Blog Jan de Keijzer

Van autosloperij naar TikTok-sensatie: zo maak je boeiende short content voor je bedrijf

Veel ondernemers en bedrijven aarzelen nog steeds om social media in te zetten. Toch is het essentieel actief te zijn op dit gebied, op de juiste manier. Van Instagram-foto's tot klantcase op LinkedIn. De vorm die hard groeit, maar weinig gebruikt wordt, is short content. Expert Jan de Keijzer legt uit hoe je short content kunt inzetten voor je bedrijf.

Van onze redactie 30 juni 2023

Short content tiktok linkedin de keizer autosloperij

Jan de Keijzer

Short Content Expert: de Keijzer Online & Short Content

Jan de Keijzer is een creatief en ondernemend persoon. Voordat Jan kon lezen en schrijven was hij al dagelijks bezig met creativiteit. Als Short Content Expert bij de Keijzer Online & Short Content houdt Jan zich bezig met alle uitdagingen op het gebied van video en online marketing op social media. Met een ruime ervaring voor verschillende opdrachtgevers en uiteenlopende vraagstukken is Jan een betrouwbare partner die graag meedenkt.

Als Short Content Expert weet ik natuurlijk het een en ander van content. Wat werkt wel, wat werkt niet en misschien nog wel belangrijker: hoe pak je het aan?

Deze korte content is namelijk een vorm van video-content, vaak inclusief tekst, speciaal gemaakt voor social media. Van TikTok en Instagram Reels tot YouTube Short en LinkedIn Stories. De doelgroepen op deze kanalen zien over het algemeen elke dag ontzettend veel content voorbij komen en moeten dus binnen no-time worden getriggerd.

Communicatiedoelen en social media

Voor je aan de slag gaat met het maken van korte video content is het belangrijk communicatiedoelen op te stellen voor de video’s die je gaat plaatsen. Welke KPI’s zijn voor jouw bedrijf belangrijk met betrekking tot short content? Door gebruik te maken van deze KPI’s kun je meten wat jouw video’s doen. En uiteindelijk geldt ook voor dit: meten is weten.

Daarnaast is het belangrijk je doelgroep duidelijk in kaart te hebben en hoe zij zich gedragen op bijvoorbeeld TikTok of Instagram Reels. De meeste ondernemers hebben het idee dat er niets voor hen te halen valt op deze kanalen, de gebruikers zijn toch te jong. Niets is minder waar. Waar TikTok en Instagram Reels in het verleden vooral onder jongeren populair waren, zien we dat hier zich steeds meer mensen uit oudere leeftijdsgroepen bevinden. Grote kans dat er mensen uit jouw doelgroep terug te vinden zijn op deze kanalen. Echter kan het een uitdaging zijn om te bepalen op welk platform jouw doelgroep actief is.

Lees ook: Online expert Jan de Keijzer: 'Verbod TikTok gaat zorgen voor nog slimmere apps'

Het oog wil heel wat

Wanneer je aan de slag gaat met videomateriaal voor social media zijn er altijd een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het oog van de kijker wil namelijk heel wat en is behoorlijk getraind. Uit onderzoek blijkt zelfs dat generatie Z al binnen enkele seconden kan bepalen of ze de informatie interessant genoeg vindt en blijft kijken.

Het is dus heel belangrijk dat waardevolle content gemaakt en geplaatst wordt. Deze content moet in de eerste plaats aansluiten bij het bedrijf, maar tegelijkertijd waardevol zijn voor de doelgroep. Een belangrijk onderdeel om content waardevol te maken is het gebruik van storytelling. Door storytelling op de juiste manier in te zetten kun je namelijk de juiste snaar raken bij het publiek, terwijl je nog steeds de aansluiting blijft houden bij jouw bedrijf.

Het is belangrijk bij de huisstijl en branding te blijven van jouw bedrijf. Zowel de huisstijl als de gehele branding zorgt namelijk voor uniformiteit en dat je kunt blijven werken aan een sterk en overtuigend merk. Door in short content bijvoorbeeld ineens met andere lettertypen of kleurstellingen te gaan werken, zorg je ervoor dat er verwarring ontstaat rondom je merk of bedrijf.

Van autosloperij naar TikTok-sensatie

Een bijzonder voorbeeld is Autosloperij Pieper. Deze autosloperij in Putten trok bij ons aan de bel om te kijken naar de mogelijkheden van short content voor hun bedrijf. De autosloperij is, dankzij de inzet van goede short content en het hebben van een duidelijk plan, een hit op TikTok.

In eerste instantie zou je namelijk verwachten dat, door de hoeveelheid jongeren op TikTok, een autosloperij niet direct heel goed in de markt zou liggen. Met uitschieters richting de 500.000 weergaven kunnen we stellen dat het voor de naamsbekendheid van de sloperij zeker een goede keuze is geweest. Storytelling is hierin een belangrijke factor geweest. Vertel wat je doet, wat eventuele uitdagingen zijn en beantwoord ook de vragen van je kijkers. Zo bouw je aan je merk en zorg je voor interactie. Hierdoor krijgen steeds meer mensen jouw video’s te zien en blijf je groeien.

@autosloperijpieper#autosloperij#sloperij#grootste♬ Bloody mary - Hopez99

Zorg voor content in de juiste afmeting

Over het algemeen raden we aan video’s te maken in verticale stand met een afmeting van 1080x1920 pixels. Dit formaat wordt op de meeste social media-kanalen als standaard gehanteerd. De beste lengte van een video is tussen de 8 en 20 seconden. Let hierbij wel op, de eerste 3 seconden van de video moeten echt heel boeiend zijn om de kijker bij je te houden. De huidige generatie heeft een aandachtsspanne van zo’n 8 (!) seconden.

Mijn bedrijf is toch helemaal niet interessant genoeg?

Veel ondernemers en bedrijven die op dit moment juist gebruikmaken van de mogelijkheden van short content zijn hiermee begonnen om het gewoon te proberen. Pas daarna zijn ze bij ons uitgekomen om te kijken naar nog meer mogelijkheden. Autosloperij Pieper is een bedrijf waarvan je niet direct verwacht dat het een hit zou zijn op TikTok en andere sociale kanalen voor short content.

Doordat jij dagelijks in de materie zit, kan het zijn dat het voor jou lijkt alsof er niets interessants te melden valt. Echter zijn de mensen op deze kanalen juist niet bekend met deze materie. Doordat ze op een leuke en snelle manier toch informatie vergaren, zijn ze snel geboeid. Maak bijvoorbeeld zelf een account aan op Instagram, TikTok of YouTube en ga eens scrollen. Je ziet de leukste onderwerpen voorbij komen die ook aan kunnen sluiten bij jouw bedrijf!

Lees ook: LinkedIn lijkt steeds vaker op Facebook, of toch niet?

Short Content kan worden ingezet op iedere markt, voor iedere doelgroep. Naast het succesverhaal van Autosloperij Pieper zijn er tal van andere succesverhalen te benoemen. Door te gaan spelen met de mogelijkheden, veel zelf op onderzoek uit te gaan en steeds bij te leren, leer je snel wat leuke en pakkende onderwerpen zijn om over te spreken.

Lees ook: Dit kan YouTube voor jouw bedrijf betekenen: de beste tips van Team5pm

Short Content? Gewoon proberen!

Ga er gewoon een keer voor zitten. Short content is absoluut de moeite waard om in te zetten ter versterking van je merk en het vergroten van naamsbekendheid. Door goede, meetbare doelen op te stellen kun je de impact van short content al op korte termijn inzien.

Daarnaast kan het zeker geen kwaad hulp van buitenaf in te schakelen. Specialisten op het gebied van short content zijn namelijk niet direct betrokken bij je bedrijf. Hierdoor kijken ze op een andere manier naar de huidige situatie, kansen op het gebied van short content en de groeimogelijkheden van jouw merk.

Lees ook: Succes boeken op TikTok: dit is hoe A Fish Named Fred dat aanpakt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws