Met een stralende glimlach wandelt ze door haar eigen zaak . Ze serveert een stevige bak koffie, terwijl vader William even verderop de jus voor de gehaktballen van een eigen huisaroma voorziet.
,,Eigenlijk roep ik dit al jaren’’, grinnikt Roxanna in het Brabants Dagblad. ,,Eigen baas, een eigen restaurantje, een eigen stijl. Het was mijn droom. Dat heb ik in november voor het eerst met mijn ouders besproken. Ik realiseerde me toen niet dat ik drie maanden later als zelfstandig ondernemer hier aan tafel zou zitten.’’
Ze heeft het niet van een vreemde. Haar ouders hebben in Ommen al bijna twee decennia een snackzaak onder de vlag van AnyTyme. Zij gooiden een balletje op bij de fastfoodketen met 53 vestigingen in Nederland.
Mijn moeder vergeleek me deze week nog met Pippi Langkous
Roxanna Roke
Roxanna gaat vrolijk haar eigen weg
,,In Westerhaar stond het pand al een half jaar leeg en AnyTyme kende mij al via mijn ouders. Begin december was alles rond. Ik moet mezelf soms wel even in de arm knijpen, het gaat zo snel allemaal. Maar als ik iets echt wil...’’
Dan kan de wereld op z’n kop gaan staan, Roxanna gaat vrolijk haar eigen weg.
,,Ik ben dol op gekke dingen en niet bang om een uitdaging aan te gaan. Mijn moeder vergeleek me deze week nog met Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Die uitspraak past mij ook wel.’’
Dus kan ze trots voor de foto poseren, pal voor haar eigen pand.
Stages bij horeca-leveranciers Hanos en Kaja
Ze studeert in 2024 af als junior-accountmanager in Zwolle. Na stages bij horeca-leveranciers Hanos en Kaja doet het familiebloed de rest.
,,Het is een roeping. Mijn ouders zijn ondernemers en als tiener wist ik al zeker dat ik hun voetsporen wilde volgen. Ik groeide op in een warm nest. Mijn moeder Jolanda is een rolmodel voor mij. Ze was altijd druk voor de zaak, zeker ’s avonds. Maar overdag was er altijd een plek voor mij. Dat wil ik ook. Later.’’
Roxanna is een van de jongste horecabazen van ons land, bevestigt Koninklijke Horeca Nederland. ,,Op 20-jarige leeftijd een cafetaria starten is uitzonderlijk en getuigt van lef’’, zegt woordvoerder Laurien Bus.
In 2023 openen ruim 5.000 ondernemers onder de 30 jaar een nieuwe zaak. ,,De horeca blijkt een aantrekkelijke branche voor de nieuwe generatie.’’
Mijn vrienden waren eerst best verbaasd. Nu al? Is een eigen zaak niet heel moeilijk?
Roxanna Roke
Is een eigen zaak niet heel moeilijk?
Waar veel van haar leeftijdsgenoten druk zijn met studeren en stappen, koestert Roxanna haar nieuwe leven met tien medewerkers onder haar vleugels.
,,Mijn vrienden waren eerst best verbaasd. Nu al? Is een eigen zaak niet heel moeilijk? Maar ze kennen mij en weten dat ik dit altijd heb gewild. Ja, ik moet elk weekend werken’’, daar heeft ze geen moeite mee.
,,Ik ben geen stapper en met onze vriendengroep spreken we altijd af bij iemand thuis. Lekker spelletjes doen bij een kampvuur.’’
De jongste horeca-eigenaren
Heel even schuift vader William aan. ,,Ik help even opstarten vandaag’’, zegt hij met een knipoog. ,,Maar eigenlijk is het helemaal niet nodig. Roxanna heeft haar zaakjes altijd goed voor elkaar.’’
Als kind hobbelde ze al mee in de cafetaria van pa en ma, vertelt hij. ,,Ze heeft als 15-jarige een prijs gewonnen met een eigen ijscreatie. We steunen haar, op de achtergrond. Twijfels of haar project een succes wordt? Totaal niet.’’
Lees ook: Muamer (19) en Wouter (20) maken eigen frisdrank: ‘We moeten soms wat scepsis overwinnen’
Goeie basis voor jonge horeca-ondernemer
Ook de jonge horeca-ondernemer zelf heeft geen last van onzekerheid. Concurrentie van twee cafetaria’s in Westerhaar? ,,Ik ga uit van mijn eigen kracht.’’
En moeilijke economische tijden om een bedrijf te starten? ,,Mijn basis is goed. Ik heb betrouwbare leveranciers en een sterk merk.’’
AnyTyme heeft een eigen concept met broodjes, complete menu’s en de vlotte fastfoodhap vanuit 100 procent plantaardige olie.
Roxanna: ,,Wij zijn zó veel meer dan een reguliere frietzaak of McDonalds waar je met honger in de buik het restaurant weer verlaat na een menu. Dat gaat je met onze burgers niet gebeuren.’’
Ze wijst op haar zelf gecreëerde hoogtepunt van de hamburgerkaart. ,,De Lord of the Rings-burger. Uienringen, kaas, bacon, sla en tomaat. Die is zó lekker.’’
Lees ook: Drie maanden is restaurant Sebastiaan (26) pas open: nu al plekje in Gault&Millau-gids