1) Klik nooit zomaar op links in e-mails.
,,Het nummer één advies: hackers kennen zo veel verschillende manieren om gebruikers naar een verkeerde site te sturen.” Download op internet ook niet zomaar software zonder duidelijke herkomst.
2) Bestudeer het specifieke adres van een vreemde e-mail of website.
Vertaalsoftware wordt steeds beter, kwaadaardige mailtjes arriveren nauwelijks nog in gemankeerd Nederlands. Het is voor computercriminelen tegenwoordig super eenvoudig om de aanhef of naam van de afzender te wijzigen. De URL valt echter beduidend minder goed te wijzigen.
Lees ook: Ethical Hacker: ondernemers onderschatten grote risico's van cybercriminaliteit
3) Praat niet online over cryptomunten.
Schrijf niet op online-fora of open sociale media onder eigen naam over uw cryptomunten of interesse daarin. Hackers komen daar op af aan als vliegen op de stroop. Wél maken criminelen trouwens meer jacht op cryptomunten als Monero en Ethereum dan Bitcoin. De blockchain achter de Bitcoin zit beter in elkaar. Desalniettemin liggen ook bitcoin-wallets voortdurend onder vuur van hackers.
4) Kies goede wachtwoorden.
De meeste mensen gebruiken dezelfde passwords voor talloze accounts. ,,Begrijpelijk, maar zeer onverstandig.” Een password manager – een app die alle wachtwoorden regelt - kan voor een gemiddelde gebruiker soelaas bieden. ,,Maar tegelijk concentreert het de risico’s. Dus wie veel gevoelige gegevens heeft of bitcoins bezit, kan het risico beter spreiden.”
Lees ook: Bedrijven besteden ICT-beveiliging grotendeels uit
5) Gebruik tweefactor-verificatie.
Eén van de effectiefste beschermingsmethoden tegen computercriminaliteit, oa Google biedt het gratis aan bij zijn cloud-diensten. Het werkt zo: behalve het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord moet de gebruiker een tweede code opgeven. Zoals de bank vraagt bij online bankieren. Om het gebruiksvriendelijker te maken kan de eigen computer meestal als ‘vertrouwd’ worden aangemerkt, zodat het dubbel aanmelden daarop niet hoeft. Maar wél als je van elders inlogt.
6) Apps kunnen van hackers afkomstig zijn.
Google Play, de appwinkel voor Android, is zo omvangrijk dat er ook foute apps die je persoonlijke gegevens buitmaken te vinden zijn. Op die manier kunnen hackers je identiteit aannemen. Zoek vooraf welke apps veel worden gebruikt en veilig zijn. Voor de Appstore is het risico kleiner, nu Apple zijn appwinkel beter controleert.
7) Vertrouw het eigen onderbuikgevoel.
,,Klinkt een onlineaanbod te mooi om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook het geval.”
Klinkt een onlineaanbod te mooi om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook het geval
Cyberexpert, Ryan Kalember