Podcast

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Startup siliconvalley high tech innovatie

Van onze redactie 17 januari 2021

,,Ik heb de discussie willen aanzwengelen, en dat samen met Eva Schram met wie ik Het Geheim van Silicon Valley heb geschreven. Er zijn veel reacties op gekomen, we zijn in gesprek met diverse spelers", vertelt Wibe Wagemans over zijn open brief aan de overheid in de podcast, hieronder te beluisteren. Zijn achtergrond: als eerste ter wereld bouwde hij een AI-bot en een online videogame op mobiel. Zijn werk bij onder meer Angry Birds en Bigh Fish leverden hem de Cannes Golden Lion-award, het wereldrecord nummer 1-hits in de Appstore op. Hij werkte onder meer bij Nokia.

'Wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter'

,,Scale-ups zijn het stokpaardje van Techleap, daar moet zeker aandacht aan besteed worden, maar wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter. En dan niet alleen geld naar scale-ups, maar ook naar tech-startups. In ons boek tonen we aan dat de grootste bottleneck in het begin zit, daar ligt voor de overheid een taak, maar daar zit een heel ecosysteem achter, met ook andere investeerders. Finland doet dat goed, zij doen anderhalf miljard aan tech-startups, ook Singapore, Zuid-Korea doen het erg goed, de overheid speelt er een enorm grote rol."

'Macht van de grote bedrijven in Silicon Valley neemt alleen maar toe'

In de podcast komen ook de recente gebeurtenissen in Washington DC aan bod, en de overgang Trump-Biden. Wagemans vindt de berichtgeving daarover in ons land 'heel beperkt, ook qua kleur' en zegt onder meer: ,,Corona heeft een grotere invloed op ondernemers dan wat er in Washington DC gebeurt. De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen."

Voor de regering-Biden is er meer dan olie als het om ondernemen gaat; er wordt flink geïnvesteerd in Silicon Valley. Wagemans ziet de macht van de grote bedrijven daar alleen maar toenemen. ,,Dat heeft positieve, maar ook negatieve kanten, denk aan het privacydebat en monopolieposities."

Tekst gaat onder foto (Google, in Silicon Valley) verder:

Siliconvalley google californie

"De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen"

Effect corona: 'Silicon Valley is voor startups toegankelijker geworden'

,,Silicon Valley is toegankelijker geworden in deze coronacrisis. Waar je voorheen het vliegtuig moest pakken om hier ergens aan de koffie te komen, zijn er nu Zoom-meetings. Er zijn hier echt genoeg mensen die startups willen helpen, die zijn ook echt bereikbaar, ook bijvoorbeeld via Holland in the Valley of Techleap. Ik zou tech- startups sowieso adviseren een advisory board op te zetten met mensen uit Silicon Valley, bijvoorbeeld op wetenschappelijk gebied, of als je iemand nodig hebt om de markt hier te ontdekken, of als je leidersvragen hebt. Nogmaals: er zijn hier genoeg mensen die willen helpen."

Bestel via deze link het boek van Wibe Wagemans en Eva Schram, Het Geheim van Silicon Valley.

Het geheim van siliconvalley

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Ondernemer Podcasts Gerhard ter Velde Geloof In Je Zaak
Geloof In Je Zaak

Zakelijk zelfvertrouwen? Zo win je het volgens Jikkie Has

In deze aflevering van Geloof In Je Zaak kun je luisteren naar Jikkie Has. Zij is spreker, trainer en auteur van het boek 'Zakelijk Zelfvertrouwen'. Want geloof in jezelf is essentieel als je succesvol wilt zijn. Maar we zijn allemaal wel eens onzeker.

Details
De Ondernemer Podcasts Gerhard ter Velde Geloof In Je Zaak
Geloof In Je Zaak

Data en onderbuikgevoel: het succesrecept van Kemal Tas

In deze aflevering van Geloof In Je Zaak het verhaal van Kemal Tas, oprichter van Ledstores.nl. De ondernemer verkoopt via zijn webshops verlichting in elf landen. Hij bouwde zijn Markplaats-handeltje in Led-strips uit tot een solide bedrijf met 15 miljoen euro omzet, 50 medewerkers en 2.000 m2 magazijnruimte. En de groei is er nog lang niet uit...

Details
Louise Floris podcast
De Ondernemer

Marketing: zo helpt Louise Doorn (HelloMaaS) ondernemers bij digitalisering

Louise Doorn is eigenaar van HelloMaaS. De ondernemer is ook de initiator van het in New York gestarte bedrijf waarin recruitment met Artificial Intelligence (AI) wordt gemengd tot een nieuw soort marketingbureau. Met succes. HelloMaaS helpt ondernemers en marketeers met de snel veranderende marketingwereld om te gaan, zeker nu veel ondernemers de stap naar digitaal willen maken. Je hoort er alles over in deze nieuwe aflevering van de Namarama Show. Host is als vanouds Floris Hülsmann.

Details
Stemformulier verkiezingen tweede kamer volt LP piratenpartij
De Ondernemer

Lijsttrekkers Dassen, Pontier en Valentine over economie en ondernemen

Aan de podcasttafel in het Ondernemershuis in Den Haag de lijsttrekkers Laurens Dassen (Volt), Matthijs Pontier (Piratenpartij) en Robert Valentine (Libertaire Partij). Ze reageren onder meer op stellingen over de economie nu en straks, de coronacrisis en wat hun partij voor ondernemers kan en wil gaan betekenen. Een nieuwe aflevering van De Ondernemer Kiest: politieke partijen op jacht naar hun eerste zetel(s) in Tweede Kamer.

Details
Gijs van dijk cristel van de ven vzn zzp zelfstandigen
De Ondernemer

Van Dijk (PvdA): 'Hardere grens vermenging werknemerschap - ondernemerschap'

In deze aflevering van de podcastserie van Vereniging Zelfstandigen Nederland 'VZN in gesprek met' ontvangt voorzitter Cristel van den Ven Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) in het Ondernemershuis. Hoe kijkt Van Dijk naar zelfstandig ondernemerschap en hoe staat hij ten opzichte van de afschaffing van de partnertoets?

Details