Podcast

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Startup siliconvalley high tech innovatie

Van onze redactie 17 januari 2021

,,Ik heb de discussie willen aanzwengelen, en dat samen met Eva Schram met wie ik Het Geheim van Silicon Valley heb geschreven. Er zijn veel reacties op gekomen, we zijn in gesprek met diverse spelers", vertelt Wibe Wagemans over zijn open brief aan de overheid in de podcast, hieronder te beluisteren. Zijn achtergrond: als eerste ter wereld bouwde hij een AI-bot en een online videogame op mobiel. Zijn werk bij onder meer Angry Birds en Bigh Fish leverden hem de Cannes Golden Lion-award, het wereldrecord nummer 1-hits in de Appstore op. Hij werkte onder meer bij Nokia.

'Wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter'

,,Scale-ups zijn het stokpaardje van Techleap, daar moet zeker aandacht aan besteed worden, maar wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter. En dan niet alleen geld naar scale-ups, maar ook naar tech-startups. In ons boek tonen we aan dat de grootste bottleneck in het begin zit, daar ligt voor de overheid een taak, maar daar zit een heel ecosysteem achter, met ook andere investeerders. Finland doet dat goed, zij doen anderhalf miljard aan tech-startups, ook Singapore, Zuid-Korea doen het erg goed, de overheid speelt er een enorm grote rol."

'Macht van de grote bedrijven in Silicon Valley neemt alleen maar toe'

In de podcast komen ook de recente gebeurtenissen in Washington DC aan bod, en de overgang Trump-Biden. Wagemans vindt de berichtgeving daarover in ons land 'heel beperkt, ook qua kleur' en zegt onder meer: ,,Corona heeft een grotere invloed op ondernemers dan wat er in Washington DC gebeurt. De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen."

Voor de regering-Biden is er meer dan olie als het om ondernemen gaat; er wordt flink geïnvesteerd in Silicon Valley. Wagemans ziet de macht van de grote bedrijven daar alleen maar toenemen. ,,Dat heeft positieve, maar ook negatieve kanten, denk aan het privacydebat en monopolieposities."

Tekst gaat onder foto (Google, in Silicon Valley) verder:

"De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen"

Effect corona: 'Silicon Valley is voor startups toegankelijker geworden'

,,Silicon Valley is toegankelijker geworden in deze coronacrisis. Waar je voorheen het vliegtuig moest pakken om hier ergens aan de koffie te komen, zijn er nu Zoom-meetings. Er zijn hier echt genoeg mensen die startups willen helpen, die zijn ook echt bereikbaar, ook bijvoorbeeld via Holland in the Valley of Techleap. Ik zou tech- startups sowieso adviseren een advisory board op te zetten met mensen uit Silicon Valley, bijvoorbeeld op wetenschappelijk gebied, of als je iemand nodig hebt om de markt hier te ontdekken, of als je leidersvragen hebt. Nogmaals: er zijn hier genoeg mensen die willen helpen."

Bestel via deze link het boek van Wibe Wagemans en Eva Schram, Het Geheim van Silicon Valley.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details