InnovatieDuurzaamheid

Zo zet je bedrijf de duurzame stap, juist nu

 
Remco Smits (links) en Philip Lamers, oprichters van De Afvalbak, een duurzaam initiatief om bedrijfsafval te recyclen. Foto: Aldo Allessie
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Lege bureaus met onbemande stoelen, een verlaten koffiemachine, een lege vergaderruimte en vooral veel stilte. Er zijn in Nederland tal van kantoren die er momenteel zo bij staan. Een treurig gezicht, maar niet voor een ondernemer die mogelijkheden ziet. Mogelijkheden in de vorm van verduurzaming en circulariteit, juist tijdens coronatijd.

Lees verder onder de advertentie

,,Heb je het over circulair bezig zijn, dan moeten we ons beseffen dat we de wereld qua grondstoffen aan het leegtrekken zijn. Dit terwijl we juist moeten kijken naar de middelen die we al hebben”, begint Remco Smits als mede-eigenaar van de Afvalbak, waarmee circulair en duurzaam ondernemen door het scheiden van afval makkelijker wordt. ,,En van de middelen die we hebben moeten we nieuwe producten proberen te maken. Zoals wij doen met de Afvalbak. We weten dat veel ondernemers denken dat de stap naar circulariteit een grote is en die verkleinen wij door bakken te produceren voor een goede prijs. We communiceren op een dusdanige manier over onze misse dat men afval scheiden steeds vaker als iets normaal gaat zien. Dáár moeten we naartoe ”

Gaat het over duurzaamheid, dan blijkt uit onderzoek dat dit onderwerp gemiddeld een 6,9 krijgt van bedrijven binnen MVO-organisaties. ,,Dat cijfer kan dus nog flink omhoog, maar dat lukt alleen als er voldoende draagvlak is voor duurzaamheid binnen organisaties. Iets waar je als ondernemer nu al op moet inspelen voor als de crisis straks achter de rug is en mensen weer naar kantoor komen.”

Afgebakende werkplekken voorzien van sensortechniek

,,Denk eens aan de bureaus die nu nog allemaal bij elkaar staan, maar straks misschien met plexiglas afgebakend moeten worden. Wil je innoveren, dan kun je gebruik maken van sensortechnieken. Door die sensoren kunnen schoonmakers zien of zo’n afgebakende werkplek die dag wel of niet is gebruikt en daardoor zullen ze deze niet onnodig behandelen. Dat scheelt schoonmaaktijd en dus geld. Die sensoren kun je eveneens plaatsen in de circulaire afvalbakken die wij produceren. Met die sensoren kun je in een app zien hoe vol een bak is. Zo voorkom je dat halfvolle bakken vroegtijdig worden geleegd. Je kunt er zelfs de temperatuur in de bakken mee aflezen waardoor je voorziet in de brandveiligheid binnen je bedrijf.”

Lees verder onder de advertentie

Er zijn volgens Smits en zijn compagnon Philip Lamers tal van mogelijkheden om je ‘bedrijf 2.0’ straks duurzaam te laten draaien. Lamers: ,,Kijk naar die stapel wegwerpbekertjes naast de koffieautomaat. Die kun je vervangen door iedere werknemer een eigen mok of fles te geven. Dat scheelt niet alleen qua kosten, maar je draagt ook bij aan een lagere afvalstroom. Geef medewerkers die dicht bij kantoor wonen een fiets zodat ze niet meer met de auto komen. Of breng LED-verlichting aan. Er zijn zoveel mogelijkheden, als je ze maar benut en er van tevoren goed over nadenkt. Door de crisis is dit hét moment om in actie te komen. Maak er dus geen flop van maar een missie. Eentje waarvan iedere medewerker op de hoogte is.”

Stroom restafval drastisch terugdringen

Smits en Lamers hebben een product ontwikkelt waarmee ondernemers invulling kunnen geven aan die missie. Met de Afvalbak is het de bedoeling om de stroom aan restafval terug te brengen naar 30 procent van de totale hoeveelheid die wordt verzameld. Bedenk daarbij dat restafval het duurste afval is om in te zamelen. De Afvalbak, met haar verschillende componenten om tot perfecte scheiding van afval te komen, is gemaakt van gerecycled staal met daarop een kap van bamboe, een plant die 91 centimeter per dag groeit. Alle Afvalbakken hebben een circulair paspoort, wat betekent dat meer dan 98 procent van de bak zelf gerecycled kan worden. Er belandt dus niet of nauwelijks iets van op de stortplaats. Door dat karakter verdient de bak zichzelf binnen een jaar terug.

Zet nu de stap richting circulair ondernemen en duurzaamheid. De Afvalbak heeft huur- en koopconstructies bedacht om deze stap zo klein mogelijk te maken. Geen grote investering en tegelijkertijd besparen op de afvalberg. Meer weten over de mogelijkheden die de Afvalbak jouw bedrijf te bieden heeft als het gaat om duurzaamheid, circulariteit en design? Kijk dan op deafvalbak.nl.

,,We spraken recent een klant die de Afvalbak een grondstoffenbak noemde. En dat is eigenlijk ook precies wat het is. Zolang je niet alle afval bij elkaar in één bak gooit maar goed scheidt, kan het ook echt als grondstof voor nieuwe producten dienen. Helaas zijn er nog veel bedrijven die pretenderen circulaire artikelen te verkopen, zonder dat ook daadwerkelijk te doen. Wees daar alert op! Kies bewust voor producten met een lange levensduur, maar vergeet niet dat er ook nog een leven is ná de levensduur van dat product.”

Ontwikkeld uit eigen behoefte

Afval scheiden toegankelijk maken voor een brede markt. Zo luidde het idee waarmee Smits en Lamers amper een jaar geleden begonnen. Beide ondernemers waren toen nog werkzaam in de evenementenbranche, waar het idee voor de Afvalbak is ontstaan. ,,Voor mijn evenementenlocatie was ik op zoek naar een goede afvalbak waarin alles netjes kon worden gescheiden. Het probleem was alleen dat zo’n bak er niet uitzag of veel te duur was. Bovendien zat er weinig circulairs aan. Ik bedacht toen om het dan maar samen met Remco te gaan ontwikkelen. We wilden een sexy designproduct dat opgenomen moet kunnen worden in het bestaande interieur van je bedrijfsruimte.”

Inmiddels zijn er 19 verschillende modellen van de Afvalbak en 200 artikelen die eraan toegevoegd kunnen worden. Denk hierbij aan de hierboven genoemde slimme Afvalbak met haar sensoren, een deksel om de geur van gft-afval tegen te gaan of een speciale buis om koffiebekers in op te vangen en daarmee de afvalstroom nog verder omlaag te brengen.

Lees verder onder de advertentie

Zet nu de stap richting circulair ondernemen en duurzaamheid. De Afvalbak heeft huur- en koopconstructies bedacht om deze stap zo klein mogelijk te maken. Geen grote investering en tegelijkertijd besparen op de afvalberg. Meer weten over de mogelijkheden die de Afvalbak jouw bedrijf te bieden heeft als het gaat om duurzaamheid, circulariteit en design? Kijk dan op deafvalbak.nl.