Podcast

Topondernemer Wibe Wagemans: 'Overheid moet factor 10 investeren in tech-startups'

Wibe Wagemans haalde met een open brief aan de overheid - 'er moet vol worden ingezet op innovatie' - paginagroot de landelijke media. De topondernemer/ceo uit Silicon Valley schreef onder meer dat 'Nederland zichzelf te vaak weg zet als klein land dat daarmee niet te grote ambities moet hebben'. Miljarden moeten er komen, vindt Wagemans. 'Nederland zou er goed aan doen het Finse voorbeeld te volgen, voordat we de zieke man van Europa worden'. Ook daarover vertelt hij meer in deze podcast.

Startup siliconvalley high tech innovatie

Van onze redactie 17 januari 2021

,,Ik heb de discussie willen aanzwengelen, en dat samen met Eva Schram met wie ik Het Geheim van Silicon Valley heb geschreven. Er zijn veel reacties op gekomen, we zijn in gesprek met diverse spelers", vertelt Wibe Wagemans over zijn open brief aan de overheid in de podcast, hieronder te beluisteren. Zijn achtergrond: als eerste ter wereld bouwde hij een AI-bot en een online videogame op mobiel. Zijn werk bij onder meer Angry Birds en Bigh Fish leverden hem de Cannes Golden Lion-award, het wereldrecord nummer 1-hits in de Appstore op. Hij werkte onder meer bij Nokia.

'Wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter'

,,Scale-ups zijn het stokpaardje van Techleap, daar moet zeker aandacht aan besteed worden, maar wat Techleap doet moet eigenlijk tien keer groter. En dan niet alleen geld naar scale-ups, maar ook naar tech-startups. In ons boek tonen we aan dat de grootste bottleneck in het begin zit, daar ligt voor de overheid een taak, maar daar zit een heel ecosysteem achter, met ook andere investeerders. Finland doet dat goed, zij doen anderhalf miljard aan tech-startups, ook Singapore, Zuid-Korea doen het erg goed, de overheid speelt er een enorm grote rol."

'Macht van de grote bedrijven in Silicon Valley neemt alleen maar toe'

In de podcast komen ook de recente gebeurtenissen in Washington DC aan bod, en de overgang Trump-Biden. Wagemans vindt de berichtgeving daarover in ons land 'heel beperkt, ook qua kleur' en zegt onder meer: ,,Corona heeft een grotere invloed op ondernemers dan wat er in Washington DC gebeurt. De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen."

Voor de regering-Biden is er meer dan olie als het om ondernemen gaat; er wordt flink geïnvesteerd in Silicon Valley. Wagemans ziet de macht van de grote bedrijven daar alleen maar toenemen. ,,Dat heeft positieve, maar ook negatieve kanten, denk aan het privacydebat en monopolieposities."

Tekst gaat onder foto (Google, in Silicon Valley) verder:

"De aandelenbeurzen Wall Street en Nasdaq zijn de lucht ingegaan op, bizar, de dag dat het Capitool werd bestormd. De economie is hier niet altijd volledig in lijn met de politieke gebeurtenissen"

Effect corona: 'Silicon Valley is voor startups toegankelijker geworden'

,,Silicon Valley is toegankelijker geworden in deze coronacrisis. Waar je voorheen het vliegtuig moest pakken om hier ergens aan de koffie te komen, zijn er nu Zoom-meetings. Er zijn hier echt genoeg mensen die startups willen helpen, die zijn ook echt bereikbaar, ook bijvoorbeeld via Holland in the Valley of Techleap. Ik zou tech- startups sowieso adviseren een advisory board op te zetten met mensen uit Silicon Valley, bijvoorbeeld op wetenschappelijk gebied, of als je iemand nodig hebt om de markt hier te ontdekken, of als je leidersvragen hebt. Nogmaals: er zijn hier genoeg mensen die willen helpen."

Bestel via deze link het boek van Wibe Wagemans en Eva Schram, Het Geheim van Silicon Valley.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details