Nieuws Innovatie

Wifi-alternatief LoRa start met tests in Achterhoek

2 testprojecten in de Achterhoek worden de komende maanden uitgevoerd met het LoRa-testnetwerk dat woensdagmiddag in innovatiecentrum ICER officieel van start ging. Daarvoor werd de startknop ingedrukt door Europarlementariër Jan Huitema bericht De Gelderlander donderdag.

Van onze redactie 24 maart 2016

Wifi 5g nieuwe programeur Groningen

Omdat LoRa een lagere frequentie gebruikt dan telefonieverkeer is een groter en beter bereik mogelijk.

VeranderingenEn het is goedkoper omdat maar kleine hoeveelheden data worden verstuurd. Voor het netwerk zijn speciale zenders nodig. 6 zenders in Ulft, Aalten, Winterswijk, Lochem, Doetinchem en Groenlo zorgen voor een volledige dekking in de Achterhoek.Waterschap Rijn en IJssel gaat op verschillende plekken peilbuizen voorzien van een sensor die gegevens kan doorsturen over de grondwaterstand. Daarmee kan onder meer het effect van verandering van een waterloop op de grondwaterstand in kaart worden gebracht.

KoeienEen tweede project dat met behulp van LoRa over enkele maanden begint, is het in kaart brengen van de tijd dat melkveehouders hun koeien de wei in sturen. Boeren krijgen van de zuivelindustrie meer geld voor de melk als de koeien in de wei lopen.Stichting Weidegang controleert namens de zuivelbedrijven of boeren die de toeslag krijgen de koeien inderdaad naar buiten doen. Via een sensor in de nekband van de koe kan dit worden vastgelegd.