspirerende gelijknamige podcastserie.

Details
Sleutel tot Succes

Het lange shirts-succes van Girav: 'Voor acht miljard mensen waren er vijf kledingmaten. Da's heel raar toch?"

Hoe de kredietcrisis, ontslagrondes, een romantische ontmoeting en gezonde dosis eigenwijsheid resulteerden in dé oplossing voor een stevig gat in de kledingmarkt: Girav. Met een V. Shirts in zeventien maten, voor lange mannen.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details
Sleutel tot Succes

A Fish Named Fred, uit Nederland: waarom mannen de vrolijke kleding over de hele wereld het dragen

In de tien jaar dat A Fish Named Fred bestaat werd het van een kledinglijn - kleurrijk, vrolijk, onderscheidend - een internationale lifestyle brand. Verkrijgbaar in meer dan dertig landen, te zien in populaire Amerikaanse tv-series, omarmd door tal van bekende mensen, wereldwijd nu gedragen door veel, héél veel mannen. Hoe hebben Rob Schalker en zijn team dit imperium op weten te bouwen, wat is dus dé Sleutel tot Succes?

Details
De Ondernemer

Eén ondernemer, drie branches: hoe keek dus Ed Bindels naar de persconferentie?

Horeca, retail en clubevents. Ondernemer Ed Bindels is actief in deze drie branches, met Food District Liemès, Amac en Club Basis: hoe keek hij naar de eerste persconferentie Rutte-Kuipers?

Details