Wie regelmatig langs het Utrechtse Montfoort rijdt zal de zwarte omgebouwde zeecontainer van Lente Merkens vast wel eens gezien hebben. Sinds afgelopen juli heeft ze haar eigen verkooppunt op het terrein van tankstation De Goeij. In het huisje, waar Lente zelf praktisch tegenover woont, kom je niet snel een kassamedewerker tegen. Via de twee grote automaten kunnen mensen zichzelf bedienen van voornamelijk boter, eieren en kaas, schrijft het AD.
Het idee om voor zichzelf te beginnen kwam al op haar twaalfde. ,,Ik heb altijd bomvol met plannen gezeten. Ik ben een bezig bijtje”, zegt de enthousiaste Lente. Maar niet alle plannen overleefden de ontwerpfase. ,,Een hoop kwamen nooit verder dan de boekenkast.” Waarom dit plan dan wel lukte? ,,Er stopten twee boerderijkraampjes in de buurt en toen dacht ik: waarom begin ik er niet eentje? Daarna heb ik een goed plan gemaakt met wat er allemaal nodig is om een bedrijfje te starten. Toen ben ik daarmee naar mijn ouders gegaan.”
Ondernemen met de paplepel ingegoten
De interesse in ondernemen en plattelandsproducten is volgens Lente met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader is samen met mijn broer kaasboer op de markt. Ik werd van jongs af aan al meegenomen om te helpen. Dat vond ik altijd ontzettend leuk”, zegt Lente. ,,Hij heeft mij echt geleerd om hard te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor je daden.”
Maar nu doet Lente bijna alles zelf. ,,Ik vul de kast zelf elke dag en ik regel contacten met de leveranciers. Het is echt mijn dingetje, maar het helpt wel dat mijn vader en mijn broer ongeveer hetzelfde werk doen.”
Ik ben nooit echt een hobbymens geweest. Het bedrijf houdt me lekker bezig in mijn vrije tijd
Lente Merkens
Steeds meer minderjarige ondernemers
Naast haar ondernemerschap volgt Lente een opleiding tot onderwijsassistent, wat volgens haar een hele andere wereld is. ,,Het is totaal niet te vergelijken, maar ik vind het heel leuk om die twee verschillende dingen te combineren.” Door haar studie heeft ze weinig tijd voor andere hobby‘s. Maar daar ligt Lente niet wakker van. ,,Ik ben nooit echt een hobbymens geweest. Het bedrijf houdt me lekker bezig in mijn vrije tijd”, vertelt ze.
Lente is overigens zeker niet de enige minderjarige ondernemer in de regio. Het Groene Hart telt op dit moment 124 bedrijven die op naam staan van iemand van onder de 18 jaar, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarmee groeit het aantal jonge ondernemers flink. Tien jaar geleden stonden er ‘slechts’ negentien minderjarigen ingeschreven.
Niet zelf ingeschreven bij Kamer van Koophandel
Hoe representatief die cijfers zijn, is lastig te zeggen. Zo heeft Lente Merkens haar bedrijf ondergebracht bij haar vader. Zij staat dus niet zelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Daarmee hoeft zij met minder regels rekening te houden. Ondernemen voor mensen onder de 18 werkt namelijk net iets anders dan voor volwassenen. Minderjarigen hebben voor bijna alles wat ze doen officiële toestemming nodig van hun ouders. Denk aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het sluiten van contracten met leveranciers en het bestellen van bedrijfsspullen.
Sommige mensen vinden de jeugd van tegenwoordig lui, maar ik voel me daar totaal niet door aangesproken
Lente Merkens
Grotendeels positieve reacties
Maar Lentes jonge leeftijd kent ook zijn voordelen. ,,Ik krijg grotendeels positieve reacties van mensen die het bijzonder vinden dat ik dit op mijn leeftijd al doe. Mijn collega op school viel nog net niet flauw toen ik vertelde dat ik dit opgezet had”, vertelt Lente lachend. ,,Sommige mensen vinden de jeugd van tegenwoordig lui, maar ik voel me daar totaal niet door aangesproken.”
Voorlopig is Lente niet van plan om haar merk uit te breiden, maar waar Boter, Kaas & Eieren haar precies gaat brengen, weet ze nog niet. ,,Ik vind het nu gewoon leuk om het naast mijn studie te doen en het gewoon lekker toegankelijk houden voor mijn klanten, maar we gaan zien waar het schip strandt.”
Lees ook: Tijn (20) verkoopt exclusieve sneakers: ‘Rabobank belde door giga-aantal Tikkies’