Het zaadje voor zijn Afrikaanse expeditie wordt in 2018 geplant als Zevenbergen door India reist. De student raakt gefascineerd door de spirulinaboerderijen, waar de blauwgroene algen verwerkt worden tot voedingssupplement.
Het goedje is populair omdat het bol staat van de vitamines, vetzuren, mineralen en eiwitten. Vanwege het hoge eiwitgehalte wordt het zelfs gezien als duurzaam alternatief voor vlees. In gebieden waar ondervoeding heerst, is het een goede aanvulling op het menu.
Als Zevenbergen in 2023 zijn masterdiploma binnen heeft en zijn broer aankondigt naar Ghana te verkassen voor werk, valt alles samen. ,,Ik vond het zo gaaf wat hij ging doen, ik wilde daar ook naartoe. Ondernemen, het liefst in het buitenland, heeft me altijd meer getrokken dan een baan in het bedrijfsleven. Ghana is bovendien een politiek stabiel land, met een prima klimaat om spirulina te kweken”, vertel hij in het AD.
Vervuild door ratten
Zevenbergen reist begin dit jaar zijn broer achterna en begint in Kumasi, de een na grootste stad van het land, een bedrijf: Chalé Spirulina. Op een testlocatie pompt hij, met hulp van een universiteit en lokale arbeidskrachten, grondwater op waarin algen worden opgekweekt. ,,Veel producenten kweken algen op open water, maar dat kan vervuild zijn door ratten of insecten. Wij gebruiken gezuiverd grondwater en kweken in lange buizen, waardoor er geen vervuiling kan plaatsvinden. Daarna drogen we de algen in de zon. Dat gaat helemaal vanzelf hier, aangezien het altijd tussen de 30 en 35 graden is.”
De algensoort is met een flinke opmars bezig. Veel natuurwinkels en drogisterijen hebben spirulinapillen of -poeder in de schappen liggen. Mensen die geen vlees eten, kunnen hun eiwitten en ijzer op peil houden met het supplement. ,,De meeste mensen halen hun eiwitten nog uit vlees, maar we weten allemaal dat die industrie ontzettend vervuilend is. Spirulina is een plantaardig alternatief, dat duurzaam gemaakt wordt.”
Op zoek naar 100.000 euro
Het bedrijf, dat nog in de testfase zit, hoopt vanaf komende zomer op een nieuwe locatie vol te kunnen draaien. Doel: een productie van achthonderd kilo per maand. ,,We zijn in onderhandeling met Nederlandse bedrijven die onze algen als supplement gaan verkopen of in hun voedingsproducten verwerken.”
Ik mis mijn familie en vrienden en zou graag weer een keer naar de Kuip gaan.
Een deel van het geoogste poeder doneert Zevenbergen aan een plaatselijke basisschool, die het verwerkt in maaltijden voor kinderen. Hun lunch, meestal rijst, is daardoor een stuk voedzamer.
Op zakelijk vlak verloopt alles volgens plan, zegt de hij, al is hij nog wel op zoek naar geldschieters. ,,Er lopen gesprekken met investeerders die ons een steuntje in de rug kunnen geven. We hebben 100.000 euro nodig voor onze nieuwe locatie. Omdat we een goed en verantwoord verhaal hebben, denk ik dat dat bedrag er gaat komen.”
Mist hij Nederland? ,,Jazeker. Eind deze week keer ik weer even terug. Ik mis mijn familie en vrienden en zou graag weer een keer naar de Kuip gaan. Het leven in Nederland is wat comfortabeler, met een stabiel stroomnet en goed internet. Als hier de stroom uitvalt en de ventilatoren niet meer draaien, wordt het wel erg warm. En we kampen ook nog steeds met de naweeën van een grote internetstoring. Die zou in Nederland sneller verholpen zijn.”