Nieuws Innovatie

Zepcam mikt op internationale groei

Zelfs de politie weet de weg te vinden naar het Zaltbommelse bedrijf Zepcam. Het technologiebedrijf, gevestigd langs de A2, rekent behalve de politie ook brandweer, openbaar vervoer, hulpverleners, waardetransporteurs en tal van industriële bedrijven tot de klantenkring. Zepcam is de afgelopen zeven jaar uitgegroeid tot de Europees marktleider in haar tak van sport: mobiele videocommunicatie.

Wouter ter Haar | Foto: Marc Bolsius 20 december 2016

Zepcam

Zepcam, waar vijftien mensen werkzaam zijn, is inmiddels actief in ongeveer 40 landen en levert apparatuur en software om mobiele videocommunicatie te realiseren. Volgens oprichter en algemeen directeur Bart van der Aa (48) zijn al diverse politiekorpsen in Nederland, Duitsland en Hong Kong voorzien van bodycams. ,,Die nemen uren achtereen beelden op die bijvoorbeeld worden ingezet ter preventie van agressie en vergroting van de veiligheid van personeel. De beelden kunnen ook als bewijsvoering dienen.''

Concurrentie

Daar houdt het voor Zepcam, waarin vooral Bart en mede-investeerder Hans Veldhuyzen van Zanten geld hebben gestoken, bepaald niet op. Sinds enkele jaren brengt het ook bodycams op de markt, waarmee je live mee kunt kijken vanuit bijvoorbeeld een meldkamer. ,,Dat hebben we geheel zelf ontwikkeld en het onderscheidt ons sterk van de concurrentie. Live mee kunnen kijken maakt het mogelijk om direct te reageren indien situaties daar om vragen."

Zo worden de bodycambeelden gebruikt om te beoordelen of inzet van de Mobiele Eenheid noodzakelijk is. De camera's worden op een helm of schouder geplaatst. Je kunt ze ook met een drone de lucht in sturen om een mensenmassa in de gaten te houden. ,,Relatief nieuw is de inzet bij onderhoudsmonteurs op windparken, in de mijnbouw of elders in de industrie. Een monteur kan door het tonen van beelden begeleid worden bij ingewikkelde reparaties."

Zepcam levert de camera's plus software en andere technieken die nodig zijn om de beelden te bekijken of te bewaren, op een eigen netwerk of in de cloud.

Extra personeel

De Zaltbommelse onderneming is flink aan het groeien. Van der Aa wil geen omzetcijfers kenbaar maken, maar gaat dit jaar wel weer drie nieuwe mensen aannemen.

Hij constateert dat de verkoop in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië gestaag toeneemt.

En verdere groei is nakende. Het bedrijf heeft met een onderhandse aandelenplaatsing een bedrag van 1 miljoen euro opgehaald om verdere internationale uitbreiding te realiseren.

,,Inderdaad zijn we nu al actief in zo'n 40 landen, maar onze wens is om in al die landen meer te gaan afzetten. We willen onze positie in de verschillende markten verstevigen en voorop blijven lopen met onze technologie."