Nieuws Innovatie

Winkelen in metaversum wordt dé nieuwe digitale uitdaging voor ondernemers

Ondernemer, gebruik je fantasie bij het beantwoorden van deze vraag: zie jij je klant bij jou winkelen in de 3D-omgeving van metaversum? Het antwoord kan ja of nee zijn, maar een ding is zeker: de bigtechs zetten zwaar in op metaversum. De volgende vraag is dan ook: wordt het een aanvulling op de winkelstraat of zorgt het voor verschraling?

Eduard Voorn 28 januari 2022

digireceptie

Met een VR-bril op in het metaversum boodschappen doen. Foto: Archief

Op de bank gezeten met een augmented reality- of een virtual reality-bril op je hoofd boodschappen doen in een winkelcentrum, klinkt raar en is voor velen nog ver weg. Maar op dit moment is het onderwerp waar veel over wordt geschreven sinds Mark Zuckerberg, oprichter Facebook, zijn visie op een toekomstig 3D-internet - metaversum - verspreidde en ook nog de bedrijfsnaam veranderde in Meta.

,,De metaverse is de volgende stap in de ontwikkeling van het internet”, zegt Vincent Buyssens, creatief digitaal strateeg bij zijn bureau Voidwalker en docent internetcultuur op de Thomas More-hogeschool tegen HNL. ,,De term is ontstaan in het boek ‘Snow Crash’, uit 1992, van Neal Stephenson. Daarin kwam het hoofdpersonage via een speciale bril binnen in de metaverse, een virtuele wereld waarin hij kon rondlopen en anderen ontmoeten.”

Winkelen met ruimtelijk gevoel in een 3D-wereld

Kort door de bocht is metaversum een virtuele 3D-wereld, waar de consument een ruimtelijk gevoel krijgt alsof hij of zij door het echte winkelcentrum loopt. Je surft niet meer over het internet, maar je beweegt je erin. ,,De 3D-wereld van het metaversum leent zich goed om thuis met een digitale bril op te winkelen, in alle rust producten te bekijken en deze eenvoudig digitaal aan te schaffen”, constateert sectorbankier Retail bij ABN Amro en trendwatcher Henk Hofstede in een analyse over deze digitale ontwikkeling. ,,Het metaversum biedt de mogelijkheid om de fysieke en digitale wereld dichter bij elkaar te brengen.”

Lees ook: Zo wordt jouw bedrijf future-proof met kunstmatige intelligentie

In de gamewereld is deze ontwikkeling al een stuk verder. Je meet jezelf een avatar (zelf gecreëerd persoon) aan en ‘stapt’ met VR-bril op hoofd een spel in. Menig zoon of dochter speelt in Fortnite met een zelf ontworpen speler. Niet voor niets nam techgigant Microsoft voor een kleine 60 miljard euro midden januari spellenontwikkelaar Activision Blizzard over, niet alleen om de games, maar ook de kennis in het bouwen van 3D-werelden, als een winkelstraat of winkelcentrum.

Nike dook diep in de buidel om eind vorig jaar RTFKT (spreek uit als artefakt) over te nemen. Het bedrijf ontwerpt virtuele sportschoenen. John Donahoe, ceo van Nike: ,,Ons plan is om de digitale voetafdruk en mogelijkheden van Nike uit te breiden.”

"Wanneer metaversum voor iedereen makkelijk toegankelijk wordt, kan het uitgroeien tot een invloedrijk digitaal verkoopkanaal"

Henk Hofstede, sectorbankier Retail bij ABN Amro

Henk Hofstede vindt het lastig om nu al te duiden hoe snel metaversum zich zal ontwikkelen. ,,Zeker is dat het metaversum verder inspeelt op de behoefte van eenvoudig en snel winkelen in een omgeving waar niets onmogelijk lijkt”, licht hij toe. ,,En die behoefte wordt in deze nieuwe virtuele wereld alleen meer gevoed en versterkt. Wanneer metaversum voor iedereen makkelijk toegankelijk wordt, kan het uitgroeien tot een invloedrijk digitaal verkoopkanaal. Het zal vooralsnog lang verlieslatend zijn net als bij online, maar zal uiteindelijk leiden tot minder winkels. De kleinere merken en retailers ontkomen er dan niet aan om - net als nu - hun waar tevens online aan te bieden; het verschil is dat dit in het geval van metaversum via gezamenlijke platformen zal moeten gebeuren, omdat het zelfstandig bouwen geen haalbare kaart lijkt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws