Wat drie jaar geleden begon als een probeersel, op internet bestanden downloaden voor de bouw van een stuur voor een racesimulator en dat stuur zelf in elkaar zetten, is voor Zen Metternich (21) serieuze business geworden. Want na het bouwpakket, besloot Zen zelf een racestuurtje te ontwerpen, aldus het AD.
Zijn eigen racesimulator had hij in 2018 al gebouwd. „Sinds Max Verstappen in 2016 zijn eerste grand prix won in Barcelona, ben ik fan. Ik heb destijds een wielbasis en pedalen gekocht en zelf met aluminium profielen een simulator gebouwd.” Hij doet aan sim racing (via een computer die zorgt voor zeer realistische omstandigheden -red.) op het platform Assetto Corsa. Metternich zit per dag maximaal een uur in de simulator, zegt hij. „Ik ben niet langzaam, maar ook niet de snelste.”
Dat eerste stuurtje heb ik toen voor 230 euro verkocht via Marktplaats. Ik was het snel kwijt
3D-printen en lasersnijden
Drie jaar nadat hij de simulator bouwde, printte hij de plastic onderdelen van zijn eerste stuur op de aangeschafte 3D-printer. Een kennis van zijn vader liet hij een aluminium stuurplaat lasersnijden. „Dat eerste stuurtje heb ik toen voor 230 euro verkocht via Marktplaats. Ik was het snel kwijt.”
De volgende stap was dat Zen zelf racesturen ging ontwerpen en in binnen- en buitenland op zoek ging naar materialen en onderdelen. „Dat zoeken naar leveranciers is tijdrovend. Ik heb het plastic vervangen door carbon en aluminium, dat ik voornamelijk uit China importeer. De printplaten laat ik door een specialist ontwerpen en deels zet ik ze zelf in elkaar. Ik denk dat er al met al wel 150 onderdelen in zo’n stuur zitten. Het echt bouwen duurt tot acht uur per stuur.”
Klanten kunnen zelf kiezen welke kleuren LED-lampjes en welke draaiknoppen ze op het stuur willen
Tot 1.500 euro per stuk
Het assortiment van Zen’s Simwheels behelst nu zeven verschillende modellen, die in prijs variëren van 359 tot 1.495 euro. Het goedkoopste model - de ZS-GT3 - is bedoeld om wedstrijden in de Porsche Cup mee te ‘rijden’. Al komt er natuurlijk geen echte auto aan te pas.
Hij is gestopt met school om zich helemaal op het bedrijf en de productie van racesturen en dashboards te storten. Zen schat dat hij nu zo’n 50 sturen per jaar bouwt, waarvan 80 procent naar het buitenland gaat. De assemblage doet hij zelf in zijn werkplaats in een voormalig winkelpand.
Aan serieproductie denkt hij nog niet. „Ik ben bang dat serieproductie ten koste zal gaan van de kwaliteit en bovendien onderscheid ik me door producten op specificatie van de klant te maken; klanten kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen welke kleuren LED-lampjes en welke draaiknoppen ze op het stuur willen.”
Elke week op tv
Met Build4Performance, een grote fabrikant die racesimulators bouwt, is hij een samenwerking aangegaan. Het bedrijf combineert veelal zelfgebouwde stoelen, frames en beeldschermen tot een simulator waarin de gebruiker het gevoel van een echte racewagen ervaart. De liggende houding, de afstand tot het stuur, alles is zoals in een echte Formule 1-auto of andere racebolide.
De professionele simulator van de bouwer uit Hoogeveen staat bij uitzendingen in de studio van het Ziggo Sport Race Café en is uitgerust met een stuur van de ondernemer. Zo komt Zen bij elke F1 grand-prixuitzending in beeld met zijn racestuur. „Waar dit toe leidt kan ik nog niet zeggen, maar ik ben er wel trots op.”