Nieuws Jonge Ondernemers
Theun (23) wil wereld veroveren met kledinglijn van hennep: ‘Sterk en heel erg duurzaam’
Theun Dingemans (23) is verliefd op hennep. Niet om stoned van te worden, maar als grondstof voor zijn kledinglijn OPS. De jonge Vughtenaar wil met de ‘hennepkleding’ de wereld veroveren. ,,Het is niet alleen heel erg sterk maar ook nog eens heel erg duurzaam.”

Theun Dingemans uit Vught zette de kledinglijn OPS op, gemaakt van hennepplanten. Foto: Roel van der Aa
Het stigma moet er nog een beetje vanaf, maar hennep is volgens Theun Dingemans uit Vught uitstekend geschikt om kleding van te maken. ,,Sterker nog, tot het begin van de 20ste eeuw werd hennep voor allerlei toepassingen gebruikt. Denk aan textiel, papier, touw en zeilen. Door de opkomst van kunststof en het verbod op hennepteelt - in het kader van de war on drugs - zakte de markt in”, vertelt hij aan het AD.
,,Maar het gaat om de niet-rookbare versie van hennep die je gewoon legaal mag telen. Zo is de THC-waarde (de werkzame stof, red.) van wiet rond de 15 tot 20 procent. In hennep zit maximaal 0,3 procent. Dus zelfs al zou je een hele stapel kleding in brand steken, dan word je er nog niet stoned van.”
Lees ook: Remco ging ‘voor de grap’ worstenbroodjes bakken na faillissement, nu maakt hij er 60.000 per week
Worstenbroodjes exporteren lukte niet
Dingemans volgde de opleiding ondernemerschap & retailmanagement bij Avans Hogeschool. Zijn afstudeeropdracht was een eigen onderneming opzetten. ,,Ik probeerde Brabantse worstenbroodjes te exporteren naar Duitsland, maar vanwege corona kwam dat op zijn gat te liggen. Ik moest dus iets anders bedenken. Dat werd kleding van hennep. Hoe meer ik over het product te weten kwam, hoe verliefder ik werd.”
Via een kennis kwam hij in contact met een fabriek in Turkije waar ze de kleding konden maken. ,,Op een eerlijke manier, dus niet met kinderhandjes zoals in China. Het is een heel erg sterk en duurzaam product. Hennep is een snelgroeiende plant die in enkele maanden wel 2 tot 3 meter hoog kan worden, vrijwel overal groeit en volledig biologisch is. Dus zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen of chemicaliën én het heeft weinig water nodig.”
"Hoe meer ik over het product te weten kwam, hoe verliefder ik werd"
De jonge ondernemer verkoopt de ‘hennepkleding’ sinds een halfjaar via zijn website. Daarnaast werkt hij als accountmanager bij softwarebedrijf Breex in Den Bosch. In zijn kleding zit overigens ook katoen en wol om het zachter te maken. ,,Want kleding van 100 procent hennep is niet te doen. De vezel is vrij hard. Het product is nog volop in ontwikkeling. Ik krijg al veel enthousiaste reacties. Ik wil dit absoluut verder uitbouwen zodat ik ervan kan leven.”
Naast sterk en duurzaam is hennepkleding volgens hem ook isolerend, uv-werend en reguleert het de lichaamstemperatuur. ,,Ik vind het hele duurzaamheidsaspect belangrijk. De kleding wordt niet verpakt in plastic, maar in een zijden vloeipapiertje en een papieren doos. En het logo wordt op de kleding geborduurd, niet gedrukt. De kleding is het tastbare bewijs van het verhaal. Ik heb echt megaveel van dit project geleerd.”
Lees ook: Danique (30) heeft succes met eigen modelabel Most Wanted: op piekdagen tienduizend orders
Uitdaging: het rendabel maken
De uitdaging ligt volgens Dingemans nu in het economisch rendabel maken van zijn kledinglijn. ,,Het maken van hennepkleding is duurder dan het maken van reguliere kleding en de winstmarges zijn nog minimaal. Hennep is duur omdat het schaars is, terwijl het een grote rol kan spelen in de klimaatcrisis.”
,,Ik hoop dat meer boeren overstappen op het telen van hennep. Gelukkig zie je al wel een opmars. Van hennep kun je meer dan 12.000 verschillende producten maken en het is ook nog eens CO2-negatief. Dus eigenlijk snap ik niet dat het niet al op grotere schaal wordt gedaan.”
"Het maken van hennepkleding is duurder dan het maken van reguliere kleding en de winstmarges zijn nog minimaal"
De naam OPS is volgens de Vughtenaar een ode aan de geschiedenis van de mensheid. ,,Ops (of Opis) komt uit de Romeinse mythologie en werd gezien als de godin van de vruchtbaarheid van de aarde. Het verhaal van Ops gaat over de aarde die ons voorziet van alles wat we nodig hebben om ons leven te kunnen leiden.”
Lees ook: Fysieke winkel naast je webshop? Mode-ondernemer Tess (23) heeft succes met twee locaties
Kleding voor bedrijven die kiezen voor duurzaamheid
Zijn volgende stap is het ontwerpen en laten maken van bedrijfskleding. ,,Voor bedrijven die bewust kiezen voor duurzame kleding. 1 ton hennep absorbeert ongeveer anderhalve ton CO2 uit de atmosfeer. Dat is effectiever dan bomen.”
Om zijn verhaal kracht bij te zetten vroeg de Vughtenaar de Wageningen University & Research (WUR) wetenschappelijk onderzoek te doen naar de ecologische en sociale duurzaamheid van hennep in vergelijking met katoen. ,,Mijn doel is niet per se om veel winst te maken, maar om het verschil te maken.”